Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Sowa" <m...@b...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: chleb w domowym piekarniku?
Date: Tue, 24 Feb 2004 15:48:37 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: p...@p...onet.pl@netia214.karwiny.multicon.pl
Message-ID: <c1fo84$rbc$1@news.onet.pl>
References: <15vw2ewt4zvfk.1ks4yar10grg9$.dlg@40tude.net>
<c1dhsv$1gq2nk$1@ID-193986.news.uni-berlin.de>
<o...@n...o2.pl>
NNTP-Posting-Host: netia214.karwiny.multicon.pl
X-Trace: news.onet.pl 1077634116 28012 81.210.11.214 (24 Feb 2004 14:48:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Feb 2004 14:48:36 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:31612
Ukryj nagłówki
Użytkownik "s(00)mal" <s...@o...pl_usun-myslniki> napisał w wiadomości
news:opr3vmpigc3k6iys@news.o2.pl...
> Dnia Mon, 23 Feb 2004 19:47:42 +0100, Barbara Anna <b...@o...pl>
> napisał:
>
> >> Mozecie udzielic instrukcji "jak"?:))
> >
> > Calkiem niedawno pisalam: http://tinyurl.com/2yu9z
> >
> > Pozdrawiam :)
>
> Dzieki. Kiedys slyszalem, ze aby zrobic chleb w domu potrzebny jest
> "zaczyn". W przepisie tego nie ma. Co to w ogole jest?
Nie wiem, może o zakwas chodzi?
Zakwas:
Szklankę wody mineralnej, łyżkę mąki żytniej białej, łyżkę miodu wymieszać i
odstawić na 3- 4 dni.
Po tym czasie pół kg. mąki zytnej (może być pół na pół razowej z białą)
wybełtać z wodą do konsystencji gęstej śmietany, dodać 4 łyżki zakwasu,
łyżeczkę soli, dowolne przyprawy (np. podsmażoną cebulkę, majeranek, kminek,
wmieszać porządnie i odstawić na parę godzin, najlepiej na noc.
To wsadzić do wysmarowanej i obsypanej otrębami formy i piec dłużej niż
chleb pszenny (?).
Przepis jest dość nieścisły, bo go podsłuchałam przy okazji.
Jeszcze nie testowałam, ale może ten zakwas, to zaczyn właśnie?
Sowa
|