Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia babka ziemniaczana- wątpliwości

Grupy

Szukaj w grupach

 

babka ziemniaczana- wątpliwości

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-10-06 17:12:17

Temat: babka ziemniaczana- wątpliwości
Od: "onet" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam przepis na babkę ziemniaczaną ale nie wiem jak się ja piecze

- na jakiej brytfance piec, czy z wysokimi bokami czy nie
- jak temperatura pieczenia
- ile się piecze, po czym poznać ze można wyciągać

prószę o rady bo jutro zamierzam ja piec

Jędrek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-10-06 18:10:27

Temat: Re: babka ziemniaczana- wątpliwości
Od: rahn <r...@s...net> szukaj wiadomości tego autora

onet oznajmia nam jakoby:

> Mam przepis na babkę ziemniaczaną ale nie wiem jak się ja piecze
>
> - na jakiej brytfance piec, czy z wysokimi bokami czy nie
> - jak temperatura pieczenia
> - ile się piecze, po czym poznać ze można wyciągać
>
> prószę o rady bo jutro zamierzam ja piec
>
> Jędrek

Ja co prawda nie do końca babkę robię, bo sie to u mnie w domu bulbenik
nazywa i ma trochę inną konsystencję bo się żadnej mąki tam nie daje ale:
- Nie piekę w brytfance ale na takiej zwykłej blasze z bokami około 5 cm.
- Piekę w 220 stopniach z termo obiegiem i pod koniec nawet grilla tego
górnego włączam.
- W przypadku bulbenika to piekę około 30 minut. Przy czym ostatnie 5 minut
z grillem. Poznaję głównie po zapachu. W przypadku babki to nie wiem.

Jednak jak masz jeszcze możliwość wyboru to polecam bulbenika zamiast
babki:
przepis bardzo skrócony:
- Ziemniaki i cebulę przetrzeć
- posolić i popieprzyć
- zetrzeć trochę gałki muszkatołowej (im więcej tym bardziej pikantny)
- boczek (może być tłustszy) skroić w drobną kostkę
- wszystko razem wymieszać
- blachę wylać olejem - wlać surowy bulbenik, wyrównać
- na wierzchu delikatnie łyżką rozprowadzić cienką warstwę oleju (ładnie
sie góra spiecze)
- piec

Nie wygląda to jak babka bo jak nakładasz na talerz to wygląda mniej
estetycznie bo się rozłazi ale podawane z kwaśną śmietaną smakuje mi o
wiele bardziej.

Pozdrawiam serdecznie
A w ogóle to witam w ramach pierwszego posta na grupę

rahn niejasny

--
rahn niejasny
rahn[at]stricte.net
http://sensu.stricte.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-10-07 08:13:54

Temat: Re: babka ziemniaczana- wątpliwości
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> przepis bardzo skrócony:
> - Ziemniaki i cebulę przetrzeć
> - posolić i popieprzyć
> - zetrzeć trochę gałki muszkatołowej (im więcej tym bardziej pikantny)
> - boczek (może być tłustszy) skroić w drobną kostkę
> - wszystko razem wymieszać

a nie dodajesz do tej masy jajek??

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-10-07 14:26:35

Temat: Re: babka ziemniaczana- wątpliwości
Od: Qq <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

onet napisał(a):
> Mam przepis na babkę ziemniaczaną ale nie wiem jak się ja piecze
>
> - na jakiej brytfance piec, czy z wysokimi bokami czy nie
> - jak temperatura pieczenia
> - ile się piecze, po czym poznać ze można wyciągać
>
> prószę o rady bo jutro zamierzam ja piec
>
> Jędrek
DZiś złapałem Dykielową na robieniu babki. Utarte ziemniaki suorwe,
2-3 gotowane i utłuczone, łyżka mąki, jajka dwa, cebulka podsmażona,
boczek, podgardle i jakieś tam inne mięsa, co kto ma restziki i ta
dalej. I łyżka oliwy lub smalcu.
Wymieszać, dno wysokiej szklanej formy wyłożyć plastrami boczku lub
obsmarować olejem. Pies w 220 stopniach 90 minut.

