Data: 2000-02-03 15:48:28
Temat: Odp: ciasta na oleju
Od: "Ela Szczerska" <s...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> w artykule
news:87bemd$cb5$1@rymunda.torun.pdi.net pisze...
> Mam podobny przepis, ale piecze się wzdłuż (w podłużnej fomie).
>
> 8 łyżek wody
> 8 łyżek oliwy (oleju)
> 25 dkg cukru
> 25 dkg mąki
> 4 całe jaja
> 2 łyżeczki proszku
> 1 op. cukru waniliowego
> 2 łyżki kakao
>
> Wszystkie - prócz kakao - składniki wsypać (wlać) do makutry,
> wymieszać mikserem. Podzielić na połowy. Pierwszą połowę wlać do
> formy, do reszty dodać 2 łyżki kakao. Po wmieszaniu wylać na część
> białą.
>
> Nie pamiętam, jak długo się piecze. Zaletą tego ciasta jest to, że
> przechowywne w folii wytrzymuje świerze ze 2 tygodnie. Ale to cecha
> teoretyczne. No chyba żeby z 14 porcji na raz upiec :-)
>
Mój przepis jest podobny, tylko zamiast kakao daje się drobne owoce
(porzeczki, agrest lub inny drobiazg).
Miesza się to wszystko razem i piecze (ile? - nie pamiętam). Ciasto jest
naprawdę długo świeże i "mokre", a takie tylko lubię!
Ela
|