« poprzedni wątek | następny wątek » |
71. Data: 2009-06-12 18:43:45
Temat: Re: cholesterol a Wasze przepisyIkselka pisze:
> Dnia Thu, 11 Jun 2009 23:45:16 +0200, jadrys napisał(a):
>
>
>> Ikselka pisze:
>>
>>> Dnia Thu, 11 Jun 2009 22:04:57 +0200, jadrys napisał(a):
>>>
>>>
>>>
>>>> Ikselka pisze:
>>>>
>>>>
>>>>> Dnia Wed, 10 Jun 2009 20:28:49 +0200, ffiona napisał(a):
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>> Użytkownik "michalek" <m...@g...com> napisał
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>> Ja nie robie sobie badań cholesterolu.
>>>>>>> I nie mam powodu do martwienia się jego poziomem :)
>>>>>>> Jem dość tłusto, ale mocno nadrabiam wszelką "zieleniną"
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>> Niektórzy mogą jeść tłusto, a mają taki metabolizm, że ich cholesterol jest
>>>>>> niski. Nigdy nie badałeś poziomu? Aż dziw.
>>>>>> Pozdr.
>>>>>> A.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Jak będzie musiał, to zbada.
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>> Tylko wtedy może już być za późno..
>>>>
>>>>
>>> Co przezył, to jego.
>>>
>>>
>> Zaawansowana miażdżyca.. Nikt mu tego nie odbierze. :-\
>>
>
> A Tobie?
>
Być może jeszcze nie jestem "miażdżony"..
--
Kapitalizm jest chorobą (zarazą) z którą należy walczyć..
Instalując Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
72. Data: 2009-06-12 19:02:53
Temat: Re: cholesterol a Wasze przepisyDnia Fri, 12 Jun 2009 16:57:24 +0200, JBP napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1tzw89dz47k3e$.6kp773nd7jet.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 12 Jun 2009 01:40:49 +0200, JBP napisał(a):
>>> (...) dobrego i złego cholesterolu?
>>
>> He he :-D
>> To może jeszcze ujemne i dodatnie kalorie?
>
> Chyba masz dzisiaj kiepski dzień i piszesz bez zastanowienia ;) Nawet
> nauczyciele nie muszą wszystkiego wiedzieć, ale przecież oni najlepiej
> orientują się jak i gdzie szukać źródeł wiedzy w określonych tematach. Nie
> podważaj mojego szacunku dla tego zawodu :)
> HDL i LDL - omówienie typu popularnonaukowego na przykład tutaj:
> http://cholesterolinfo.fm.interia.pl/hdlildl.htm
> Pozdrowienia :)
> JBP
Cyt.:
" LDL - znany powszechnie JAKO "zły" cholesterol lub beta-lipoproteina.
Powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi przez jego transport z
wątroby do tkanek."
"HDL - znany powszechnie JAKO "dobry" cholesterol lub alfa-lipoptoteina.
Powoduje obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu we krwi poprzez
transport cholesterolu z tkanek obwodowych i innych frakcji lipidowych
osocza (VLDL, chylomikrony), do wątroby. Jest to jakby taki woreczek, który
po wytworzeniu i wydaleniu do krwi jest pusty, następnie krąży po
organizmie i zbiera cholesterol, po napełnieniu się wyrzuca swą zawartość
do komórek wątrobowych i wraca pusty do obiegu."
Czyli CLDL oraz HDL to nie cholesterol, lecz zupełnie inne substancje,
pełniące role transportowe, odpowiedzialne za poziom jedynego cholesterolu
jaki istnieje w organizmie ludzkim, innego nie ma, jest on tylko jeden.
Potoczne okreslenia "dobry cholesterol" i "zły cholesterol" są nieścisłe a
wręcz mylące i z tego właśnie się naśmiewam post wyżej.
Pozdrawiam nauczająco.
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
73. Data: 2009-06-12 19:03:53
Temat: Re: cholesterol a Wasze przepisyDnia Fri, 12 Jun 2009 20:43:45 +0200, jadrys napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 11 Jun 2009 23:45:16 +0200, jadrys napisał(a):
>>
>>
>>> Ikselka pisze:
>>>
>>>> Dnia Thu, 11 Jun 2009 22:04:57 +0200, jadrys napisał(a):
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>> Ikselka pisze:
>>>>>
>>>>>
>>>>>> Dnia Wed, 10 Jun 2009 20:28:49 +0200, ffiona napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>> Użytkownik "michalek" <m...@g...com> napisał
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>> Ja nie robie sobie badań cholesterolu.
>>>>>>>> I nie mam powodu do martwienia się jego poziomem :)
>>>>>>>> Jem dość tłusto, ale mocno nadrabiam wszelką "zieleniną"
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>> Niektórzy mogą jeść tłusto, a mają taki metabolizm, że ich cholesterol jest
>>>>>>> niski. Nigdy nie badałeś poziomu? Aż dziw.
>>>>>>> Pozdr.
>>>>>>> A.
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>> Jak będzie musiał, to zbada.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Tylko wtedy może już być za późno..
>>>>>
>>>>>
>>>> Co przezył, to jego.
>>>>
>>>>
>>> Zaawansowana miażdżyca.. Nikt mu tego nie odbierze. :-\
>>>
>>
>> A Tobie?
>>
>
> Być może jeszcze nie jestem "miażdżony"..
Ale nie wiesz, czy jestes lub nie? Ani czy będziesz...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
74. Data: 2009-06-12 19:18:51
Temat: Re: cholesterol a Wasze przepisy> No i (wyciąg z karczocha) nie rozwalają wątroby jak statyny...
Co wy z tym karczohem? W supermarkecie nie ma takiego czegoś,
i widziałam to tylko na obrazku .
W praktyce jest tylko w postaci pigułki, a to troszkę nie na temat.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
75. Data: 2009-06-12 20:48:12
Temat: Re: cholesterol a Wasze przepisyIkselka pisze:
> Dnia Fri, 12 Jun 2009 20:43:45 +0200, jadrys napisał(a):
>
>
>> Ikselka pisze:
>>
>>> Dnia Thu, 11 Jun 2009 23:45:16 +0200, jadrys napisał(a):
>>>
>>>
>>>
>>>> Ikselka pisze:
>>>>
>>>>
>>>>> Dnia Thu, 11 Jun 2009 22:04:57 +0200, jadrys napisał(a):
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>> Ikselka pisze:
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>> Dnia Wed, 10 Jun 2009 20:28:49 +0200, ffiona napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>> Użytkownik "michalek" <m...@g...com> napisał
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>> Ja nie robie sobie badań cholesterolu.
>>>>>>>>> I nie mam powodu do martwienia się jego poziomem :)
>>>>>>>>> Jem dość tłusto, ale mocno nadrabiam wszelką "zieleniną"
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>
>>>>>>>> Niektórzy mogą jeść tłusto, a mają taki metabolizm, że ich cholesterol jest
>>>>>>>> niski. Nigdy nie badałeś poziomu? Aż dziw.
>>>>>>>> Pozdr.
>>>>>>>> A.
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>> Jak będzie musiał, to zbada.
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>> Tylko wtedy może już być za późno..
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Co przezył, to jego.
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>> Zaawansowana miażdżyca.. Nikt mu tego nie odbierze. :-\
>>>>
>>>>
>>> A Tobie?
>>>
>>>
>> Być może jeszcze nie jestem "miażdżony"..
>>
>
> Ale nie wiesz, czy jestes lub nie? Ani czy będziesz...
>
Pewny jest tylko wysoki poziom LDL = 460 mg/dl .. Więc można
przypuszczać że raczej będę..
--
Kapitalizm jest chorobą (zarazą) z którą należy walczyć..
Instalując Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
76. Data: 2009-06-12 20:57:03
Temat: Re: cholesterol a Wasze przepisyUżytkownik "Ikselka" napisał:
> Potoczne okreslenia "dobry cholesterol" i "zły cholesterol" są
> nieścisłe a wręcz mylące i z tego właśnie się naśmiewam post wyżej.
"Potocznie cholesterolem nazywa się obecne w osoczu krwi pokrewne
substancje lipidowe - lipoproteiny, w skład których między innymi
wchodzi też cholesterol."
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
77. Data: 2009-06-12 21:19:32
Temat: Re: cholesterol a Wasze przepisyUżytkownik "jadrys" <c...@y...com> napisał w wiadomości
news:h0ueub$p0n$1@news.task.gda.pl...
>>> Być może jeszcze nie jestem "miażdżony"..
>>
>> Ale nie wiesz, czy jestes lub nie? Ani czy będziesz...
>
> Pewny jest tylko wysoki poziom LDL = 460 mg/dl .. Więc można
> przypuszczać że raczej będę..
No cóż, w takim wypadku radzę nie słuchać niektórych tubylczych
"nauczycieli" medycyny. Z pewnością Twój lekarz przepisał Ci odpowiednie
specyfiki i udzielił porad żywieniowych. W wielu przychodniach lekarze
dysponują specjalnie opracowanymi drukami-ulotkami, w których wymienione
zostały produkty zalecane oraz nie wskazane i wręczają je potrzebującym
pacjentom.
Przede wszystkim jednak nie martw się :) Naprawdę, uwierz, wcale nie musi
stac się coś złego. Jesteś po prostu obecnie skazany na leki i pewne
ograniczenia dietetyczne, ale z tym można całkowicie normalnie żyć. Nie
powinieneś jedynie zlekceważyć sprawy i zaniedbać leczenia.
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
78. Data: 2009-06-12 23:09:06
Temat: Re: cholesterol a Wasze przepisy
Użytkownik "JBP" <t...@o...pl> napisał
> Ffiona, ogólny cholesterol to nie wszystko. A frakcje? Trójglicerydy?
> Ilości dobrego i złego cholesterolu?
Wiem, wiem, frakcje też mam złe, znaczy stosunek LDL do HDL. LDL 192, HDL
tylko 51 (a było więcej). I pierwszy raz w życiu mam wysoki poziom
trójglicerydów, zawsze miałam w normie. Teraz mam 285.
> Rozumiem, że byłaś u lekarza, który zlecił odpowiednie badania i - jesli
> wyniki były niepokojące - zapisał również stosowny lek.
W sumie robiłam lipidogram na własną rękę, bo od dawna borykam się z
problemem wysokiego poziomu cholesterolu. Ale miałam ok. 250 mg/dl. Teraz
skoczył do 300. Nie ukrywam, że sobie ostatnio dogadzałam żeberkami,
ozorkami i tym podobnymi potrawami. Ale nie wiem, czy to ma aż taki wpływ.
Prawdopodobnie 80% cholesterolu produkuje sam organizm. Chyba większy wpływ
ma brak ruchu, rzuciłam aerobik (aerobik pewnie też powodował wyższy poziom
HDL).
> Ktoś w tym wątku radził zioła. To dobry pomysł. Te zioła nie kolidują z
> lekami farmakologicznymi. I nie przejmuj się ani nie umartwiaj :) Po
> prostu staraj się zachować pewien umiar w spożywaniu "cholesterolowych"
> produktów.
Dziękuję za pocieszenie, ale juz parę lat temu okulista mi powiedział, że
mam zmiany zwyrodnieniowe w naczyniach krwionośnych. Kupiłam herbatki
antycholesterolowe, teraz takie robią mieszanki gotowe. No i biorę
simwastatynę.
> JBP
A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
79. Data: 2009-06-13 08:17:18
Temat: Re: cholesterol a Wasze przepisy
Użytkownik "Stokrotka" <o...@a...pl> napisał w wiadomości
news:h0rnm6$acv$3@news.onet.pl...
> Pszewlekłe niedomagania wątroby
> powodują zdaje się niski poziom holesterolu.
Rzadziej...
Pzdr
Paweł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
80. Data: 2009-06-13 09:27:50
Temat: Re: cholesterol a Wasze przepisyDnia Fri, 12 Jun 2009 22:57:03 +0200, Aicha napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" napisał:
>
>> Potoczne okreslenia "dobry cholesterol" i "zły cholesterol" są
>> nieścisłe a wręcz mylące i z tego właśnie się naśmiewam post wyżej.
>
> "Potocznie cholesterolem nazywa się obecne w osoczu krwi pokrewne
> substancje lipidowe - lipoproteiny,
Więc sobie używaj nazw potocznych. Nazwa "cholesterol" jest konkretna i
oznacza JEDNĄ konkretną substancję, a nie mnogie pokrewne jej substancje
lipidowe, dobre czy złe.
> w skład których między innymi
> wchodzi też cholesterol."
No właśnie - ten jedyny właściwy, o którym mówię.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |