| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2008-01-02 08:18:28
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problemUżytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fldv6g$gb4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Pewnie dzień wcześniej zalać wodą sam garnek.
Garnek był moczony w wodzie.
Barbara, Marysia i Ktoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2008-01-02 08:31:26
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problem
"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote in message
news:flfhbd$2ds$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Bbjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
> news:fldut4$ogf$1@inews.gazeta.pl...
>> Z garnkiem nie wiem, ale gratuluję Ktosia!
>> (a dopiero co było tam Maleństwo... ale ten czas gna)
>
> Dzięki!!! To Maleństwo ma już prawie 15 miesięcy :-)
> Pozdrawiamy
To tak jak moje od Syli...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2008-01-02 09:47:42
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problem> Poza tym chleb wyszedł rewelacyjny - odpowiednio wilgotny, bez zakalca.
> Jedyny problem, że nie mogę go wyjąć z formy.
Ja kupiłem formy do robienia chleba w realu - jeszcza są - produkcji
włoskiej AHREN (ceramika) - środek jest gładki pokryty szkliwem.
Po posmarowaniu cienko masełkiem chleby wychodzą bez żadnej pomocy po
odwróceniu.
Jak spróbowałem w pojemniku z przykryciem (pokrywka szorstka bez szkliwa )
niestety chleb przywarł krawędziami do pokrywki - masakra.
Poza tym z przykrywką wo wyszedł wielki papuch - (pampuch?) musiałem
dopiekać żeby zrobiła się piękna brązowa skórka.
Pozdrowienia
Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2008-01-02 12:22:14
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problemOn 1 Sty, 22:40, Panslavista wrote:
> [...]
> A masz piec chlebowy?
Rozpoznaję pytanie retoryczne ;-)
> Oczywiście, że chleb można piec na dowolnej
> płaskiej i rozgrzanej powierzchni. Bez podkładu, ale jadałem chleb
> pszenny razowy pieczony na liściach chrzanu lub kapusty.
Oki, postaram się zapamiętać:)
> Po co kupować
> silikony skoro ma się blachy?
Heheheee... No, mówiłam Ci kiedyś, że czasami Mieciu rządzi...
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2008-01-02 13:04:43
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problemUżytkownik "Tomasz Murgrabia" <p...@m...eu> napisał w wiadomości
news:flfmv6$cg1$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ja kupiłem formy do robienia chleba w realu - jeszcza są - produkcji
> włoskiej AHREN (ceramika) - środek jest gładki pokryty szkliwem.
> Po posmarowaniu cienko masełkiem chleby wychodzą bez żadnej pomocy po
> odwróceniu.
No ale mnie właśnie chodzi o garnek rzymski, bo dzięki temu, ze nie jest
pokryty szkliwem oddaje wodę ciastu podczas pieczenia. Piekłam już chleb w
innych formach, ale ten wychodzi mi najlepiej. Z tym przywieraniem mam
problem.
Pozdrawiamy
Barbara, Marysia i Ktoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2008-01-02 13:36:52
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problemUżytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:flg25b$qv5$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Tomasz Murgrabia" <p...@m...eu> napisał w wiadomości
> news:flfmv6$cg1$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Ja kupiłem formy do robienia chleba w realu - jeszcza są - produkcji
>> włoskiej AHREN (ceramika) - środek jest gładki pokryty szkliwem.
>> Po posmarowaniu cienko masełkiem chleby wychodzą bez żadnej pomocy po
>> odwróceniu.
>
> No ale mnie właśnie chodzi o garnek rzymski, bo dzięki temu, ze nie jest
> pokryty szkliwem oddaje wodę ciastu podczas pieczenia. Piekłam już chleb w
> innych formach, ale ten wychodzi mi najlepiej. Z tym przywieraniem mam
> problem.
Moja mama ma gar roemertopf - nie pokrywany niczym - ale on ma powierzchnię
bardzo gładziutką - muszę na nim spróbować to odpowiem czy
będą takie same efekty, czy tak samo kiepskie jak z tą pokrywką
(przywieranie).
Pozdrowienia
Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2008-01-02 14:35:29
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problemUżytkownik "Tomasz Murgrabia" <p...@m...eu> napisał w wiadomości
news:flg43m$gif$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Moja mama ma gar roemertopf - nie pokrywany niczym - ale on ma
> powierzchnię bardzo gładziutką - muszę na nim spróbować to odpowiem czy
> będą takie same efekty, czy tak samo kiepskie jak z tą pokrywką
> (przywieranie).
Ok, będę wdzięczna za wnioski.
Pozdrawiam serdecznie
Barbara, Marysia i Ktoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2008-01-02 17:30:26
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problemTomasz Murgrabia wrote:
>>Poza tym chleb wyszedł rewelacyjny - odpowiednio wilgotny, bez zakalca.
>>Jedyny problem, że nie mogę go wyjąć z formy.
>
> Ja kupiłem formy do robienia chleba w realu - jeszcza są - produkcji
> włoskiej AHREN (ceramika) - środek jest gładki pokryty szkliwem.
> Po posmarowaniu cienko masełkiem chleby wychodzą bez żadnej pomocy po
> odwróceniu.
> Jak spróbowałem w pojemniku z przykryciem (pokrywka szorstka bez szkliwa )
> niestety chleb przywarł krawędziami do pokrywki - masakra.
> Poza tym z przykrywką wo wyszedł wielki papuch - (pampuch?) musiałem
> dopiekać żeby zrobiła się piękna brązowa skórka.
>
> Pozdrowienia
> Tomek
>
>
Ja pieke chleb w kamionkowym garnku pokrytym szkliwem, z pokrywka, bez
tluszczu, w suchym garnku. Chleb sie nigdy nie przykleil, a pieke go dwa
razy w tygodniu od kilku tygodni. Nagrzewam piec razem z garnkiem i
pokrywka, po pol godzinie wrzucam do garnka ciasto i przykrywam na 20
minut, zeby chleb byl wilgotny w srodku, potem pieke bez pokrywki
nastepne 20 minut. Przepis na ten chleb i ten sposob pieczenia jest z
przepisu w New York Times, pod nazwa no-knead bread. Jest kilka video na
youtube jak sie ten chleb robi, wystarczy wpisac "no-knead bread".
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2008-01-02 20:52:46
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problemUzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
wiadomosci news:13nnihj7f3pgpba@corp.supernews.com...
> Ja pieke chleb w kamionkowym garnku pokrytym szkliwem, z pokrywka, bez
> tluszczu, w suchym garnku. Chleb sie nigdy nie przykleil, a pieke go dwa
Musze kiedys wypróbowac. Ale i tak kusi mnie dopracowanie metody w garnku
rzymskim :-)
Pozdrawiamy serdecznie
Barbara, Marysia i Ktos
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2008-01-02 22:21:25
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problemBarbara K. wrote:
> Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
> wiadomosci news:13nnihj7f3pgpba@corp.supernews.com...
>
>>Ja pieke chleb w kamionkowym garnku pokrytym szkliwem, z pokrywka, bez
>>tluszczu, w suchym garnku. Chleb sie nigdy nie przykleil, a pieke go dwa
>
>
> Musze kiedys wypróbowac. Ale i tak kusi mnie dopracowanie metody w garnku
> rzymskim :-)
> Pozdrawiamy serdecznie
> Barbara, Marysia i Ktos
>
>
Koniecznie opisz, jak Ci wyjdzie. A Ktosio kiedy sie zapowiada?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |