« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2008-01-03 07:42:39
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problem
> No ale mnie właśnie chodzi o garnek rzymski, bo dzięki temu, ze nie jest
> pokryty szkliwem oddaje wodę ciastu podczas pieczenia. Piekłam już chleb w
> innych formach, ale ten wychodzi mi najlepiej. Z tym przywieraniem mam
> problem.
> Pozdrawiamy
> Barbara, Marysia i Ktoś
>
>
ja moczę garnek rzymski w wodzie, smaruje dolną część w środku tłuszczem i
obsypuję bardzo dokładnie płatkami owsianymi albo otrębami, nie mam problemu
z wyjmowaniem chleba.
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2008-01-03 09:04:24
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problemUżytkownik "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:477c91ed@news.home.net.pl...
> ja moczę garnek rzymski w wodzie, smaruje dolną część w środku tłuszczem i
> obsypuję bardzo dokładnie płatkami owsianymi albo otrębami, nie mam
> problemu
> z wyjmowaniem chleba.
Hmm, ja niby tak zrobiłam, ale może za mało dokłądnie wysmarowałam...
Spróbuję jeszcze raz. Mam nadzieję, ze dziś się uda.
Pozdrawiamy
Barbara, Marysia i Ktoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2008-01-03 09:05:54
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problemUzytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisal w
wiadomosci news:13no3j6nk607ue5@corp.supernews.com...
> Koniecznie opisz, jak Ci wyjdzie.
Dam znac na pewno. Dzis bede piekla kolejny chleb.
> A Ktosio kiedy sie zapowiada?
Jakos w sierpniu, ale pozostaje jeszcze kwestia punktualnosci :-)
Pozdrawiamy
Barbara, Marysia i Ktos
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2008-01-04 11:00:06
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problemUżytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:flduju$qki$1@news.onet.pl...
> Za drugim wysmarowałam masłem i wysypałam płatkami owsianymi (nie miałam
> otrębów). Niestety spód przykleił się mocno, a boki częsciowo, więc
> ostatecznie część też trzeba było wykroić, choć wyglądało to lepiej niż
> poprzednio.
> Jak sobie poradzić z przyklejaniem chleba do tej formy? Ktoś ma
> doświadczenia w tej kwestii?
pieczenie chleba w garnku rzymski nie sprawia zadnych problemow jesli
wysmarujemy garnek tluszczem i obsypiemy otrebami. Poza tym nalezy pamietac
o uprzednim namoczeniu garnka i wlozeniu go do zimnego piekarnika. Można
piec pod przykryciem, a pod koniec pieczenia zdejmować pokrywę, żeby skórka
była bardziej chrupka. Ale to w zwykłych garnkach. Ja mam specjalny, okrągły
do chleba z roemertopf - on jest w ogóle bez pokrywki.
Napisz koniecznie jak ci wyszedl i jaki chleb pieczesz. pozdrawiam
darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2008-01-04 11:40:04
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problemUżytkownik "Darek" <b...@z...gdynia.pl> napisał w wiadomości
news:fll3ta$ff8$1@inews.gazeta.pl...
> pieczenie chleba w garnku rzymski nie sprawia zadnych problemow jesli
> wysmarujemy garnek tluszczem i obsypiemy otrebami. Poza tym nalezy
> pamietac o uprzednim namoczeniu garnka i wlozeniu go do zimnego
> piekarnika. Można
Wczoraj już nie miałam siły na pieczenie, więc kupiłam gotowca w sklepie,
ale pewnie jutro upiekę kolejny. Niby zrobiłam poprzednio wszystko tak, jak
piszesz, ale się przykleił - może niedokłądnie go wysmarowałam tłuszczem,
albo błąd tkwił w zastąpieniu otrębów płatkami (otręby są drobniejsze
nieco).
Dam znać, jak upiekę kolejny.
A piekę z takich proporcji:
1kg mąki (żytniej lub pół na pół z pszenną - ten drugi jest lepszy)
30 dkg zakwasu żytniego (lub pół na pół z zakwasem pszennym)
2 łyżeczki soli
około 5 dkg drożdży suchych
Mąkę i zakwas zamawiam sobie w Bogutynie, ale pewnie w każdym innym młynie
też mają takie.
Pozdrawiamy serdecznie
Barbara, Marysia i Ktoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2008-01-04 11:40:56
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problemUżytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:fll5uj$tgq$1@news.onet.pl...
> A piekę z takich proporcji:
> 1kg mąki (żytniej lub pół na pół z pszenną - ten drugi jest lepszy)
> 30 dkg zakwasu żytniego (lub pół na pół z zakwasem pszennym)
> 2 łyżeczki soli
> około 5 dkg drożdży suchych
Zapomniałam dodać - wlewam jeszcze około 700-800ml wody.
Barbara, Marysia i Ktoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2008-01-08 12:27:47
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problemNo więc zrobiła trzecie podejście do chleba w garnku rzymskim. Wysmarowałam
najdokłądniej, jak umiałam i obsypałam płatkami owsianymi. Dodatkowo
zostawiłam trochę "luźnych" płatków na dnie. Dzięki temu chleb bardzo ładnie
wyszedł z formy.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
Barbara, Marysia i Ktoś (~14.08.2008)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2008-01-08 12:38:51
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problem
"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote in message
news:flvq86$hbm$1@news.onet.pl...
> No więc zrobiła trzecie podejście do chleba w garnku rzymskim.
> Wysmarowałam najdokłądniej, jak umiałam i obsypałam płatkami owsianymi.
> Dodatkowo zostawiłam trochę "luźnych" płatków na dnie. Dzięki temu chleb
> bardzo ładnie wyszedł z formy.
> Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
> Barbara, Marysia i Ktoś (~14.08.2008)
Witaj!
Można otrębami, mąką razową, kaszą manną, a ja obsypuję tartą bułką...
Nie mam żadnych problemów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |