« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-26 11:34:34
Temat: chwalę zupkę serowąZachomikowałam sobie taki przepis:
Zupka serowa:
Składniki: ok. 30-40 dkg mięsa mielonego (może być mieszane), pół pory, 20
dkg pieczarek, 2 lub 3 serki topione koniecznie kremowe, groszek ptysiowy
lub grzanki zrobione samemu z chlebka i oczywiście przyprawy.
Przygotowanie:
Mięsko formować w kulki i wrzucać do wody. Po zagotowaniu zebrać szum
(będzie tego sporo), następnie dodać kostkę rosołową, sól, pieprz, porę
pokrojoną w talarki i pieczarki (też pokrojone). Gdy warzywa będą miękkie
dorzucić małymi kawałeczkami serki topione i powolutku gotować aż się
rozpuszczą. Zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Życzę smacznego i pozdrawiam
Gosia
k...@n...e.pl
dziś poleciałam do sklepu kupić mięsko i siedzę sobie teraz objedzona i
zadowolona, z czego pewnie wnioskujecie, ze zupka dobra. Bo dobra.
Wlałam jakieś dwa litry wody (trochę za dużo, gęściejsza byłaby fajniejsza
:)) Przyprawiłam pół kilo mieszanego mięska (z drobiu byłoby lepsze,
następnym razem zmielę kurczaczka) wrzuciłąm kuleczki, potem kostkę
rosołową.
A do warzyw dorzuciłam z dobrego serca ciut więcej pieczarek i spora
marchewkę w słupki (to był dobry pomysł)
A potem trzy serki hohland i ponieważ zupka była odrobinę szara przez to
mięsko mieszane jeszcze pół szklaneczki śmietanki uht 12% wymieszanej z
łychą mąki.
I wiecie co? Bardzo fajne coś z groszkiem ptysiowym wyszło. Miam, miam. Aha,
oczywiście sól, dużo pieprzu mielonego i koperek posiekany albo suszony, bo
lubię.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-26 11:51:57
Temat: Re: chwalę zupkę serowąTo jest pomysł! Wypróbuję lada dzień :-).
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-26 12:14:55
Temat: Re: chwalę zupkę serową> groszek ptysiowy
Pewnie pytanie banalne, ale co to jest groszek ptysiowy?
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-26 12:16:50
Temat: Re: chwalę zupkę serową
Użytkownik Joanna <a...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aabger$7td$...@n...tpi.pl...
> > groszek ptysiowy
>
> Pewnie pytanie banalne, ale co to jest groszek ptysiowy?
>
to takie malutkie ptysie bez cukru troszkę większe od ziarna grochu, twarde,
wrzuca się do zupy zamiast grzanek albo używa do sosów, w gorących potrawach
po jakimś czasie miękną. Ale można też zrobić tradycyjne grzaneczki z bułki.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-26 13:48:33
Temat: Re: chwalę zupkę serową> > groszek ptysiowy
>
> Pewnie pytanie banalne, ale co to jest groszek ptysiowy?
>
> Joanna
>
> Takie male suche kuleczki, ktore mozesz znalezc np. w barze salatkowym w
Pizza Hut. Albo kupic w sklepie.
Coleman
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-26 13:48:47
Temat: Re: chwalę zupkę serową> > groszek ptysiowy
>
> Pewnie pytanie banalne, ale co to jest groszek ptysiowy?
>
> Joanna
>
> Takie male suche kuleczki, ktore mozesz znalezc np. w barze salatkowym w
Pizza Hut. Albo kupic w sklepie.
Coleman
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-26 16:59:14
Temat: Re: chwalę zupkę serowąa ja kiedys tylko czytalam na grupie przepisy na rozne zupki serowe z serka
topionego i pozostala mi w pamieci jedynie idea.
I kiedys idea mi sie przypomniala. I mnie naszlo na zupke serkowa i zrobilam
tak.
Mialam rosolek z zoladkow indyczych (z ktorego zoladki zniknely, a rosolek
zostal), wiec zrobilam do niego kluski lane i w ostatniej chwili dorzucilam
troche serka zoltego wedzonego utartego. W miedzyczasie wrzucilam do rosolku 2
serku topione szynkowe, jak sie juz rozpuscily - wlalam ciasto na lane kluski.
I na miseczki. jeszcze po wierzchu posypalam troche tartym serem.
Moj mezczyzna powachal, ... powachal ponownie i spytal podejrzliwie, co to za
zupa????? Niestety jak juz sprobowal, to zjadl wszytko i wylizal garnek:))))))
Monisia
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-26 17:28:40
Temat: Re: chwalę zupkę serową/Groszek ptysiowy
Joanna wrote:
>
> > groszek ptysiowy
>
> Pewnie pytanie banalne, ale co to jest groszek ptysiowy?
>
> Joanna
Ciekawy dodatek do zup. Mozna ten groszek podac jak jest albo podsmazyc
na patelni z maslem i ziolami. Taki ziolowy jest pyszny do pomidorowej.
Robi sie latwo.
Groszek ptysiowy
50 gr masla
125 ml wody
125 ml maki
2 jajka
W malym garnuszku doprowadzic wode z maslem do wrzenia, wsypac make
jednym ruchem i ucierac drewniana lyzka, az masa zacznie odstawac od
scianek garnka, okolo 30 sekund. Zdjac z ognia, dodac jajka i ucierac
lyzka, az bedzie polaczona, bardzo kleista masa, okolo 2 minuty. Te mase
przelozyc do worka cukierniczego lub plastykowego, odciac maly rog i
wyciskac maciupkie kulki wielkosci laskowego orzecha na blache
posmarowana maslem. Najlatwiej jak jest druga osoba z nozyczkami, ktora
przycina male "kluski" z tej wyciskanej masy. Wstawic do bardzo goracego
pieca (230C/450F) na 10 minut, obnizyc temperature do sredniej
(180C/350F) i piec az beda zlote i suche w srodku. Podwoja sie w
objetosci w czasie pieczenia.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-26 19:36:10
Temat: Re: chwalę zupkę serową/Groszek ptysiowy"Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał(a):
/.../
> Ciekawy dodatek do zup. Mozna ten groszek podac jak jest albo
podsmazyc
> na patelni z maslem i ziolami. Taki ziolowy jest pyszny do
pomidorowej.
> Robi sie latwo.
-----
Magdo, dzięki w imieniu,
i w ogóle ...
z nieustającym podziwem ...
:))
--
Zowisia < mailto:z...@p...gazeta.pl >
sig i adres ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-27 09:47:41
Temat: Re: chwalę zupkę serową
Użytkownik Wkn <w...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aabe3e$dm4$...@n...tpi.pl...
> Zachomikowałam sobie taki przepis:
>
> Zupka serowa:
właśnie ją sobie wcinam i musze powiedzieć, że jednak jest ona bardzo,
bardzo dobra :)
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |