Data: 2005-05-25 23:28:12
Temat: Re: cholesterol w pożywieniu - szkodliwy czy nie?
Od: Marek Bieniek <a...@s...re.invalid>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 26 May 2005 00:16:43 +0200, Adam Dziendziel wrote:
>> Nie nastapił żaden przełom, diety wysokotłuszczowe nadal nie są
>> zalecane.
> Bo nikt nie zaleci nagle wszystkim lekarzom zmiany metody leczenia o
> prawie 180 stopni.
Żeby tylko! Wręcz 360! ;P
> Ale stereotyp
Stereotyp? Czy może raczej obecny stan wiedzy medycznej?
> nie musi pokrywać się z prawdą,
A pewnie. To - jak wiadomo - spisek producentów lekarstw jest. Odsyłam
do posta o Message-ID: <4...@R...pl>
> dlatego jestem tutaj i pytam.
A niektóre z teorii cytowanych przez Ciebie nijak się mają do tego, co
uznaje się za rzetelnie sprawdzoną wiedzę (np proporcje cholesterolu
endo- do egzogennego).
Podsumowując: nie ma w tej chwili żadnych wiarygodnych danych (poza
spekulacjami różnych Atkinsów czy innych Kwaśniewskich, które - jak
piszesz - z punktu widzenia laika (i niestety - co karygodne i
przerażające - również niektórych posiadaczy dyplomów uczelni
medycznych) *wydają się* logiczne) na to, że diety wysokotłuszczowe są
nieszkodliwe, a jest wiele przesłanek pozwalających twierdzić, że mogą
być potencjalnie niebezpieczne.
m.
--
Pozdrawiam,
Marek Bieniek (mbieniek na epic pl)
Problem nie w nauce, lecz w tym, jaki ludzie robią z niej użytek.
/Wilder Penfield/
|