« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-07 08:43:45
Temat: chłodnikLato, wszędzie pełno ogóreczków, rzodkieweczek, botwinki, wszystko... no,
może nie tanie jak barszcz, ale trochę tańsze, niż zazwyczaj, no i mniej
naszpikowane. W każdym bądź razie zmierzam do tego, że uwielbiam wszelkiego
rodzaju chłodniki, a nie mam pojęcia, jak takowe przyrządzić. Błagam o jakiś
przepis!!!
Pozdrawiam całą grupę - Renata.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-07 10:19:03
Temat: Re: chłodnik
"Renata Wrzosek" <r...@p...com> wrote in message
news:5Lg95.26733$Qw1.646912@news.tpnet.pl...
> Lato, wszędzie pełno ogóreczków, rzodkieweczek, botwinki, wszystko... no,
> może nie tanie jak barszcz, ale trochę tańsze, niż zazwyczaj, no i mniej
> naszpikowane. W każdym bądź razie zmierzam do tego, że uwielbiam wszelkiego
> rodzaju chłodniki, a nie mam pojęcia, jak takowe przyrządzić. Błagam o jakiś
> przepis!!!
> Pozdrawiam całą grupę - Renata.
Ja niedawno zrobiłam chłodnik litewski i wyszedł naprawde doskonały:
1,5 l zsiadłego mleka (lub kefiru)
250 ml śmietany
40 dag botwinki
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
3 jajka ugotowane na twardo
10-15 dag pieczonej cielęciny lub kurczaka
10-15 dag świeżych ogórków
10-15 dag rzodkiewek
sól,
pieprz,
cukier,
cytryna
koncentrat czerwonego barszczu lub wywar z buraków
Botwinkę przebrać, opłukać, pokroić w paski, ugotować w wodzie lekko zakwaszonej
cytryną. Rzodkiewki umyć i pokroić w półplasterki,
ogórki obrać, umyć i pokroić w paski. Koperek i szczypiorek przebrać, umyć i
posiekać. Mleko połączyć ze śmietaną, roztrzepać, dodać
przestudzoną botwinkę, rzodkiewki, ogórek, posiekaną zieleninę, pokrojone w paski
mięso. Doprawić koncentratem czerwonego barszczu
lub wywarem z buraków. Posolić i popieprzyć do smaku. Zupę schłodzić (najlepiej przez
kilka godzin). Podawać z jajkami pokrojonymi
na ćwiartki. Aby zaostrzyć smak chłodnika, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku.
Przepis jest ze strony http://www.kuchnia.3miasto.pl/, gdzie zresztą jest jeszcze z
20 innych przepisów na chłodni...
Smacznego,
Dagmara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-07 10:20:36
Temat: Re: chłodnik> 1,5 l zsiadłego mleka (lub kefiru)
> 250 ml śmietany
> 40 dag botwinki
Nie cierpie potwinki, na wspomnienie zbiera mi się... znaczy robi mi się
niedobrze :)
OS3
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-07 10:35:38
Temat: Re: chłodnik
"ostry" <o...@e...com.pl> wrote in message news:8k4b1l$m2r$2@flis.man.torun.pl...
> > 1,5 l zsiadłego mleka (lub kefiru)
> > 250 ml śmietany
> > 40 dag botwinki
>
> Nie cierpie potwinki, na wspomnienie zbiera mi się... znaczy robi mi się
> niedobrze :)
No ale ja nic na to nie poradzę... tak robi się chłodnik litewski... Który zresztą
doprowadza moje kubki smakowe do wstrząsów
rozkoszy :-)))
No i jak to mawiają - de gustibus non est itd...
A jak juz mowa o potrawach nielubianych, to tez mam jedną: dynia i zupa dyniowa.
Brrrrr.
--
Dagmara pozdrawia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-07 11:01:22
Temat: Re: chłodnikOn Fri, 07 Jul 2000 08:43:45 GMT, "Renata Wrzosek"
<r...@p...com> wrote:
>Lato, wszędzie pełno ogóreczków, rzodkieweczek, botwinki, wszystko... no,
>może nie tanie jak barszcz, ale trochę tańsze, niż zazwyczaj, no i mniej
>naszpikowane. W każdym bądź razie zmierzam do tego, że uwielbiam wszelkiego
>rodzaju chłodniki, a nie mam pojęcia, jak takowe przyrządzić. Błagam o jakiś
>przepis!!!
http://www.kuchnia.3miasto.pl/1_6215.htm i kolejne przepisy.
Smacznego :-9
Mariusz Marczak
Merlin
2B || !2B
http://www.kuchnia.3miasto.pl "Wirtualna Kuchnia Polska"
(było: http://friko3.onet.pl/el/kuchnia "Wirtualna Kuchnia Polska")
http://www.elblag.info.pl Internetowy informator Elblag i Okolice
http://ebowo.vc.pl Kanal IRC #EBowo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-07 11:07:47
Temat: Re: chłodnik> A jak juz mowa o potrawach nielubianych, to tez mam jedną: dynia i zupa
dyniowa. Brrrrr.
Oj plizzztylko nie jeszcze raz nielubiane potrawy :)))
Lilly was here
Może dla odmiany lubiane ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-07 11:53:56
Temat: Re: chłodnik
Użytkownik Dagmara <a...@c...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3965b2a6$0$21751@reader4...
>
> "ostry" <o...@e...com.pl> wrote in message
news:8k4b1l$m2r$2@flis.man.torun.pl...
> > > 1,5 l zsiadłego mleka (lub kefiru)
> > > 250 ml śmietany
> > > 40 dag botwinki
> >
> > Nie cierpie potwinki, na wspomnienie zbiera mi się... znaczy robi mi się
> > niedobrze :)
>
> No ale ja nic na to nie poradzę... tak robi się chłodnik litewski... Który
zresztą doprowadza moje kubki smakowe do wstrząsów
> rozkoszy :-)))
>
> Dagmara pozdrawia
>
>
Jak juz bede miala swoj kawalek swiata, to Cie zawolam , uszykujemy caly
garnek C.L. (z szyjkami rakowymi) i zjemy same (:o)))))))))))))
Na moich stronach tez jest chlodnik
(www.kuchnia.com.pl/DiD/zupy.html#chlodnik)
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-07 12:02:54
Temat: Re: chłodnikDana <d...@n...com.pl> wrote:
> Jak juz bede miala swoj kawalek swiata, to Cie zawolam , uszykujemy caly
> garnek C.L. (z szyjkami rakowymi) i zjemy same (:o)))))))))))))
Nie bądźcie takie, podzielcie się ze mną! :-)
Anetek wymęczona upałami
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-10 08:32:59
Temat: Re: chłodnik
Użytkownik Aneta Baran <a...@c...anetek.net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:8k4gte$3pr$...@s...cern.ch...
> Dana <d...@n...com.pl> wrote:
> > Jak juz bede miala swoj kawalek swiata, to Cie zawolam , uszykujemy caly
> > garnek C.L. (z szyjkami rakowymi) i zjemy same (:o)))))))))))))
> Nie bądźcie takie, podzielcie się ze mną! :-)
>
> Anetek wymęczona upałami
Podeslac Ci w sloiku?
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-10 20:14:07
Temat: Re: chłodnikDagmara wrote:
> Ja niedawno zrobiłam chłodnik litewski i wyszedł naprawde doskonały:
>
> 1,5 l zsiadłego mleka (lub kefiru)
> 250 ml śmietany
> 40 dag botwinki
> ..................
> Smacznego,
> Dagmara
Dobrze jest dodac do "litewskiego" ogoreczk malosolny i szyjki rakowe.
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |