| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-06-08 21:55:49
Temat: Obiad przednówkowy 1czyli przegląd lodówki, gdy w portfelu 2 złote :P
Paczka ryżu, resztka (ok. 1/3 paczki) mrożonych warzyw na patelnię
Nordisu "Mieszanka wiejska" - bez ziemniaków, podsmażona na oleju, 5
cienkich plasterków krakowskiej suchej, ćwierć malutkiego słoiczka
koncentratu. "To jest pyyyszne! Jeszcze chcem!" - bezcenne, za resztę
zapłacisz kartą Mastercard :D
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-06-08 22:07:21
Temat: Re: Obiad przednówkowy 1Aicha pisze:
> czyli przegląd lodówki, gdy w portfelu 2 złote :P
> Paczka ryżu, resztka (ok. 1/3 paczki) mrożonych warzyw na patelnię
> Nordisu "Mieszanka wiejska" - bez ziemniaków, podsmażona na oleju, 5
> cienkich plasterków krakowskiej suchej, ćwierć malutkiego słoiczka
> koncentratu. "To jest pyyyszne! Jeszcze chcem!" - bezcenne, za resztę
> zapłacisz kartą Mastercard :D
Ja z takich potraw za grosze zawsze uwielbiałam parówki w sosie
pomidorowym albo ziemniaki + sałata + jajko sadzone, no i nieśmiertelne
placki ziemniaczane :)
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-06-08 22:44:04
Temat: Re: Obiad przednówkowy 1Dnia Tue, 09 Jun 2009 00:07:21 +0200, Paulinka napisał(a):
> Aicha pisze:
>
>
>> czyli przegląd lodówki, gdy w portfelu 2 złote :P
>> Paczka ryżu, resztka (ok. 1/3 paczki) mrożonych warzyw na patelnię
>> Nordisu "Mieszanka wiejska" - bez ziemniaków, podsmażona na oleju, 5
>> cienkich plasterków krakowskiej suchej, ćwierć malutkiego słoiczka
>> koncentratu. "To jest pyyyszne! Jeszcze chcem!" - bezcenne, za resztę
>> zapłacisz kartą Mastercard :D
>
> Ja z takich potraw za grosze zawsze uwielbiałam parówki w sosie
> pomidorowym albo ziemniaki + sałata + jajko sadzone, no i nieśmiertelne
> placki ziemniaczane :)
Ziemniaki podgotowane na półtwardo, jajka, czosnek (granulowany może być),
olej.
Ziemnaki pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, posypać czosnkiem, wbić
jaja, przykryć, smażyć na maleńkim ogniu do ścięcia się jaj.
Do tego zsiadłe mleko.
Pycha.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-06-08 22:48:38
Temat: Re: Obiad przednówkowy 1Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 09 Jun 2009 00:07:21 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> Aicha pisze:
>>
>>
>>> czyli przegląd lodówki, gdy w portfelu 2 złote :P
>>> Paczka ryżu, resztka (ok. 1/3 paczki) mrożonych warzyw na patelnię
>>> Nordisu "Mieszanka wiejska" - bez ziemniaków, podsmażona na oleju, 5
>>> cienkich plasterków krakowskiej suchej, ćwierć malutkiego słoiczka
>>> koncentratu. "To jest pyyyszne! Jeszcze chcem!" - bezcenne, za resztę
>>> zapłacisz kartą Mastercard :D
>> Ja z takich potraw za grosze zawsze uwielbiałam parówki w sosie
>> pomidorowym albo ziemniaki + sałata + jajko sadzone, no i nieśmiertelne
>> placki ziemniaczane :)
>
> Ziemniaki podgotowane na półtwardo, jajka, czosnek (granulowany może być),
> olej.
> Ziemnaki pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, posypać czosnkiem, wbić
> jaja, przykryć, smażyć na maleńkim ogniu do ścięcia się jaj.
> Do tego zsiadłe mleko.
> Pycha.
Pomysł znany nie od dziś, ale...
Nie znoszę granulatów jakichkolwiek. Czosnek, koperek w tej wersji bleee.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-06-08 23:03:37
Temat: Re: Obiad przednówkowy 1Dnia Tue, 09 Jun 2009 00:48:38 +0200, Paulinka napisał(a):
> Pomysł znany nie od dziś, ale...
> Nie znoszę granulatów jakichkolwiek. Czosnek, koperek w tej wersji bleee.
Czosnek Kotanyi (i tylko ten) jest dobry w tej wersji. Tylko czosnku używam
w tej wersji - kiedy nie mam czasu, aby się bawić w obieranie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-06-09 00:52:35
Temat: Re: Obiad przednówkowy 1
Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał w wiadomości
news:h0k1og$qec$1@inews.gazeta.pl...
Dzisiaj szxczawiowa z jajem na twardo i ryżem, placki z kabaczka - jeszcze
się uchowały.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-06-09 13:54:46
Temat: Re: Obiad przednówkowy 1On 8 Cze, 23:55, "Aicha" <b...@t...ja> wrote:
> czyli przegląd lodówki, gdy w portfelu 2 złote :P
Pizza dla ubogich:
ok.10 - 15 dag kiełbasy w plasterkach podsmażyć z jednej strony na
patelni teflonowej, odwrócić każdy plasterek, na to wyłożyć coś w
rodzaju omletu-"grzybka"
na który należy wziąć 2-3 jajka, ubić na sztywno białka z solą, żółtka
w drugim naczyniu rozmieszać z 2 kopiastymi łyżkami mąki i taką
ilością mleka, by było o konsystencji kwaśnej śmietany. Połączyć
delikatnie z pianą i wyłożyć na kiełbasę. Przykryć pokrywą patelnię i
zapiekać (NA BARDZO MAŁYM OGNIU) ok.10 min.
Odwrócić (trzeba do tego użyć dwu łopatek, bo się złamie) i zrumienić
lekko z drugiej strony.
Wyłożyć na talerz kiełbasą do wierzchu, polać keczupem, posypać
zieleniną. Można posypać też utartym żółtym serem, ale niekoniecznie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-06-09 14:03:45
Temat: Re: Obiad przednówkowy 1Dnia Tue, 9 Jun 2009 06:54:46 -0700 (PDT), mal napisał(a):
> On 8 Cze, 23:55, "Aicha" <b...@t...ja> wrote:
>> czyli przegląd lodówki, gdy w portfelu 2 złote :P
>
> Pizza dla ubogich:
> ok.10 - 15 dag kiełbasy w plasterkach podsmażyć z jednej strony na
> patelni teflonowej, odwrócić każdy plasterek, na to wyłożyć coś w
> rodzaju omletu-"grzybka"
> na który należy wziąć 2-3 jajka, ubić na sztywno białka z solą, żółtka
> w drugim naczyniu rozmieszać z 2 kopiastymi łyżkami mąki i taką
> ilością mleka, by było o konsystencji kwaśnej śmietany. Połączyć
> delikatnie z pianą i wyłożyć na kiełbasę. Przykryć pokrywą patelnię i
> zapiekać (NA BARDZO MAŁYM OGNIU) ok.10 min.
> Odwrócić (trzeba do tego użyć dwu łopatek, bo się złamie) i zrumienić
> lekko z drugiej strony.
Wydaje mi się, że gdyby to podsmażać jak jest, ale na minimalnym ogniu i
przykryte, to się ładnie zetnie także na wierzchu bez odwracania.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-06-09 19:56:55
Temat: Re: Obiad przednówkowy 1On 9 Cze, 16:03, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Wydaje mi się, że gdyby to podsmażać jak jest, ale na minimalnym ogniu i
> przykryte, to się ładnie zetnie także na wierzchu bez odwracania.
Prawdopodobnie masz rację, ale ciasto jest delikatne i przypieka się
na skorupę włażąc pomiędzy plasterki kiełbasy, nawet na mikro-ogniu.
Dlatego polecam odwracanie. Także ze względu na czas przygotowania tej
potrawy.
Smacznego
mal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |