Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.icp.pl!news.icp.pl!not-for-
mail
From: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chwalę jagodzianki Maliny
Date: Sun, 24 Jul 2005 16:02:24 +0200
Organization: ICP News Server
Lines: 44
Message-ID: <dc071h$aea$1@opal.icpnet.pl>
References: <dbvl47$l6j$1@opal.icpnet.pl> <dbvnal$gdd$1@news.interia.pl>
NNTP-Posting-Host: c123-34.icpnet.pl
X-Trace: opal.icpnet.pl 1122213745 10698 62.21.123.34 (24 Jul 2005 14:02:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@o...icpnet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Jul 2005 14:02:25 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:244137
Ukryj nagłówki
> Ja nie piekłam ani w tamtym roku, ani w tym. A chciałabym. Gdzie znajdę
> przepis?
> Dziękuję.
Wklejam i życzę smacznego :-)
"Jagodzianki
Ciasto:
50 dag przesianej maki pszennej
2 jajka
1/2 szkl. cukru
czubata łyzka masla lub margaryny
5 dag drozdzy
1 szkl. mleka
szczypta soli
Nadzienie:
50 dag jagod
2 lyzki bulki tartej
3 lyzki cukru
2 paczki cukru waniliowego
1 jajko i troche mleka do posmarowania buleczek
Z drozdzy, lyzki cukru, lyzki mąki i szklanki cieplego mleka zrobic
rozczyn i odstawic go do wyrosniecia w cieple miejsce. Jajka ubic z
cukrem. Przesiac mąke do miski i wlac do niej wyrosniety rozczyn,
wymieszac, dodac jajka z cukrem i roztopione letnie maslo. Wyrabiac tak
dlugo az ciasto zacznie odstawac od reki. Wyrobione ciasto odstawic w
cieple miejsce do wyrosniecia.
Teraz jagody wsypac do jakiegos naczynia (miseczka) i wymieszac z
cukrem, cukrem waniliowym i tarta bulka.
Kiedy juz wyrosnie ciasto, odrywa z niego kawalki rozplaszczac na
dloni, lyzka nalozyc farsz jagodowy, zlepic dokladnie, zeby nie
wyplynelo i formowac buleczki. Ulozyc je na wysmarowanej tluszczem
blasze (odstepy miedzy niemi musza byc spore) i znow odstawic w cieple
miejce do wyrosniecia. Kiedy urosna posmarowac je jajkiem zoztrzepanym z
mlekiem i wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (mozna
troche mniej) i piec do momentu az sie slicznie zrumienia."
Pozdrawiam.
Barbara
|