Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chleb w garnku rzymskim - problem

Grupy

Szukaj w grupach

 

chleb w garnku rzymskim - problem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 28


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2008-01-02 08:18:28

Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problem
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fldv6g$gb4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Pewnie dzień wcześniej zalać wodą sam garnek.

Garnek był moczony w wodzie.
Barbara, Marysia i Ktoś


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2008-01-02 08:31:26

Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problem
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote in message
news:flfhbd$2ds$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Bbjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
> news:fldut4$ogf$1@inews.gazeta.pl...
>> Z garnkiem nie wiem, ale gratuluję Ktosia!
>> (a dopiero co było tam Maleństwo... ale ten czas gna)
>
> Dzięki!!! To Maleństwo ma już prawie 15 miesięcy :-)
> Pozdrawiamy

To tak jak moje od Syli...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2008-01-02 09:47:42

Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problem
Od: "Tomasz Murgrabia" <p...@m...eu> szukaj wiadomości tego autora

> Poza tym chleb wyszedł rewelacyjny - odpowiednio wilgotny, bez zakalca.
> Jedyny problem, że nie mogę go wyjąć z formy.
Ja kupiłem formy do robienia chleba w realu - jeszcza są - produkcji
włoskiej AHREN (ceramika) - środek jest gładki pokryty szkliwem.
Po posmarowaniu cienko masełkiem chleby wychodzą bez żadnej pomocy po
odwróceniu.
Jak spróbowałem w pojemniku z przykryciem (pokrywka szorstka bez szkliwa )
niestety chleb przywarł krawędziami do pokrywki - masakra.
Poza tym z przykrywką wo wyszedł wielki papuch - (pampuch?) musiałem
dopiekać żeby zrobiła się piękna brązowa skórka.

Pozdrowienia
Tomek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2008-01-02 12:22:14

Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problem
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 1 Sty, 22:40, Panslavista wrote:
> [...]
> A masz piec chlebowy?

Rozpoznaję pytanie retoryczne ;-)

> Oczywiście, że chleb można piec na dowolnej
> płaskiej i rozgrzanej powierzchni. Bez podkładu, ale jadałem chleb
> pszenny razowy pieczony na liściach chrzanu lub kapusty.

Oki, postaram się zapamiętać:)

> Po co kupować
> silikony skoro ma się blachy?

Heheheee... No, mówiłam Ci kiedyś, że czasami Mieciu rządzi...

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2008-01-02 13:04:43

Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problem
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Tomasz Murgrabia" <p...@m...eu> napisał w wiadomości
news:flfmv6$cg1$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ja kupiłem formy do robienia chleba w realu - jeszcza są - produkcji
> włoskiej AHREN (ceramika) - środek jest gładki pokryty szkliwem.
> Po posmarowaniu cienko masełkiem chleby wychodzą bez żadnej pomocy po
> odwróceniu.

No ale mnie właśnie chodzi o garnek rzymski, bo dzięki temu, ze nie jest
pokryty szkliwem oddaje wodę ciastu podczas pieczenia. Piekłam już chleb w
innych formach, ale ten wychodzi mi najlepiej. Z tym przywieraniem mam
problem.
Pozdrawiamy
Barbara, Marysia i Ktoś


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2008-01-02 13:36:52

Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problem
Od: "Tomasz Murgrabia" <p...@m...eu> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:flg25b$qv5$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Tomasz Murgrabia" <p...@m...eu> napisał w wiadomości
> news:flfmv6$cg1$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Ja kupiłem formy do robienia chleba w realu - jeszcza są - produkcji
>> włoskiej AHREN (ceramika) - środek jest gładki pokryty szkliwem.
>> Po posmarowaniu cienko masełkiem chleby wychodzą bez żadnej pomocy po
>> odwróceniu.
>
> No ale mnie właśnie chodzi o garnek rzymski, bo dzięki temu, ze nie jest
> pokryty szkliwem oddaje wodę ciastu podczas pieczenia. Piekłam już chleb w
> innych formach, ale ten wychodzi mi najlepiej. Z tym przywieraniem mam
> problem.

Moja mama ma gar roemertopf - nie pokrywany niczym - ale on ma powierzchnię
bardzo gładziutką - muszę na nim spróbować to odpowiem czy
będą takie same efekty, czy tak samo kiepskie jak z tą pokrywką
(przywieranie).

Pozdrowienia
Tomek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2008-01-02 14:35:29

Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problem
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Tomasz Murgrabia" <p...@m...eu> napisał w wiadomości
news:flg43m$gif$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Moja mama ma gar roemertopf - nie pokrywany niczym - ale on ma
> powierzchnię bardzo gładziutką - muszę na nim spróbować to odpowiem czy
> będą takie same efekty, czy tak samo kiepskie jak z tą pokrywką
> (przywieranie).

Ok, będę wdzięczna za wnioski.
Pozdrawiam serdecznie
Barbara, Marysia i Ktoś


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2008-01-02 17:30:26

Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problem
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Tomasz Murgrabia wrote:
>>Poza tym chleb wyszedł rewelacyjny - odpowiednio wilgotny, bez zakalca.
>>Jedyny problem, że nie mogę go wyjąć z formy.
>
> Ja kupiłem formy do robienia chleba w realu - jeszcza są - produkcji
> włoskiej AHREN (ceramika) - środek jest gładki pokryty szkliwem.
> Po posmarowaniu cienko masełkiem chleby wychodzą bez żadnej pomocy po
> odwróceniu.
> Jak spróbowałem w pojemniku z przykryciem (pokrywka szorstka bez szkliwa )
> niestety chleb przywarł krawędziami do pokrywki - masakra.
> Poza tym z przykrywką wo wyszedł wielki papuch - (pampuch?) musiałem
> dopiekać żeby zrobiła się piękna brązowa skórka.
>
> Pozdrowienia
> Tomek
>
>


Ja pieke chleb w kamionkowym garnku pokrytym szkliwem, z pokrywka, bez
tluszczu, w suchym garnku. Chleb sie nigdy nie przykleil, a pieke go dwa
razy w tygodniu od kilku tygodni. Nagrzewam piec razem z garnkiem i
pokrywka, po pol godzinie wrzucam do garnka ciasto i przykrywam na 20
minut, zeby chleb byl wilgotny w srodku, potem pieke bez pokrywki
nastepne 20 minut. Przepis na ten chleb i ten sposob pieczenia jest z
przepisu w New York Times, pod nazwa no-knead bread. Jest kilka video na
youtube jak sie ten chleb robi, wystarczy wpisac "no-knead bread".

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2008-01-02 20:52:46

Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problem
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
wiadomosci news:13nnihj7f3pgpba@corp.supernews.com...
> Ja pieke chleb w kamionkowym garnku pokrytym szkliwem, z pokrywka, bez
> tluszczu, w suchym garnku. Chleb sie nigdy nie przykleil, a pieke go dwa

Musze kiedys wypróbowac. Ale i tak kusi mnie dopracowanie metody w garnku
rzymskim :-)
Pozdrawiamy serdecznie
Barbara, Marysia i Ktos


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2008-01-02 22:21:25

Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problem
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Barbara K. wrote:
> Uzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
> wiadomosci news:13nnihj7f3pgpba@corp.supernews.com...
>
>>Ja pieke chleb w kamionkowym garnku pokrytym szkliwem, z pokrywka, bez
>>tluszczu, w suchym garnku. Chleb sie nigdy nie przykleil, a pieke go dwa
>
>
> Musze kiedys wypróbowac. Ale i tak kusi mnie dopracowanie metody w garnku
> rzymskim :-)
> Pozdrawiamy serdecznie
> Barbara, Marysia i Ktos
>
>


Koniecznie opisz, jak Ci wyjdzie. A Ktosio kiedy sie zapowiada?
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

PANIOM NA NOWY ROK...
Wok żeliwny - jak przygotować?
Automat do chleba -- ilość mieszadeł
Kaczka - jak? aby było palce lizać
Elektryczny młynek do pieprzu ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »