Data: 2003-09-18 16:41:55
Temat: Re: chleb
Od: "Dunia" <d...@n...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
AsiaS napisala:
>> Tylko po co maszyna ? Ja pieke chleb (i bulki) w najnormalniejszym
>piekarniku -
>> jest super i przynajmniej bochenek wyglada jak bochenek, a nie jak
>> prostopadloscian ;)
>
>Mogę spytać czy masz piekarnik gazowy czy elektryczny?
Mam elektryczny - w Niemczech praktycznie nie ma kuchni gazowych.
>?I czy zmieniasz
>temperaturę w trakcie pieczenia?
Tak - ale to moj TZ tego pilnuje, wiec ew. moge go zapytac o szczegoly.
W kazdym razie najpierw na max, a potem nizsza.
>I czy podkładasz naczynie z wodą?
Tak - male.
>Bo mnie (elektryczny) póki co nie wychodzi specjalnie wykwintny ;-)
U mnie wychodzi super - naprawde. Jest moze nieco kruchy (bo nie dodajemy miodu
i innych takich), ale bardzo dlugo trzyma swiezosc. Moge podac przepis - jak
nie zapomne (pieczemy pelnoziarnisty - razowy). W kazdym razie uzywamy jakies
800 g maki razowej (najczesciej zytniej, ale czasem orkisz), do tego ca. 400 g
.. hmmm... i tu mam problem, bo nie znam dokladnie polskiej nazwy - w kazdym
razie sa to takie grubo przemielone ziarna, do tego woda, drozdze, zakwas
(uzywamy w proszku - chleb nie musi stac przez cala noc), sol, przyprawy.
Tak przyszlo mi do glowy - a pieczesz z termoobiegiem ? Po czasem to psuje
chleb (nie wiem czemu).
Dunia
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|