« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-25 20:33:48
Temat: ciasto marewkoweTak googlowałem znalazłem kilka... ale szukam sprawdzonego i konkretnego
przepisu. W zmian zaoferuje kilka swoich "tajemnych" przepisów
z góry dziękuje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-25 21:00:03
Temat: Re: ciasto marewkoweHeheheh:)
a co "Na Wspolnej" sie ogladalo:)??
pozdr. Piotrek!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-25 21:05:00
Temat: Re: ciasto marewkowe
Użytkownik "interkas" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ct6bvq$k9q$1@news.lublin.pl...
> Heheheh:)
> a co "Na Wspolnej" sie ogladalo:)??
> pozdr. Piotrek!!
>
dokładnie:)
znalazłem taki przepis :
Ciasto marchewkowe
4 jajka
24 dag cukru
160 ml oleju słonecznikowego
36 dag utartej marchewki (4 średnie sztuki)
24 dag mąki, może być cala razowa albo cala zwykla razowa (ja daję pół na
pół)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka do herbaty startej gałki muszkatołowej
10 dag posiekanych orzechów włoskich
10 dag rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mam pytanie.. olej słonecznikowy...hmm... taki zwykły najzwyklejszy o ile
mnie pamięć nie myli jjest z rzepaku.. może być? czy koniecznie musi być
słonecznkowy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-25 21:09:04
Temat: Re: ciasto marewkowe"Rendi" <glupi_login[NOSPAM]@interia.pl> wrote in message
news:ct6c9n$bnk$1@bialystok.bsk.vectranet.pl...
> mam pytanie.. olej słonecznikowy...hmm... taki zwykły najzwyklejszy o ile
> mnie pamięć nie myli jjest z rzepaku.. może być? czy koniecznie musi być
> słonecznkowy?
Rzepakowy jest zbyt mocny w smaku i zapachu a chodzi o to by ten olej byl bezwonny,
bo przecie wody w tym ciescie nie ma.
Poszukaj tez watku (google | grupy duskusujne) "Ciasto z marchwi" z lipca 2004.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-25 21:23:05
Temat: Re: ciasto marewkowe
Użytkownik "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> napisał w wiadomości
news:QzyJd.28113$Os6.26948@trnddc08...
> "Rendi" <glupi_login[NOSPAM]@interia.pl> wrote in message
> news:ct6c9n$bnk$1@bialystok.bsk.vectranet.pl...
>
> > mam pytanie.. olej słonecznikowy...hmm... taki zwykły najzwyklejszy o
ile
> > mnie pamięć nie myli jjest z rzepaku.. może być? czy koniecznie musi być
> > słonecznkowy?
>
> Rzepakowy jest zbyt mocny w smaku i zapachu a chodzi o to by ten olej byl
bezwonny,
> bo przecie wody w tym ciescie nie ma.
>
> Poszukaj tez watku (google | grupy duskusujne) "Ciasto z marchwi" z lipca
2004.
>
ok, jeszcze troche Ciebie pomęczyłem.. znalazłem ten wątek.. tzn z czerwca z
lipca nie było... w tamtym przepisie są 3 szklanki marchwi.. i jakoś mi sie
to nie widzi zbytnio by to było tak mniej więcej 30-40dkg. no ale cóż...
jutro zrobie i napisze efekt.. i jeszcze jedno... wyciskamy sok z marchwi?
tak na maxa czy zostawiamy troche wilgotne.. głupie pytania.. ale w szkole
dochodzimy dopiero do ciast:)
pozdrawiam... uczeń Gastronomika...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-25 22:02:40
Temat: Re: ciasto marewkoweRendi napisał(a):
> Tak googlowałem znalazłem kilka... ale szukam sprawdzonego i konkretnego
> przepisu. W zmian zaoferuje kilka swoich "tajemnych" przepisów
> z góry dziękuje
>
>
mam przepis na dobry tort marchwiowy :) :)
Skladniki:
-1 cytryna
-300g marchwi
-5 jaj
-2 lyzki zimnej wody
-100g cukru
-1 lyzka cukru waniliowego
-szczypta soli
-1 lyzeczka przyprawy do piernikow
-60g maki
-300g mielonych migdalow
-1 lyzeczka proszku do pieczenia
-150g konfitury pomaranczowej
-200g ciemnej polewy czekoladowej
-tluszcz i pergamin do formy
--cytryne ok.1/4 skorki drobno zetrzec i wycisnac sok z polowy cytryny
Marchew oczyscic, drobno zetrzec i wymieszac ze skorka cytrynowa i
sokiem z cytryny.Wybic jajka- bialka ubic z woda na polsztywno.Wymieszac
cukier,cukier waniliowy, sol i przyprawe do piernikow, dodawac powoli do
piany, caly czas ubijajac, az bedzie sztywna i kremowa.Dodawac kolejno
zoltka i mieszac tak zeby masa byla jednolicie zotla,dodac starta
marchew.Zmieszac make, migdaly i proszek do pieczenia, wsypac do masy
jajecznej i dokladniewymieszac trzepaczka.
Wysmarowac tluszczem tortownice o srednicy 26 cm lub wylozyc pergaminem
i wylac ciasto. Wstawic do zimnego piekarnika na dolny poziom i piec w
temp. 200 stopni ok 50 minut. Najlepiej zrobic probe pieczenia
patyczkiem, upieczony tort wyjac z piekarnika i zostawic na 10 min. w
tortownicy. Tort wylozyc na siatke kuchenna i jeszcze goracy posmarowac
konfitura pomaranczowa. Wystudzic, przygotowac polewe czekoladowa i
polac nia tort. Przed podaniem dobrze zostawic go jeden dzien do
zmacerowania.
smacznego
pozdr tuch :) :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-25 22:09:04
Temat: Re: ciasto marewkowe"Rendi" <glupi_login[NOSPAM]@interia.pl> wrote in message
news:ct6dbk$fek$1@bialystok.bsk.vectranet.pl...
> lipca nie było... w tamtym przepisie są 3 szklanki marchwi.. i jakoś mi sie
> to nie widzi zbytnio by to było tak mniej więcej 30-40dkg. no ale cóż...
> jutro zrobie i napisze efekt.. i jeszcze jedno... wyciskamy sok z marchwi?
> tak na maxa czy zostawiamy troche wilgotne.. głupie pytania.. ale w szkole
> dochodzimy dopiero do ciast:)
Z czerwca...racja...
W przepisie, ktory podalem sa 2 szklanki drobno utartej marchwi, 2 szklanki maki i 2
szklanki cukru. No i inne opcjonalne (bakalie, rodzynki, etc.) Tak wiec summa
sumarum tej marchweki takduzo nie jest.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-26 00:15:34
Temat: Re: ciasto marewkowe - toppingPrzepisu tu nie podaje bo nie mam najlepszego sprawdzonego, ale w Australii
nieodmiennie podaje sie takie ciasto (a takze ciasto bananowe) z takim czyms
na wierzchu:
1 kostke serka Philadelphia rozdziabac widelcem, dodajac do smaku miod i sok
z cytryny. Mnie wychodzi pol do calej cytryny i jakies dwie lyzki miodu. Nie
mieszac za dlugo bo sie zrobi za rzadkie. Nalozyc na wierzch ciasta, ozdobic
orzechami, wiorkami skorki z cytryny lub pomaranczy, co kto lubi, wstawic do
lodowki zeby stezalo.
Ania
(zmien ombre na omberis)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-26 09:37:38
Temat: Re: ciasto marewkowe
Użytkownik "Rendi" <glupi_login[NOSPAM]@interia.pl> napisał w wiadomości
news:ct6c9n$bnk$1@bialystok.bsk.vectranet.pl...
>> mam pytanie.. olej słonecznikowy...hmm... taki zwykły najzwyklejszy o ile
> mnie pamięć nie myli jjest z rzepaku.. może być? czy koniecznie musi być
> słonecznkowy?
>
Sorrki ale nie mogłem sie powstrzymać olej słonecznikowy jest z nasion
słonecznika a rzepakowy z nasion rzepaku itd
JP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-26 11:11:05
Temat: Re: ciasto marewkowe
"Rendi" pisze:
> Tak googlowałem znalazłem kilka... ale szukam sprawdzonego i
> konkretnego przepisu. W zmian zaoferuje kilka swoich "tajemnych"
> przepisów z góry dziękuje
Jakis czas temu furore na tej liscie (a charaktery sa tu wstretne,
wybredne i raczej bardzo wymagajace :-)) zrobilo ciasto marchewkowe
Ktosi.
Cytuje:
From: ktosia (k...@o...pl)
1 szkl oleju
2 szkl maki
1 szkl cukru (ja daje 3/4)
2 jaja
3 lyzki kakao
1 lyzka cynamonu
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody
2 szklanki utartej marchwi w lezki ( tak jak zolty ser)
orzechy wloskie rodzynki, pesyki dyni slonecznika, kandyzowany ananas-
wg uznania
mieszamy wszystko poza marchwia i bakaliami na gladka mase, dodajemy
marchewke i bakalie
Ja mam tylko blaszke zblizona ksztaltem do formatu A4 i na tym pieke to
ciasto. Wyszlo cudnie nawet z podwojnej porcji skladnikow. Moi znajomi
z to mnie uwielbiaja:)
pieke ok 45 min w nagrzanym 175 c piekarniku. Trzeba sprawdzic
patyczkiem czy sie do niego nie klei.....
pzdr
ktoska
Koniec cytatu (a tu calosc: http://tinyurl.com/3kkxq)
A teraz poprosze "kilka swoich "tajemnych" przepisów" podac tutaj, ku
dobru publicznemu, kolejnej szczegolowej analizie i niepohamowanej
furorze :-). Interesuje mnie zwlaszcza kwestia tajemnosci tych
przepisow: czarna magie i wszelke alchemie pasjami lubie, pusta czaszke
i czarnego kota juz mam ;-)
Pozdrawiam,
eM, mag i donosiciel
PS. Czy ktos wie, gdzie jest Ktosia? Chyba nie ma na sobie czapki
niewidki? :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |