Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: chwalę zupkę serową
Date: Fri, 26 Apr 2002 13:34:34 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <aabe3e$dm4$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1019820975 14020 217.97.24.161 (26 Apr 2002 11:36:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 26 Apr 2002 11:36:15 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:105850
Ukryj nagłówki
Zachomikowałam sobie taki przepis:
Zupka serowa:
Składniki: ok. 30-40 dkg mięsa mielonego (może być mieszane), pół pory, 20
dkg pieczarek, 2 lub 3 serki topione koniecznie kremowe, groszek ptysiowy
lub grzanki zrobione samemu z chlebka i oczywiście przyprawy.
Przygotowanie:
Mięsko formować w kulki i wrzucać do wody. Po zagotowaniu zebrać szum
(będzie tego sporo), następnie dodać kostkę rosołową, sól, pieprz, porę
pokrojoną w talarki i pieczarki (też pokrojone). Gdy warzywa będą miękkie
dorzucić małymi kawałeczkami serki topione i powolutku gotować aż się
rozpuszczą. Zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Życzę smacznego i pozdrawiam
Gosia
k...@n...e.pl
dziś poleciałam do sklepu kupić mięsko i siedzę sobie teraz objedzona i
zadowolona, z czego pewnie wnioskujecie, ze zupka dobra. Bo dobra.
Wlałam jakieś dwa litry wody (trochę za dużo, gęściejsza byłaby fajniejsza
:)) Przyprawiłam pół kilo mieszanego mięska (z drobiu byłoby lepsze,
następnym razem zmielę kurczaczka) wrzuciłąm kuleczki, potem kostkę
rosołową.
A do warzyw dorzuciłam z dobrego serca ciut więcej pieczarek i spora
marchewkę w słupki (to był dobry pomysł)
A potem trzy serki hohland i ponieważ zupka była odrobinę szara przez to
mięsko mieszane jeszcze pół szklaneczki śmietanki uht 12% wymieszanej z
łychą mąki.
I wiecie co? Bardzo fajne coś z groszkiem ptysiowym wyszło. Miam, miam. Aha,
oczywiście sól, dużo pieprzu mielonego i koperek posiekany albo suszony, bo
lubię.
Wkn
|