Qq

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-10-07 17:59:00

Temat: Re: babka ziemniaczana- wątpliwości
Od: rahn <r...@s...net> szukaj wiadomości tego autora

Basia oznajmia nam jakoby:

>> przepis bardzo skrócony:
>> - Ziemniaki i cebulę przetrzeć
>> - posolić i popieprzyć
>> - zetrzeć trochę gałki muszkatołowej (im więcej tym bardziej pikantny)
>> - boczek (może być tłustszy) skroić w drobną kostkę
>> - wszystko razem wymieszać
>
> a nie dodajesz do tej masy jajek??
>
> pozdrawiam
> Basia

Absolutnie nie!!!
To by zabiło mojego bulbenika i zniszczyłoby jego ciapowatość :)
Pozdrawiam
rahn
--
rahn niejasny
rahn[at]stricte.net
http://sensu.stricte.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-10-07 21:49:39

Temat: Re: babka ziemniaczana- wątpliwości
Od: "blacky" <toneq@_skasuj_o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

> DZiś złapałem Dykielową na robieniu babki. Utarte ziemniaki suorwe,
> 2-3 gotowane i utłuczone, łyżka mąki, jajka dwa, cebulka podsmażona,
> boczek, podgardle i jakieś tam inne mięsa, co kto ma restziki i ta
> dalej. I łyżka oliwy lub smalcu.
> Wymieszać, dno wysokiej szklanej formy wyłożyć plastrami boczku lub
> obsmarować olejem. Pies w 220 stopniach 90 minut.

niektórzy jeszcze dodają troche kaszy mannej, no i posypuja maką wierzch
zeby byla chrupiaca skórka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-10-08 06:27:05

Temat: Re: babka ziemniaczana- wątpliwości
Od: Qq <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

blacky napisał(a):
>> DZiś złapałem Dykielową na robieniu babki. Utarte ziemniaki suorwe,
>>2-3 gotowane i utłuczone, łyżka mąki, jajka dwa, cebulka podsmażona,
>>boczek, podgardle i jakieś tam inne mięsa, co kto ma restziki i ta
>>dalej. I łyżka oliwy lub smalcu.
>>Wymieszać, dno wysokiej szklanej formy wyłożyć plastrami boczku lub
>>obsmarować olejem. Pies w 220 stopniach 90 minut.
>
>
> niektórzy jeszcze dodają troche kaszy mannej, no i posypuja maką wierzch
> zeby byla chrupiaca skórka
>
>
Dykiel i jej gość polali wierz małą ilością oleju lub oliwy, tego nie
pamięTam.

Qq

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-10-10 09:31:35

Temat: Re: babka ziemniaczana- wątpliwości
Od: "@nn" <ann@post> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "blacky" <toneq@_skasuj_o2.pl> napisał w wiadomości
news:di6qhq$351$1@atlantis.news.tpi.pl...
> niektórzy jeszcze dodają troche kaszy mannej, no i posypuja maką
> wierzch
^^^^^^^^^
> zeby byla chrupiaca skórka
>

Jakiej kaszy???
Odpowiem sama: kaszy manny

M-manna
D-manny
C-mannie
B-mannę
N-manną
M-mannie
W-manno

Depresja mnie ogarnia i chyba zrezygnuję z czytania grup dyskusyjnych,
bo zauważam,że te błędy zaczynają później i na mnie przełazić :(((

Ania
--
~*~*~* Moje dziecki: http://tinyurl.com/bdgxw *~*~*~
*~* Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *~*
"Kobiety umieją udawać orgazmy. Za to mężczyźni potrafią udawać całe
związki." S. Stone



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

parowki...
coś szybko, łatwo i na stypę
przepisy
Sos Alfredo
Jak przygotować dynię na Helloween???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »