Data: 2000-02-02 12:36:27
Temat: Re: ciasta na oleju
Od: Ewa Pawelec <e...@g...uci.agh.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
af <f...@p...net> wrote:
> Wiekszosc ciast w proszku, tu w USA zaleca jako dodatek, oprocz jaj i mleka,
> wlasnie oleju. Ciasto jest bardziej "mokre"...
ciasto na oleju z owocami:
4 jajka
szklanka cukru
porcja cukru waniliowego
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (zasadniczo w przepisie są jabłka, ale mozna dodać co komu się
podoba)
4-5 łyżek oleju
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać mąkę z
proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać olej, wymieszać jeszcze raz. I
teraz znowu jak kto chce, albo to wylać na położone na blasze
(posmarowanej i posypanej tartą bułką lub mąką) owoce, albo wylać na tą
blache i powkładać owoce.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem
EwaP
--
Ewa Pawelec, Zakład Fizyki Plazmy UO
Power corrupts, but we all need electricity
|