« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-24 08:56:39
Temat: chwalę jagodzianki MalinyWiem, wiem, już wszyscy je piekli w zeszłym roku.
Ja niestety dopiero wczoraj zdoałałam wypróbowac przepis.
Efekt - pychota !!!
Serdecznie polecam.
P.S. Pamiętam, że ktoś pisał o wypływaniu jagód. U mnie obyło się bez
przecieków - wyszły piękne :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-24 09:35:15
Temat: Re: chwalę jagodzianki Maliny
> Wiem, wiem, już wszyscy je piekli w zeszłym roku.
> Ja niestety dopiero wczoraj zdoałałam wypróbowac przepis.
> Efekt - pychota !!!
> Serdecznie polecam.
>
Ja nie piekłam ani w tamtym roku, ani w tym. A chciałabym. Gdzie znajdę
przepis?
Dziękuję.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-24 14:02:24
Temat: Re: chwalę jagodzianki Maliny> Ja nie piekłam ani w tamtym roku, ani w tym. A chciałabym. Gdzie znajdę
> przepis?
> Dziękuję.
Wklejam i życzę smacznego :-)
"Jagodzianki
Ciasto:
50 dag przesianej maki pszennej
2 jajka
1/2 szkl. cukru
czubata łyzka masla lub margaryny
5 dag drozdzy
1 szkl. mleka
szczypta soli
Nadzienie:
50 dag jagod
2 lyzki bulki tartej
3 lyzki cukru
2 paczki cukru waniliowego
1 jajko i troche mleka do posmarowania buleczek
Z drozdzy, lyzki cukru, lyzki mąki i szklanki cieplego mleka zrobic
rozczyn i odstawic go do wyrosniecia w cieple miejsce. Jajka ubic z
cukrem. Przesiac mąke do miski i wlac do niej wyrosniety rozczyn,
wymieszac, dodac jajka z cukrem i roztopione letnie maslo. Wyrabiac tak
dlugo az ciasto zacznie odstawac od reki. Wyrobione ciasto odstawic w
cieple miejsce do wyrosniecia.
Teraz jagody wsypac do jakiegos naczynia (miseczka) i wymieszac z
cukrem, cukrem waniliowym i tarta bulka.
Kiedy juz wyrosnie ciasto, odrywa z niego kawalki rozplaszczac na
dloni, lyzka nalozyc farsz jagodowy, zlepic dokladnie, zeby nie
wyplynelo i formowac buleczki. Ulozyc je na wysmarowanej tluszczem
blasze (odstepy miedzy niemi musza byc spore) i znow odstawic w cieple
miejce do wyrosniecia. Kiedy urosna posmarowac je jajkiem zoztrzepanym z
mlekiem i wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (mozna
troche mniej) i piec do momentu az sie slicznie zrumienia."
Pozdrawiam.
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-07-25 22:04:30
Temat: Re: chwalę jagodzianki MalinyDziekuję za przepis. Jak kupię jagody to zaraz wypróbuję.
Małgosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-07-26 07:52:18
Temat: Re: chwalę jagodzianki MalinyIle jagodzianek mniej więcej wychodzi z tego przepisu?
Nie mam wagi kuchennej - ile to jest w litrach 50 dag jagód? Kupiłam pół litra
bebekot
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-07-26 08:23:59
Temat: Re: chwalę jagodzianki Maliny> Ile jagodzianek mniej więcej wychodzi z tego przepisu?
> Nie mam wagi kuchennej - ile to jest w litrach 50 dag jagód? Kupiłam pół
> litra
> bebekot
Mnie wyszło 16 jagodzianek (wielkości takich tradycyjnych bułek).
A co do jagód, to szczerze mówiąc nie bardzo mogę Ci pomóc, bo ważyłam, ale
myślę, że możesz zrobić nadzienie "na oko" - mnie trochę zostało.
POzdrawiam.
Barbara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-07-26 19:04:00
Temat: Re: chwalę jagodzianki Maliny> Nie mam wagi kuchennej - ile to jest w litrach 50 dag jagód? Kupiłam pół
> litra
1,5 litra jagód to 1 kg, więc pół litra to około 33 dag
sprawdzałam, dzisiaj piekłam jagodzianki i zużyłam właśnie pół litra,
wystarczyło
pozdrawiam Julita
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |