| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-07 09:32:12
Temat: Dlaczego nie wyszło ciasto do pizzyWitam serdecznie grupowiczów, skorzystałem z przepisu na ciasto na pizze,
który pojawił się w ostatnim wątku o tym:
300g mąki
15g drożdży
3 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
3/4 szkl. wody
1/2 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
Nie wiem co zrobiłem źle, ale za bardzo nie wyszło to ciasto. Może
podpowiecie coś to sprubuje jeszcze raz.
Drożdże z cukrem i z ciepłą wodą wymieszałem. Gdy zaczęły się pinić dodałem
oliwe z czosnkiem. Wymieszałem, no i dodając mąkę ugniatałem ciasto. Potem
odstawiłem w misce nakrytej ręcznikiem koło kuchenki, podpaliłem dwa gazy i
20 mimut rosło. Po tym czasie jak zdusiłem moją kulke ciasta to wyleciało z
niej powietrze. Rozwałkowałem dodałem ananasa, kukurydze, szynke, pomidorka,
ogórka, ser i do piekarnika i polałem ketchupem.
Problem jest w tym, że ciasto strasznie zalatywało drożdżami (chyba nie
powinno tak być) - może za krótko rosło ciasto?
Druga rzecz, to to, że coś było tam takie kwaśne, jakby ocet - czy to przez
to, że polałem pizze przed włożeniem do piekarnika ketchupem?
--
Pozdrawiam
[POZ] Marcin "Pigas" Nadolczak
Pisząc do mnie na prv zmień UK na PL
GG # 1403014
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-07 11:49:33
Temat: Re: Dlaczego nie wyszło ciasto do pizzyMarcin Nadolczak napisał(a):
> Druga rzecz, to to, że coś było tam takie kwaśne, jakby ocet - czy to przez
> to, że polałem pizze przed włożeniem do piekarnika ketchupem?
Składniki wyglądają tak, jak w moim przepisie, który niedawno podawałam
tutaj, to się wypowiem :-). Ja nie dodaję oliwy do drożdży, w żadnym
wypadku! Oliwę dodaje się na końcu, kiedy ciasto jest już prawie
wyrobione. No i nie trzymaj ciasta, które rośnie, w wysokiej
temperaturze, bo nie powinno za szybko rosnąć. IMO wystarczy temperatura
pokojowa.
A jeśli chodzi o ten kwaśny posmak, to może za dużo tego czosnku dodałeś
(ja nie daję w ogóle), czosnek wystarczy przecięty zostawić parę minut w
oliwie i on odda jej swój aromat. Jeśli czosnku jest za dużo i w dodatku
dostanie zbyt wysokiej temperatury, to daje właśnie nieciekawy posmak.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-07 12:18:51
Temat: Re: Dlaczego nie wyszło ciasto do pizzy
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:di5nbp$le7$1@proxy.provider.pl...
> Marcin Nadolczak napisał(a):
>
> > Druga rzecz, to to, że coś było tam takie kwaśne, jakby ocet - czy to
przez
> > to, że polałem pizze przed włożeniem do piekarnika ketchupem?
>
> Składniki wyglądają tak, jak w moim przepisie, który niedawno podawałam
> tutaj, to się wypowiem :-). Ja nie dodaję oliwy do drożdży, w żadnym
> wypadku! Oliwę dodaje się na końcu, kiedy ciasto jest już prawie
> wyrobione. No i nie trzymaj ciasta, które rośnie, w wysokiej
> temperaturze, bo nie powinno za szybko rosnąć. IMO wystarczy temperatura
> pokojowa.
> A jeśli chodzi o ten kwaśny posmak, to może za dużo tego czosnku dodałeś
> (ja nie daję w ogóle), czosnek wystarczy przecięty zostawić parę minut w
> oliwie i on odda jej swój aromat. Jeśli czosnku jest za dużo i w dodatku
> dostanie zbyt wysokiej temperatury, to daje właśnie nieciekawy posmak.
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Dokladnie
a dokladniej mowiac .. staje sie gorzki ...............
Wiec jesli juz chcemy dac do pizzy czosnek (ja osobiscie uwielbiam) .. to
daje go pod ser zolty .... Wtedy sie nie przypali .. a "zmieknie" i odda
swoj smaczek
a do ciasta czesto dodaje tez ziola prowansalskie .. tymianek .. .. oregano
.. zaleznie co kto lubi
Przyznam sie ze pierwsze ciasto na pizze tez wyszlo mi "nieciekawie" .. bo
trzymalem je "do wyrosniecia" w lekko nagrzanym piekarniku i .... bylo
odrobine za . rzadkie
No i wlasnie ten "posmak" drozdzy
Ale coz . czlowkei uczy sie na bledach :)
Pozdrawiam smecznie
Kondziorek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-07 12:20:27
Temat: Re: Dlaczego nie wyszło ciasto do pizzy
> A jeśli chodzi o ten kwaśny posmak, to może za dużo tego czosnku dodałeś
> (ja nie daję w ogóle), czosnek wystarczy przecięty zostawić parę minut w
> oliwie i on odda jej swój aromat. Jeśli czosnku jest za dużo i w dodatku
> dostanie zbyt wysokiej temperatury, to daje właśnie nieciekawy posmak.
>
> Pozdrawiam
> Ewa
A wlasnie a propos . slyszeliscie o ciescie do pizzy ............. bez
drozdzy ?????????
Kruchym ??
mialem gdzies przepis . jak znajde oboiecuje podeslac .........
Byl tez z jajkiem .. ale tez nie wiem gdzie go mam ..
Pozdrawiam
Kondziorek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-07 12:30:04
Temat: Re: Dlaczego nie wyszło ciasto do pizzy
>
> A wlasnie a propos . slyszeliscie o ciescie do pizzy ............. bez
> drozdzy ?????????
> Kruchym ??
> mialem gdzies przepis . jak znajde oboiecuje podeslac .........
moja Mama robiła kiedyś taką pizzę, chociaż myślę, że dziś na takie danie
powiedziałoby się 'tarta' a nie pizza... ale może się mylę.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-10-07 12:34:59
Temat: Re: Dlaczego nie wyszło ciasto do pizzyKondziorek <p...@g...pl> napisał(a):
> A wlasnie a propos . slyszeliscie o ciescie do pizzy ............. bez
> drozdzy ?????????
> Kruchym ??
> mialem gdzies przepis . jak znajde oboiecuje podeslac .........
> Byl tez z jajkiem .. ale tez nie wiem gdzie go mam ..
Ale to już będzie bardziej podobne do tarty niż pizzy, a może nie, moze się
mylę ?. Czy pizza ty tylko ciasto drożdżowe + sos pomidorowy + ser mozarella z
bawolego mleka ?
Tak czy inaczej smacznego. Myśle że można wziąć ciasto kruche jak na tartę,
rozwałkować, podpiec!!! koniecznie i potem nałożyc składniki i zapiec.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-10-07 12:51:19
Temat: Re: Dlaczego nie wyszło ciasto do pizzy> Tak czy inaczej smacznego. Myśle że można wziąć ciasto kruche jak na
tartę,
> rozwałkować, podpiec!!! koniecznie i potem nałożyc składniki i zapiec.
>
> --
moja rodzicielka nie podpiekała kruchego ciasta, za to wylepiała nim całą
tortownicę i dość wysoko brzegi i całośc napełniała farszem skłądającym się
z podsmażonej cebuli, pieczarek, pokrojonej w kostkę wędliny. To danie
pojawiało się w naszym domu w latach 80tych, wieki całe tego nie jadłam...
muszę zapytać mamę czy pamięta proporcje tego ciasta.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-10-07 13:11:06
Temat: Re: Dlaczego nie wyszło ciasto do pizzyBasia <b...@o...pl> napisał(a):
> moja rodzicielka nie podpiekała kruchego ciasta, ...
Wszędzie każą tartę podpiekać. Chodzi o to aby wilgoć farszu nie spowodowała
zakalca.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-10-07 13:48:33
Temat: Re: Dlaczego nie wyszło ciasto do pizzyUżytkownik "Kondziorek" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:di5p37$acv$1@polsl.gliwice.pl...
> Dokladnie
> a dokladniej mowiac .. staje sie gorzki ...............
> Wiec jesli juz chcemy dac do pizzy czosnek (ja osobiscie uwielbiam) .. to
> daje go pod ser zolty .... Wtedy sie nie przypali .. a "zmieknie" i odda
> swoj smaczek
> a do ciasta czesto dodaje tez ziola prowansalskie .. tymianek .. ..
oregano
> .. zaleznie co kto lubi
> Przyznam sie ze pierwsze ciasto na pizze tez wyszlo mi "nieciekawie" .. bo
> trzymalem je "do wyrosniecia" w lekko nagrzanym piekarniku i .... bylo
> odrobine za . rzadkie
> No i wlasnie ten "posmak" drozdzy
> Ale coz . czlowkei uczy sie na bledach :)
To następnym razem sprubuje potrzymać ciasto w pokoju przykryte czymś.
Wogule to jakieś takie bardzo kruche było i łamało się łatwo - miałem
kłopoty z nałożeniem dania na talerze.
> Pozdrawiam smecznie
> Kondziorek
--
Pozdrawiam
[POZ] Marcin "Pigas" Nadolczak
Pisząc do mnie na prv zmień UK na PL
GG # 1403014
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-10-07 13:52:28
Temat: Re: Dlaczego nie wyszło ciasto do pizzyUżytkownik "turecky " <t...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:di5s5a$f0p$1@inews.gazeta.pl...
> Basia <b...@o...pl> napisał(a):
>
> > moja rodzicielka nie podpiekała kruchego ciasta, ...
>
> Wszędzie każą tartę podpiekać. Chodzi o to aby wilgoć farszu nie
spowodowała
> zakalca.
Nawiązując do mojego wątku to to, że wyrobione ciasto na pizze od razu
wstawiłem do piekarnika z dodatkami nioe spowodowało, że dostało ono
zakalca. Co to jest zakalec? Może ta kwaskowość to jest zakalec?
--
Pozdrawiam
[POZ] Marcin "Pigas" Nadolczak
Pisząc do mnie na prv zmień UK na PL
GG # 1403014
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |