Data: 2004-02-24 14:48:37
Temat: Re: chleb w domowym piekarniku?
Od: "Sowa" <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "s(00)mal" <s...@o...pl_usun-myslniki> napisał w wiadomości
news:opr3vmpigc3k6iys@news.o2.pl...
> Dnia Mon, 23 Feb 2004 19:47:42 +0100, Barbara Anna <b...@o...pl>
> napisał:
>
> >> Mozecie udzielic instrukcji "jak"?:))
> >
> > Calkiem niedawno pisalam: http://tinyurl.com/2yu9z
> >
> > Pozdrawiam :)
>
> Dzieki. Kiedys slyszalem, ze aby zrobic chleb w domu potrzebny jest
> "zaczyn". W przepisie tego nie ma. Co to w ogole jest?
Nie wiem, może o zakwas chodzi?
Zakwas:
Szklankę wody mineralnej, łyżkę mąki żytniej białej, łyżkę miodu wymieszać i
odstawić na 3- 4 dni.
Po tym czasie pół kg. mąki zytnej (może być pół na pół razowej z białą)
wybełtać z wodą do konsystencji gęstej śmietany, dodać 4 łyżki zakwasu,
łyżeczkę soli, dowolne przyprawy (np. podsmażoną cebulkę, majeranek, kminek,
wmieszać porządnie i odstawić na parę godzin, najlepiej na noc.
To wsadzić do wysmarowanej i obsypanej otrębami formy i piec dłużej niż
chleb pszenny (?).
Przepis jest dość nieścisły, bo go podsłuchałam przy okazji.
Jeszcze nie testowałam, ale może ten zakwas, to zaczyn właśnie?
Sowa
|