Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.poznan.pl!p
olsl.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Kasia" <k...@z...polsl.gliwice.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: ciasta na oleju
Date: Tue, 1 Feb 2000 21:34:01 +0100
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 22
Message-ID: <877g00$a95$1@zeus.polsl.gliwice.pl>
References: <3...@s...top.pl>
NNTP-Posting-Host: anielica.karolinka.ds.polsl.gliwice.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:22137
Ukryj nagłówki
Użytkownik jarek <i...@s...top.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@s...top.pl...
> Wiekszosc przepisow na ciasta i rozne wypieki jakie znam bazuje na
> margarynie. Czy znacie jakies przepisy, gdzie zamiast margaryny uzywano
> by oleju? Jest to dla mnie dosyc wazne, wiec licze na wasza pomoc.
> Gosia
Znam przepis na ciasto na oleju ze śliwkami.
Oto przepis:
4 jajka, 1 szklanka cukru, 3 szklanki mąki, 16 łyżek oleju, 8 łyżek wody, 2
łyżeczki proszku do pieczenia, śliwki (z kompotu lub świeże)
Wykonanie:
jajka miksujemy z cukrem. Dalej miksując wsypujemy mąkę i proszek. Kolejno
olej i wodę. Gdy ciasto jest za gęste to dodajemy wodę. Ciasto wykładamy na
wysmarowaną i obsypaną blachę. Nakładamy śliwki i nakrywamy je troszeczką
ciasta.
Smacznego.
Kasia
|