Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kuchnia turecka

Grupy

Szukaj w grupach

 

kuchnia turecka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-26 09:19:47

Temat: kuchnia turecka
Od: "ulla" <u...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wczoraj oglądałam program na stacji :-)))) Fox Kids
dla dzieci, ale o kuchni tureckiej.
Eeeehhhh, same cudowności tam były, między innymi
guzleme - placek z serem i cebulą, cibureki, baklavy, potrawy z baraniny -
nazw nie pamiętam,
pokazywali te fantastyczne targi z przyprawami, stosami oliwek
w kilku gatunkach, suszonymi owocami- figi nadziewane orzeszkami
pistacjowymi, batoniki z orzechów i rodzynek mniam.... i inne smakowitości.
Co Ciekawe, guzleme zwyczajowo robi się z okrągłego placka
złożonego na pół, natomiast w programie pokazano inny jeszcze rodzaj tejże
potrawy, a mianowicie - placek nieziemskiej wielkości, wałkowany na
prześcieradle, bardzo cieniutki, posmarowany tymże nadzieniem i zwinięty w
rulon za pomocą owego prześcieradła, a następnie zwinięty i ułożony na
okrągłej blasze i wrazony do pieca.
Jutro robię jak nic, tej wersji nie znałam.
Moje pytanie brzmi.
jak robi się te ichnie ciastka czyli baklava
te co widziałam - były nadziewane orzechami i polane miodem
Ciekawi mnie czy te orzechy się jakoś jeszcze doprawia i z czego robi się
ciasto. Jak ktoś wie to pliiizzz.......
chociaż słóweczko.
ula.





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-26 15:58:38

Temat: Re: kuchnia turecka
Od: "Tomasz Oleksa" <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

A jak sie robi guzleme???
Użytkownik ulla <u...@s...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aab6b6$r47$...@r...eu.org...
> Wczoraj oglądałam program na stacji :-)))) Fox Kids
> dla dzieci, ale o kuchni tureckiej.
> Eeeehhhh, same cudowności tam były, między innymi
> guzleme - placek z serem i cebulą, cibureki, baklavy, potrawy z baraniny -
> nazw nie pamiętam,
> pokazywali te fantastyczne targi z przyprawami, stosami oliwek
> w kilku gatunkach, suszonymi owocami- figi nadziewane orzeszkami
> pistacjowymi, batoniki z orzechów i rodzynek mniam.... i inne
smakowitości.
> Co Ciekawe, guzleme zwyczajowo robi się z okrągłego placka
> złożonego na pół, natomiast w programie pokazano inny jeszcze rodzaj tejże
> potrawy, a mianowicie - placek nieziemskiej wielkości, wałkowany na
> prześcieradle, bardzo cieniutki, posmarowany tymże nadzieniem i zwinięty w
> rulon za pomocą owego prześcieradła, a następnie zwinięty i ułożony na
> okrągłej blasze i wrazony do pieca.
> Jutro robię jak nic, tej wersji nie znałam.
> Moje pytanie brzmi.
> jak robi się te ichnie ciastka czyli baklava
> te co widziałam - były nadziewane orzechami i polane miodem
> Ciekawi mnie czy te orzechy się jakoś jeszcze doprawia i z czego robi się
> ciasto. Jak ktoś wie to pliiizzz.......
> chociaż słóweczko.
> ula.
>
>
>
>
>



--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-26 17:39:14

Temat: Re: kuchnia turecka
Od: <a...@h...com> szukaj wiadomości tego autora


> Moje pytanie brzmi.
> jak robi się te ichnie ciastka czyli baklava
> te co widziałam - były nadziewane orzechami i polane miodem
> Ciekawi mnie czy te orzechy się jakoś jeszcze doprawia i z czego robi się
> ciasto. Jak ktoś wie to pliiizzz.......
> chociaż słóweczko.
> ula.
>
>
>
> Hej!

Moj przepis na baklawe jest taki

czas przygotowania ok. 2 godz 15 min

ciasto:
500g maki krupczatki
250g maki
250g stopionego masla
1 ubite jajo
troche wody
szczypta soli


nadzienie:
250g orzechow wloskich albo migdalow
125g cukru pudru
100g stopionego masla

przybranie:
20 calych obranych orzechow albo migdalow
500 ml miodu


1. Orzechy zemlec i wymieszac z cukrem pudrem. Dodac stopione maslo, nadzienie
wyrobic starannie i odstawic.
2. Make wymieszac z krupczatka, dodac 2 lyzki masla i szczypte soli, poczym
wyrabiac przez 30 min. , dolewajac stopniowo wode na dosc twarde ciasto. Dodac
rozbite jajko i wyrabiac dalsze 30 min. Podzielic na 12 rownych czesci. Kazda z
nich rozwalkowac na mozliwie jak najcienszy okragly placek.
3. Blache do pieczenia wysmarowac maslem. Ulozyc na niej jeden na drugim 5
placuszkow ciasta smarujac kazdy z nich roztopionym maslem. Na wirzch 5 placka
nalozyc polowe farszu, przykryc 2 kolejnymi placuszkami rowniez smarujac je
maslem, na nich ulozyc reszte farszu, poczym przykryc wszystko reszta
placuszkow, kazdy z nich smarujac maslem.
4. Ciasto ponacinac gleboko nozem w romby lub trojkaty, przybrac orzechami,
zalac reszta masla, poczym wstawic do nagrzanego do temp. 200Cpiekarnika na 45
min. PO upeczeniu polac goracym miodem i odstawic na 1-2 dni, poczym pokroic do
konca wzdluz naciec i podawac.

Smacznego!


mozesz rozejrzec sie w sklepach za gotowym ciastem maslanym ( francuskim )
Sa tez napewno inne przepisy na baklawe w zaleznosci z jakiego kraju
srodziemnomorskiego pochodzi.

Beata
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-30 08:22:58

Temat: Odp: kuchnia turecka
Od: "ulla" <u...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

dziękuję bardzo bardzo.
ula.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-30 08:29:29

Temat: Odp: kuchnia turecka
Od: "ulla" <u...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Tomasz Oleksa <t...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aabt6q$jjj$...@n...gazeta.pl...
> A jak sie robi guzleme???

ja to robie tak:

ciasto
50 dkg mąki
op drożdży suszonych Oetkera
sól
ojej 1/3 szklanki
woda

nalezy wyrobić miękkie ciasto i odstawić do wyrośnięia na jakieś 2-3 godz.

nadzienie
ser feta
ser biały
drobno posiekana cebula
pieprz czarny

wyrobic składniki bardzo dokładnie jeśli mało słone to dosolić.

Następnie z wyrośniętego ciasta wałkować cieniutkie placki
wielkości dna patelni smarować masa serową składać na pół. zlepić brzegi i
smażyć na patelni na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
nadzienia można zmieniać
może być szpinakowe
może być szynka kapary oliwki
może być ser biały z żółtym i cebulą
co kto lubi i woli.
no i można pieć w piekarniku, ale ja wolę patelni.
ula.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

DROŻDŻÓWKA, która zawsze sie udaje (P)
pierogi
Zapiekanka Cezara
Śledzik pod pierzynką
Gaspachio

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »