| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-12-30 12:17:48
Temat: Automat do chleba -- ilość mieszadełWitam
Przymierzam się do kupna automatu do chleba. Przeglądnąłem archiwum grupy
szukając postów dotyczących tychże i rzuciło mi się w oczy jedno -- wszyscy
polecają automaty z dwoma mieszadłami, jednak nie podają powodów dlaczego. Na
zdrowy rozsądek argument jest prosty -- ciasto jest lepiej wyrobione. Z
drugiej jednak strony ogromna większość automatów 'lepszych' firm, jak
Moulinex, Severin, itd. ma tylko jedno mieszadło.
Nie zamierzam piec chlebów większych niż 750g, czy do takich chlebów jedno
mieszadło wystarczy? Bo szczerze powiedziawszy, znaleźć coś, co ma dwa
mieszadła i nie jest firmy Krzak z Chin, jest dość ciężko :)
Slartibartfast
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-12-30 20:48:11
Temat: Re: Automat do chleba -- ilość mieszadeł Slartibartfast pisze:
> [...]Bo szczerze powiedziawszy, znaleźć coś, co ma dwa
> mieszadła i nie jest firmy Krzak z Chin, jest dość ciężko :)
> [...]
2 lata temu kolega przymierzał się do zakupu takiego automatu. Nie wiem
czy kupił, ale był wówczas zdecydowany na Panasonica. Może to jakiś trop?
Ed.
--
Pisząc do mnie usuń zbędne słowo z adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-12-30 22:14:03
Temat: Re: Automat do chleba -- ilość mieszadeł Slartibartfast pisze:
> Nie zamierzam piec chlebów większych niż 750g, czy do takich chlebów jedno
> mieszadło wystarczy? Bo szczerze powiedziawszy, znaleźć coś, co ma dwa
> mieszadła i nie jest firmy Krzak z Chin, jest dość ciężko :)
Alaska ma 2 mieszadła i bez zarzutu sprawuje sie 2 rok. 2 mieszadła, to
jednak podstawa. KOlega ma firmowa z jednym mieszadłem i narzeka
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-12-31 06:38:36
Temat: Re: Automat do chleba -- ilość mieszadełGosia Plitmik pisze:
> Slartibartfast pisze:
>
>> Nie zamierzam piec chlebów większych niż 750g, czy do takich chlebów
>> jedno
>> mieszadło wystarczy? Bo szczerze powiedziawszy, znaleźć coś, co ma dwa
>> mieszadła i nie jest firmy Krzak z Chin, jest dość ciężko :)
>
> Alaska ma 2 mieszadła i bez zarzutu sprawuje sie 2 rok. 2 mieszadła, to
> jednak podstawa. KOlega ma firmowa z jednym mieszadłem i narzeka
>
A czy już wyjaśniliśmy, przypomnij mi, dlaczego w maszynie
dwumieszadłowej chleb zawsze mi się zapada? ;-)
W jednomieszadłowej wychodził 100 na 100!
Trochę mi ręce opadają, bo wypróbowałem wszystkie, chyba, wariant z
wodą, bo jej ilość podobno determinuje owo zapadanie się bochenka...
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-12-31 10:24:11
Temat: Re: Automat do chleba -- ilość mieszadełJacek Ostaszewski pisze:
> A czy już wyjaśniliśmy, przypomnij mi, dlaczego w maszynie
> dwumieszadłowej chleb zawsze mi się zapada? ;-)
> W jednomieszadłowej wychodził 100 na 100!
> Trochę mi ręce opadają, bo wypróbowałem wszystkie, chyba, wariant z
> wodą, bo jej ilość podobno determinuje owo zapadanie się bochenka...
Hmm, wiesz, mi sie nigdy nie zapada. Nie wiem, w czym tkwi problem. Wody
dodaję mniej niż szklankę. Często robię z gotowych mieszanek. Używam
drożdzy w proszku. Najmniej estetyczne są jedynie wyrwy po mieszadłach
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-12-31 11:24:05
Temat: Re: Automat do chleba -- ilość mieszadełGosia Plitmik pisze:
> Jacek Ostaszewski pisze:
>
>> A czy już wyjaśniliśmy, przypomnij mi, dlaczego w maszynie
>> dwumieszadłowej chleb zawsze mi się zapada? ;-)
>> W jednomieszadłowej wychodził 100 na 100!
>> Trochę mi ręce opadają, bo wypróbowałem wszystkie, chyba, wariant z
>> wodą, bo jej ilość podobno determinuje owo zapadanie się bochenka...
>
> Hmm, wiesz, mi sie nigdy nie zapada. Nie wiem, w czym tkwi problem. Wody
> dodaję mniej niż szklankę. Często robię z gotowych mieszanek. Używam
> drożdzy w proszku. Najmniej estetyczne są jedynie wyrwy po mieszadłach
>
>
>
WOdy daję ile w przepisie, z gotowych mieszanek. Wyrasta, a po
uruchomieniu maszyny - klapa. Zapada się do jednej trzeciej maksymalnej
wysokości, do tego twarde chrupkie obwódki dokoła tej zapadniTej treści.
Od pół roku nie piekę, bo tylko mnie cholera bierze.
Ile sypiesz czego?
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-12-31 13:22:37
Temat: Re: Automat do chleba -- ilość mieszadełJacek Ostaszewski pisze:
> WOdy daję ile w przepisie, z gotowych mieszanek. Wyrasta, a po
> uruchomieniu maszyny - klapa. Zapada się do jednej trzeciej maksymalnej
> wysokości, do tego twarde chrupkie obwódki dokoła tej zapadniTej treści.
> Od pół roku nie piekę, bo tylko mnie cholera bierze.
> Ile sypiesz czego?
Na jakim programie pieczesz?Jakie drożdze dajesz? Wody tez daje tyle
ile w przepisie. Nie za szybko otwierasz?Jak, to po uruchomieniu
maszyny?Ja uruchamiam, daje składniki i juz nie zaglądam
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-12-31 13:25:09
Temat: Re: Automat do chleba -- ilość mieszadełJacek Ostaszewski pisze:
> WOdy daję ile w przepisie, z gotowych mieszanek. Wyrasta, a po
> uruchomieniu maszyny - klapa. Zapada się do jednej trzeciej maksymalnej
> wysokości, do tego twarde chrupkie obwódki dokoła tej zapadniTej treści.
> Od pół roku nie piekę, bo tylko mnie cholera bierze.
> Ile sypiesz czego?
Wody - 300ml
Mieszanki (chleb pszenno-żytni z mieszanki.pl) - 500g
Drożdży instant - 1 łyżeczka (mała miarka z zestawu)
Z twojego opisu wynika, że dajesz albo za dużo wody, albo drożdży.
Postaraj się dać tyle mieszanki, żeby z ciasta w czasie wyrabiania
robiła się "buła" a nie breja. Jeżeli używasz drożdży mrożonych, to
możesz rozważyć użycie drożdży instant - u mnie to drastycznie
zmniejszyło liczbę nieudanych wypieków.
--
Lt. Edward Fishman
Space Shuttle Door Gunner
62'nd Chairborne Division
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-12-31 13:32:10
Temat: Re: Automat do chleba -- ilość mieszadełUżytkownik "Fishman" <a...@m...pl> napisał w wiadomości
news:flaqk1$ck1$1@news.onet.pl...
Jacek Ostaszewski pisze:
> WOdy daję ile w przepisie, z gotowych mieszanek. Wyrasta, a po
> uruchomieniu maszyny - klapa. Zapada się do jednej trzeciej maksymalnej
> wysokości, do tego twarde chrupkie obwódki dokoła tej zapadniTej treści.
> Od pół roku nie piekę, bo tylko mnie cholera bierze.
> Ile sypiesz czego?
Wody - 300ml
Mieszanki (chleb pszenno-żytni z mieszanki.pl) - 500g
Drożdży instant - 1 łyżeczka (mała miarka z zestawu)
Spróbuj płynów (woda, maślanka itp.)nie więcej niż 240 ml
drożdże instant 3,5 - 4 g.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-12-31 13:48:00
Temat: Re: Automat do chleba -- ilość mieszadełtpsa pisze:
> Użytkownik "Fishman" <a...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:flaqk1$ck1$1@news.onet.pl...
> Jacek Ostaszewski pisze:
>> WOdy daję ile w przepisie, z gotowych mieszanek. Wyrasta, a po
>> uruchomieniu maszyny - klapa. Zapada się do jednej trzeciej
>> maksymalnej wysokości, do tego twarde chrupkie obwódki dokoła tej
>> zapadniTej treści.
>> Od pół roku nie piekę, bo tylko mnie cholera bierze.
>> Ile sypiesz czego?
>
> Wody - 300ml
> Mieszanki (chleb pszenno-żytni z mieszanki.pl) - 500g
> Drożdży instant - 1 łyżeczka (mała miarka z zestawu)
>
>
> Spróbuj płynów (woda, maślanka itp.)nie więcej niż 240 ml
> drożdże instant 3,5 - 4 g.
>
Też nie zaglądałem, ale wody było chyba 330 ml?.. Może tu sęk
pogrzebany? SPrawdzę, dzięki za podpowiedzi.
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |