| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-06-08 21:22:22
Temat: krem do tortu truskawkowegoMam wahania jak go przygotować. Dotąd robiłam po prostu masę maślaną z
dodatkiem truskawek.
Po starannym zmiksowaniu - nawet było dobre, a wetknięte tu i ówdzie
połówki/ćwiartki truskawek - dawały dobry efekt wizualny.
Całość - ze sporym dodatkiem spirytusu do masy i ponczowania - też
nieźle smakowała.
Jutro chciałabym inaczej, ale nie mam doświadczenia w innych
wariantach kremu truskawkowego.
Może mała podpowiedź?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-06-08 21:29:50
Temat: Re: krem do tortu truskawkowegoUżytkownik mal napisał:
> Mam wahania jak go przygotować. Dotąd robiłam po prostu masę maślaną z
> dodatkiem truskawek.
> Po starannym zmiksowaniu - nawet było dobre, a wetknięte tu i ówdzie
> połówki/ćwiartki truskawek - dawały dobry efekt wizualny.
> Całość - ze sporym dodatkiem spirytusu do masy i ponczowania - też
> nieźle smakowała.
> Jutro chciałabym inaczej, ale nie mam doświadczenia w innych
> wariantach kremu truskawkowego.
> Może mała podpowiedź?
najlepiej órzyj spermy XL tak robi i popija to mineralką z landrynkami
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-06-08 21:31:51
Temat: Re: krem do tortu truskawkowegoOn 8 Cze, 23:29, Wielkie Filozofe Współczesne <1...@w...pl>
wrote:
>
> najlepiej órzyj spermy XL tak robi i popija to mineralką z landrynkami
E tam, wolę herbatkę z prądem...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-06-08 22:05:30
Temat: Re: krem do tortu truskawkowegoUżytkownik mal napisał:
> On 8 Cze, 23:29, Wielkie Filozofe Współczesne <1...@w...pl>
> wrote:
>
>> najlepiej órzyj spermy XL tak robi i popija to mineralką z landrynkami
>
> E tam, wolę herbatkę z prądem...
>
jesz kópy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-06-09 08:05:45
Temat: Re: krem do tortu truskawkowegomal pisze:
> Może mała podpowiedź?
Ja zawsze robię tak:
Truskawki miksuję z odrobiną cukru, przygotowuję galaretkę truskawkową z
jak najmniejszą ilością wody (paczka powinna się rozpuścić w około 3/4
szklanki) i odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie ubijam 500ml
śmietany kremówki, pod koniec ubijania dodaję 2-3 łyżki cukru pudru.
Kiedy śmietana jest ubita dodaję truskawki i galaretkę (nie powinna być
stężała, bo zrobią się z niej czerwone grudki). Wstawiam na około 1/2
godziny do lodówki, żeby masa trochę stężała i nie była zbyt rzadka
płynna. Potem przekładam tym biszkopt.
Truskawek dodaję według uznania, około 30dag. Z tych proporcji wychodzi
całkiem sporo masy, więc możesz zmniejszyć ilość śmietany.
Dobre to jest także samo w sobie jako deser.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-06-09 13:14:49
Temat: Re: krem do tortu truskawkowegoOn 9 Cze, 10:05, medea <e...@p...fm> wrote:
> Ja zawsze robię tak:...
Dziękuję. Spróbuję dziś właśnie tak zrobić. Czy do tego kremu
śmietankowo-truskawkowego można wkładać jeszcze kawałki truskawek, czy
raczej ograniczyć się do zdobienia na wierzchu?
pozdr.
mal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-06-09 13:19:44
Temat: Re: krem do tortu truskawkowegomal pisze:
> On 9 Cze, 10:05, medea <e...@p...fm> wrote:
>
>> Ja zawsze robię tak:...
>
> Dziękuję. Spróbuję dziś właśnie tak zrobić. Czy do tego kremu
> śmietankowo-truskawkowego można wkładać jeszcze kawałki truskawek, czy
> raczej ograniczyć się do zdobienia na wierzchu?
To drugie + zostaw ciut bitej smietany.
Ja cos takiego zazwyczaj robie w pucharkach, efekt smakowy ten sam, a
ladniej wyglada podane.
th
--
http://nitkowo.bloog.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-06-09 13:48:24
Temat: Re: krem do tortu truskawkowegoCześć medea
Tue, 09 Jun 2009 10:05:45 +0200 w
<news:h0l5mf$rt7$1@nemesis.news.neostrada.pl> napisałeś:
> Dobre to jest także samo w sobie jako deser.
a propos.
pokrojone truskawki, bita śmietana + pokruszona beza = eaton mess.
bardzo polecam.
--
Pozdrawiam,
Marek
Rasiści! Nie dopuszczajcie czarnych myśli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-06-09 17:16:00
Temat: Re: krem do tortu truskawkowegomal pisze:
> On 9 Cze, 10:05, medea <e...@p...fm> wrote:
>
>> Ja zawsze robię tak:...
>
> Dziękuję. Spróbuję dziś właśnie tak zrobić. Czy do tego kremu
> śmietankowo-truskawkowego można wkładać jeszcze kawałki truskawek, czy
> raczej ograniczyć się do zdobienia na wierzchu?
>
> pozdr.
>
> mal
>
>
jak sie ciebie grzecznie pytaja to odpowiadaj - rzresz guvno??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-06-09 20:11:13
Temat: Re: krem do tortu truskawkowegomal pisze:
> Dziękuję. Spróbuję dziś właśnie tak zrobić. Czy do tego kremu
> śmietankowo-truskawkowego można wkładać jeszcze kawałki truskawek, czy
> raczej ograniczyć się do zdobienia na wierzchu?
Ja zawsze daję całe truskawki albo połówki dodatkowo na górę pod
galaretkę. Jeśli do kremu zmiksujesz dużo truskawek, to nie ma sensu już
dodawać całych, źle się później taki tort kroi.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |