Data: 2005-07-24 14:02:24
Temat: Re: chwalę jagodzianki Maliny
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ja nie piekłam ani w tamtym roku, ani w tym. A chciałabym. Gdzie znajdę
> przepis?
> Dziękuję.
Wklejam i życzę smacznego :-)
"Jagodzianki
Ciasto:
50 dag przesianej maki pszennej
2 jajka
1/2 szkl. cukru
czubata łyzka masla lub margaryny
5 dag drozdzy
1 szkl. mleka
szczypta soli
Nadzienie:
50 dag jagod
2 lyzki bulki tartej
3 lyzki cukru
2 paczki cukru waniliowego
1 jajko i troche mleka do posmarowania buleczek
Z drozdzy, lyzki cukru, lyzki mąki i szklanki cieplego mleka zrobic
rozczyn i odstawic go do wyrosniecia w cieple miejsce. Jajka ubic z
cukrem. Przesiac mąke do miski i wlac do niej wyrosniety rozczyn,
wymieszac, dodac jajka z cukrem i roztopione letnie maslo. Wyrabiac tak
dlugo az ciasto zacznie odstawac od reki. Wyrobione ciasto odstawic w
cieple miejsce do wyrosniecia.
Teraz jagody wsypac do jakiegos naczynia (miseczka) i wymieszac z
cukrem, cukrem waniliowym i tarta bulka.
Kiedy juz wyrosnie ciasto, odrywa z niego kawalki rozplaszczac na
dloni, lyzka nalozyc farsz jagodowy, zlepic dokladnie, zeby nie
wyplynelo i formowac buleczki. Ulozyc je na wysmarowanej tluszczem
blasze (odstepy miedzy niemi musza byc spore) i znow odstawic w cieple
miejce do wyrosniecia. Kiedy urosna posmarowac je jajkiem zoztrzepanym z
mlekiem i wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (mozna
troche mniej) i piec do momentu az sie slicznie zrumienia."
Pozdrawiam.
Barbara
|