| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-02-01 15:04:18
Temat: ciasta na olejuWiekszosc przepisow na ciasta i rozne wypieki jakie znam bazuje na
margarynie. Czy znacie jakies przepisy, gdzie zamiast margaryny uzywano
by oleju? Jest to dla mnie dosyc wazne, wiec licze na wasza pomoc.
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-02-01 15:29:22
Temat: Re: ciasta na oleju
Użytkownik jarek <i...@s...top.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@s...top.pl...
> Wiekszosc przepisow na ciasta i rozne wypieki jakie znam bazuje na
> margarynie. Czy znacie jakies przepisy, gdzie zamiast margaryny uzywano
> by oleju? Jest to dla mnie dosyc wazne, wiec licze na wasza pomoc.
> Gosia
>
Przede wszystkim kazdy porzadny autor zaleca jednak stosowanie masla zamiast
margaryny.
Mozesz troche rozwinac z tym olejem. Czy jest jakis powod konkretny ?
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-01 17:17:37
Temat: Re: ciasta na oleju
"jarek" <i...@s...top.pl> wrote
> Czy znacie jakies przepisy, gdzie zamiast margaryny uzywano
> by oleju?
Witam i służę uprzejmie :)))
1 szkl rodzynek zagotować w 1,5 szkl wody
2 szl cukru [może być mniej] utrzeć z 1 szkl oliwy
dodać 4 całe jajka i dalej ucierać [najlepiej w mikserze..]
dodać 3 szkl mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i jedną łyżeczką sody.
Dodać do gotowanych rodzynek z wodą 1 szkl orzechów włoskich i zapach
smietankowy.
Połączyć z masą. Piec hmm - tu danych brak [a przepis jest przeze mnie
jeszcze NIE wypróbowany ;(((]
.. ale pewnie coś około 1 h. (?)
pozdrawiam
--
Maja
---------------------
"Masochistyczne skłonności nie są wprawdzie warunkiem koniecznym do pracy w
systemie operacyjnym Windows. Są jednak bardzo pomocne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-01 19:51:59
Temat: Re: ciasta na oleju
Przemyslaw Koziarski wrote:
> Użytkownik jarek <i...@s...top.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@s...top.pl...
> > Wiekszosc przepisow na ciasta i rozne wypieki jakie znam bazuje na
> > margarynie. Czy znacie jakies przepisy, gdzie zamiast margaryny uzywano
> > by oleju? Jest to dla mnie dosyc wazne, wiec licze na wasza pomoc.
> > Gosia
> >
>
> Przede wszystkim kazdy porzadny autor zaleca jednak stosowanie masla zamiast
> margaryny.
> Mozesz troche rozwinac z tym olejem. Czy jest jakis powod konkretny ?
>
> Przemyslaw Koziarski
Wiekszosc ciast w proszku, tu w USA zaleca jako dodatek, oprocz jaj i mleka,
wlasnie oleju. Ciasto jest bardziej "mokre"...
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-01 20:34:01
Temat: Odp: ciasta na oleju
Użytkownik jarek <i...@s...top.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@s...top.pl...
> Wiekszosc przepisow na ciasta i rozne wypieki jakie znam bazuje na
> margarynie. Czy znacie jakies przepisy, gdzie zamiast margaryny uzywano
> by oleju? Jest to dla mnie dosyc wazne, wiec licze na wasza pomoc.
> Gosia
Znam przepis na ciasto na oleju ze śliwkami.
Oto przepis:
4 jajka, 1 szklanka cukru, 3 szklanki mąki, 16 łyżek oleju, 8 łyżek wody, 2
łyżeczki proszku do pieczenia, śliwki (z kompotu lub świeże)
Wykonanie:
jajka miksujemy z cukrem. Dalej miksując wsypujemy mąkę i proszek. Kolejno
olej i wodę. Gdy ciasto jest za gęste to dodajemy wodę. Ciasto wykładamy na
wysmarowaną i obsypaną blachę. Nakładamy śliwki i nakrywamy je troszeczką
ciasta.
Smacznego.
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-01 22:13:17
Temat: Re: ciasta na oleju>
> Wiekszosc ciast w proszku, tu w USA zaleca jako dodatek, oprocz jaj i
mleka,
> wlasnie oleju. Ciasto jest bardziej "mokre"...
> F.
>
Co kraj to obyczaj :)) Generalnie nie mam nic przeciwko olejowi. Dobry olej
jest na pewno zdrowszy od masla. To chyba raczej kwestia przyzwyczajen choc
na pewno nie da sie tak bezposrednio zastapic masla olejem bez ingerowania w
proporcje pozostalych skladnikow.
Przemyslaw Koziarski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-01 22:29:18
Temat: Re: ciasta na oleju/BabkaBabka czesciowo na oleju
110 gr masla
110 ml oleju, najlepiej z nasion winogron
300 gr cukru
4 jajka
300 gr maki
1.5 lyzeczki polskiego proszku
aromat cytrynowy (caly maly, albo pol duzego)
Rozgrzac piec do 180C/350F. Forme wysmarowac maslem i opruszyc maka. Ubic
maslo, olej i cukier, dodac 2 jajka, ubic minute, dodac polowe maki, ubic
minute, dodac reszte skladnikow, ubic 3 minuty, przelac do formy, piec 1 godz.
15 minut albo az patyczek wlozony w srodek wyjdzie czysty.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-01 23:08:23
Temat: Re: ciasta na olejuDzieki za zainteresowanie olejem! Olej jest zdrowy, to fakt. Nie zastapi
jednak masla tez prawda. Czemu wiec upieram sie przy ciescie na oleju, bez
dodatku innego tluszczu? Coz jako matka trojki dzieci lubiacych slodkie co
nieco od czasu do czasu mam wyrzuty sumienia i skruszona wieczorowa pora
udaje sie do kuchni by wyczarowac cos z produktow tam dostepnych. I o ile
olej zawsze jest w domu w dosc duzych ilosciach, to inne tluszcze nie
zawsze, trzeba by po nie isc do sklepu, a nie zawsze jest to mozliwe,
dlatego poszukuje przepisow opartych na oleju. Dzis nie umialam znalezc
takowego w ksiazkach, jak rowniez za waszym posrednictwem, upieklam wiec
(by nie czuc sie zdolowana) tort biszkoptowy bez tluszczu. Juz
skosztowalismy, calkiem, calkiem jadalny.
Gosia
jarek wrote:
> Wiekszosc przepisow na ciasta i rozne wypieki jakie znam bazuje na
> margarynie. Czy znacie jakies przepisy, gdzie zamiast margaryny uzywano
> by oleju? Jest to dla mnie dosyc wazne, wiec licze na wasza pomoc.
> Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-02 12:36:27
Temat: Re: ciasta na olejuaf <f...@p...net> wrote:
> Wiekszosc ciast w proszku, tu w USA zaleca jako dodatek, oprocz jaj i mleka,
> wlasnie oleju. Ciasto jest bardziej "mokre"...
ciasto na oleju z owocami:
4 jajka
szklanka cukru
porcja cukru waniliowego
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (zasadniczo w przepisie są jabłka, ale mozna dodać co komu się
podoba)
4-5 łyżek oleju
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać mąkę z
proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać olej, wymieszać jeszcze raz. I
teraz znowu jak kto chce, albo to wylać na położone na blasze
(posmarowanej i posypanej tartą bułką lub mąką) owoce, albo wylać na tą
blache i powkładać owoce.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem
EwaP
--
Ewa Pawelec, Zakład Fizyki Plazmy UO
Power corrupts, but we all need electricity
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-02 12:41:45
Temat: Re: ciasta na oleju> Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
Cale jajka, czy tylko zoltka + piana z bialek?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |