Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto na pizze raz jeszcze

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasto na pizze raz jeszcze

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 14


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-10-07 22:17:15

Temat: ciasto na pizze raz jeszcze
Od: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Obiecane przepisy na ciasto do pizzy
znalazlem 3 rozniace sie przepisy
Podam wszystkie 3 .. do wyprobowania przez szacowne gremium

(kuchnia wloska - najlepsze dania)

1. ciasto na pizze chlopska (pizza rustica)
250 g maki przennej
150 g smalcu
2 lyzeczki cukru
1 bialko
2 zoltka
sol
make zmieszac ze smalcem , cukrem , bialkiem , sola i zoltkami na gladkie
jednolite ciasto
z ciasta uformowac kule
odstawic na pol godziny
ciasto rozwalkowac , podzielic na 2 porcje
jedna wylozyc posmarowana maslem tortownice zawijajac brzegi
ciasto oblozyc dodatkami
(w przepisie 200 g ricotta utartego z 2-3 jajkami , 2 lyzkami siekanej natki
pietruszki , 100 g parmezanu , , pokrojone w kostke 1/3 mozarelli , 80 g
sera provolone , 100 g gotowanej szynki . wszystko razem wymieszane ,
doprawione sola i p[ieprzem do smaku)
"nadzienie" przykryc 2 porcja ciasta , przycisnac do brzegu
wierch posmarowac rozmaconym zoltkiem
piec w 180 stopni

Bardziej mi to przypomina piroga lub callzone ale jest w dziale pizza

2. Pizza neapolitanska
375 g maki przennej
1 op.suszonych drozdzy 4 lyzki oliwy
1 plaska lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru
175 g (1/8 litra) cieplej wody

make przesiac do miski wymieszac z drozdzami , oliwa , sola , cukrem i woda
ucierac mikserem
pozostawic do wyrosniecia
utrzec znowu mikserem
reszta iak w tradycyjnej pizzie

Inne przepisy mowia o innych proporcjach
np.
50 dkg maki , 3 dkg drozdzy , szklanka wody
40 dkg maki , 3 lyzeczki oleju , 2 dkg drozdzy , 3/4 szklanki wody
30 dkg maki , 2 lyzki oleju , 2 dkg drozdzy , 1/3 szklanki MLEKA , szklanka
wody (pizza florencka)



3. Pizza na kruchym spodzie
20 dkg maki krupczatki
10 dkg margaryny
ugotowane zoltko
tluszcz do formy

margaryne posiekac z przesiana maka , dodac sol i przetarte przez sitko
zoltko
zagniesc ciasto i wsadzic do lodowki na 15 min
ciastem wylepic wysmarowana tluszczem tortownice formujac dookola brzegi
ciasto podpiekac 15 minut w goracym piekarniku
Potem .. nadzienie (oryginalnie ser tarty .. na to polac jajkami
wymieszanymi ze smietana i starta galka muszkatalowa) .. piec 15 minut


4. pizza na polkruchym spodzie
25 dak maki ,
lyzeczka proszku do pieczenia ,
1/3 kostki margaryny
jajko
3 lyzki smietany
sol
tluszcz do wysmarowania formy

make przesiac wymiesac z proszkiem do pieczenia , sola , i niezbyt twarda
margaruna
Posiekac nozem , dodac smietane i jajko , zagniesc ciasto
wstawic na 30 min do lodowki
forme posmarowac tluszczem , wylozyc ciastem na ok. 1 cm tworzac dookola
niezbyt wysoki brzeg . ponakluwac widelcem
na wierch ("oblozenie)
w oryginale - 25 dkg parowek , 25 dkg pomidorow , 15 dkg cebuli , 15 dkg
papryki konserwowej ,
ciekawe ze bez sera hehehe


5. pizza studencka
30 dkg maki
2 dkg drozdzy
3/4 szklanki wody
zoltko

ciasto drozdzowe (bez zoltka) pozostawic do wyrosniecia
dodac zoltko i sol . zagniesc .. pozostawic znowu na ok. 30 minut
dalej jak w tradycyjnej


6. pizza z grzybami
30 dkg maki
2 dkg drozdzy
2 lyzki oleju
szklanka wody
lyzka cukru
4 dkg suszonych grzybow

suszone grzyby umyc , zalac wrzaca woda , ugotowac
osaczyc i zemlec
dodac do przygotowanego ciasta drozdzowego
zostawic do wyrosniecia
dalej jak w tradycyjnej


7. pizza z jajkami
40 dkg maki
2 dkg drozdzy
szklanka mleka
2 lyzki oliwy
10 dkg masla
lyzeczka soli , lyzeczka cukru
tluszcz do formy

przygotowanie ciasta jak tradycyjnego drozdzowego (tyle ze z mlekiem i
dodatkiem masla)
Pozostale jak w tradycyjnej

8. Pizza z ziemniakami
30 dkg maki
406 lyzek oleju
2 dkg drozdzy
lyzeczka proszku do pieczenia

jako "oblozenie" 1,5 kg ziemniakow ugotowanych na polmiekko
5 pomidorow
(tez bez sera heh)


Mam nadzieje ze zaciekawia Was te przepisy
Pozdrawiam i zycze smacznego
Kondziorek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-10-08 13:45:50

Temat: Re: ciasto na pizze raz jeszcze
Od: "Paulinka" <paulinka503@_precz ze spamem_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kondziorek z adresu k...@o...bmj.net.pl wymodził(a) :

> 250 g maki przennej

Jakiej mąki?


Pozdrawiam
Paulinka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-10-08 18:03:08

Temat: Re: ciasto na pizze raz jeszcze
Od: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Paulinka" <paulinka503@_precz ze spamem_wp.pl> napisał w
wiadomości news:di8ijj$jj8$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Kondziorek z adresu k...@o...bmj.net.pl wymodził(a) :
>
> > 250 g maki przennej
>
> Jakiej mąki?
>
>
> Pozdrawiam
> Paulinka
oj .. pszennej :)
sorki za blad
w ferorze walki siem zdarzylo :)

Pozdrawiam
Kondziorek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-10-16 21:01:45

Temat: Re: ciasto na pizze raz jeszcze
Od: "Sylwek" <s...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

1. Czemu ciasto klei sie do rak?
2. Dlaczego wyroslo mi podczas pieczenia i zamiast na cienkim wyszlo na
super wysokim?
3. Czy mozna przetrzymywac ciasto do pizzy w lodowce?

--
Pozdr
Sylwek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-10-16 21:58:34

Temat: Re: ciasto na pizze raz jeszcze
Od: "@nn" <ann@post> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Sylwek" <s...@n...pl> napisał w
wiadomości news:diuf5d$r50$1@nemesis.news.tpi.pl...
> 1. Czemu ciasto klei sie do rak?

Dałeś za duzo wody

> 2. Dlaczego wyroslo mi podczas pieczenia i zamiast na cienkim wyszlo
> na super wysokim?

Bo zawiera drożdze.

> 3. Czy mozna przetrzymywac ciasto do pizzy w lodowce?
>
Podobno.

Ania
--
***********e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ***********
******************** www.madej.master.pl ********************



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-10-17 05:26:33

Temat: Re: ciasto na pizze raz jeszcze
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


> 1. Czemu ciasto klei sie do rak?

za duzo wody , za malo maki

> 2. Dlaczego wyroslo mi podczas pieczenia i zamiast na cienkim wyszlo na
> super wysokim?

za duzo drozdzy??
Za dlugo trzymane "do wyrosniecia"?
A moze sprobujesz przepisu na ciasto bezdrozdzowe?

> 3. Czy mozna przetrzymywac ciasto do pizzy w lodowce?

MOzna bez problemu
Mozesz nawet je zamrozic (podobno)
Nie wiem jak sie to bedzie mialo do drozdzy ale ponoc mozna

> --
> Pozdr
> Sylwek
>
Pozdrowka Kondziorek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-10-17 08:02:29

Temat: Re: ciasto na pizze raz jeszcze
Od: "Sylwek" <s...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "@nn" napisał w wiadomości >
>> 2. Dlaczego wyroslo mi podczas pieczenia i zamiast na cienkim wyszlo na
>> super wysokim?
>
> Bo zawiera drożdze.

Chyba klasyczne ciasto na pizze zawsze zawiera drozdze.
--
Pozdr
Sylwek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-10-17 08:04:19

Temat: Re: ciasto na pizze raz jeszcze
Od: "Sylwek" <s...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Stalo okolo 30 min (w przepisie jest 30-40), potem w piekarniku wyroslo na
jakies 2-3 cm a chcialem na cienkim spodzie. lubie klasyczne pizzze a one
zawsze byly z drozdzami.

--
Pozdr
Sylwek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-10-17 08:47:26

Temat: Re: ciasto na pizze raz jeszcze
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora



> Stalo okolo 30 min (w przepisie jest 30-40), potem w piekarniku wyroslo na
> jakies 2-3 cm a chcialem na cienkim spodzie. lubie klasyczne pizzze a one
> zawsze byly z drozdzami.
>
> --
> Pozdr
> Sylwek
>
1. Mniej drozdzy
2. krocej 'wyrastac"
3. Cieniej nakladac
4. nic innego mi do glowy nie przychodzi
Ja zawsze robie takie i wychodzi mi ok. 1 cm ciasta (ale to na prawde
cieniutko musisz do blachy nlozyc)

Pozdrawiam
Kondziorek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-10-17 08:50:07

Temat: Re: ciasto na pizze raz jeszcze
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Sylwek" <s...@n...pl> napisał w wiadomości
news:divlr9$epa$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "@nn" napisał w wiadomości >
> >> 2. Dlaczego wyroslo mi podczas pieczenia i zamiast na cienkim wyszlo na
> >> super wysokim?
> >
> > Bo zawiera drożdze.
>
> Chyba klasyczne ciasto na pizze zawsze zawiera drozdze.
> --
> Pozdr
> Sylwek
>
Powyzej (1 post w tym temacie) masz rozne przepisy na ciasto do pizzy
Sa takie z drozdzami i takie bez drozdzy (polkruche, kruche, na pizze
chlopska sa bez drozdzy)
Fakt Klasyczna pizza jest na ciescie drozdzowym ale chyba warto wyprobowac
inne przepisy :)
Pozdrawiam
Kondziorek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co z pigwy?
Czy wódka się starzeje ?
Dorsz świeżutki :-)
Dlaczego nie wyszło ciasto do pizzy
miody pitne

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »