| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-23 18:18:08
Temat: chleb w domowym piekarniku?Czy w zwyklym piekarniku, jaki kazdy ma w domu da sie wypiekac chleb?
Mozecie udzielic instrukcji "jak"?:))
--
[s(00)mal]---[gg: 1337396]---[zepsute HP-820:((]
"Młodzieniec zanurzył się w Duszy Świata i ujrzał, że Dusza Świata jest
częścią Duszy Boga, a Dusza Boga jest jego własną duszą. I odtąd mógł
czynić cuda..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2004-02-23 18:47:42
Temat: Re: chleb w domowym piekarniku?s(00)mal:
> Czy w zwyklym piekarniku, jaki kazdy ma w domu da sie wypiekac chleb?
>
> Mozecie udzielic instrukcji "jak"?:))
Calkiem niedawno pisalam: http://tinyurl.com/2yu9z
Pozdrawiam :)
BA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2004-02-23 19:14:03
Temat: Re: chleb w domowym piekarniku?Barbara Anna w wiadomosci news:c1dhsv$1gq2nk$1@ID-193986.news.uni-berlin.de
pisze:
> s(00)mal:
>
>> Czy w zwyklym piekarniku, jaki kazdy ma w domu da sie wypiekac chleb?
>>
>> Mozecie udzielic instrukcji "jak"?:))
>
> Calkiem niedawno pisalam: http://tinyurl.com/2yu9z
Musze przyznac, ze maszyna do chleba oszczedza roboty w tym przypadku :)
Jestesmy z zona od niedawna w posiadaniu, na razie na topie jest razowiec z
orzechami ale dobrze, ze przypomnialas mi swoim postem o platkach owsianych
:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2004-02-24 13:35:32
Temat: Re: chleb w domowym piekarniku?Dnia Mon, 23 Feb 2004 19:47:42 +0100, Barbara Anna <b...@o...pl>
napisał:
>> Mozecie udzielic instrukcji "jak"?:))
>
> Calkiem niedawno pisalam: http://tinyurl.com/2yu9z
>
> Pozdrawiam :)
Dzieki. Kiedys slyszalem, ze aby zrobic chleb w domu potrzebny jest
"zaczyn". W przepisie tego nie ma. Co to w ogole jest?
--
[s(00)mal]---[gg: 1337396]---[zepsute HP-820:((]
"Młodzieniec zanurzył się w Duszy Świata i ujrzał, że Dusza Świata jest
częścią Duszy Boga, a Dusza Boga jest jego własną duszą. I odtąd mógł
czynić cuda..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2004-02-24 13:37:13
Temat: Re: chleb w domowym piekarniku?Dnia Mon, 23 Feb 2004 20:14:03 +0100, Marcin 'Cooler' Kulinski
<m...@p...gazeta.blah> napisał:
> Musze przyznac, ze maszyna do chleba oszczedza roboty w tym przypadku :)
> Jestesmy z zona od niedawna w posiadaniu, na razie na topie jest
> razowiec z
> orzechami ale dobrze, ze przypomnialas mi swoim postem o platkach
> owsianych
> :)
Ile taka maszynka kosztuje??
--
[s(00)mal]---[gg: 1337396]---[zepsute HP-820:((]
"Młodzieniec zanurzył się w Duszy Świata i ujrzał, że Dusza Świata jest
częścią Duszy Boga, a Dusza Boga jest jego własną duszą. I odtąd mógł
czynić cuda..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2004-02-24 14:48:37
Temat: Re: chleb w domowym piekarniku?
Użytkownik "s(00)mal" <s...@o...pl_usun-myslniki> napisał w wiadomości
news:opr3vmpigc3k6iys@news.o2.pl...
> Dnia Mon, 23 Feb 2004 19:47:42 +0100, Barbara Anna <b...@o...pl>
> napisał:
>
> >> Mozecie udzielic instrukcji "jak"?:))
> >
> > Calkiem niedawno pisalam: http://tinyurl.com/2yu9z
> >
> > Pozdrawiam :)
>
> Dzieki. Kiedys slyszalem, ze aby zrobic chleb w domu potrzebny jest
> "zaczyn". W przepisie tego nie ma. Co to w ogole jest?
Nie wiem, może o zakwas chodzi?
Zakwas:
Szklankę wody mineralnej, łyżkę mąki żytniej białej, łyżkę miodu wymieszać i
odstawić na 3- 4 dni.
Po tym czasie pół kg. mąki zytnej (może być pół na pół razowej z białą)
wybełtać z wodą do konsystencji gęstej śmietany, dodać 4 łyżki zakwasu,
łyżeczkę soli, dowolne przyprawy (np. podsmażoną cebulkę, majeranek, kminek,
wmieszać porządnie i odstawić na parę godzin, najlepiej na noc.
To wsadzić do wysmarowanej i obsypanej otrębami formy i piec dłużej niż
chleb pszenny (?).
Przepis jest dość nieścisły, bo go podsłuchałam przy okazji.
Jeszcze nie testowałam, ale może ten zakwas, to zaczyn właśnie?
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2004-02-24 15:33:50
Temat: Re: chleb w domowym piekarniku?Sowa wrote:
>
> Nie wiem, mo?e o zakwas chodzi?
Pewnie tak.
> Zakwas:
[cut przepis]
A leniwi moga nabyc w sklepie ze zdrowa zywnoscia :)
Dunia
--
All science is either physics or stamp collecting.
Ernest Rutherford
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2004-02-24 15:47:08
Temat: Re: chleb w domowym piekarniku?s(00)mal w wiadomości news:opr3vmsb0h3k6iys@news.o2.pl pisze:
>> Musze przyznac, ze maszyna do chleba oszczedza roboty w tym
>> przypadku :) Jestesmy z zona od niedawna w posiadaniu, na razie na
>> topie jest razowiec z
>> orzechami ale dobrze, ze przypomnialas mi swoim postem o platkach
>> owsianych
>> :)
>
> Ile taka maszynka kosztuje??
Nasza jest prezentem od tesciowej. Gdy zeszlej wiosny chadzalem po
mediamarktach i innych takich w celu zorientowania sie w cenie, to bylo to
od 600 do 800 zl. Niedawno widzialem jednak reklame jakiegos hipermarketu z
taka maszyna "marki" Clatronic za 200 zlotych. Producent taki sobie,
osobiscie chyba bym sie nie skusil, choc moze jestem po prostu uprzedzony?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2004-02-25 08:00:25
Temat: Re: chleb w domowym piekarniku?s(00)mal <s...@o...usun-myslniki> napisał(a):
> Czy w zwyklym piekarniku, jaki kazdy ma w domu da sie wypiekac chleb?
>
> Mozecie udzielic instrukcji "jak"?:))
>
Ludziska, a w MM jakis "kupny" chlebek by sie nie nadal? Piekarnik swoj wole
omijac...
Pozdrowka
Hania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |