| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-06 17:12:17
Temat: babka ziemniaczana- wątpliwościMam przepis na babkę ziemniaczaną ale nie wiem jak się ja piecze
- na jakiej brytfance piec, czy z wysokimi bokami czy nie
- jak temperatura pieczenia
- ile się piecze, po czym poznać ze można wyciągać
prószę o rady bo jutro zamierzam ja piec
Jędrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-06 18:10:27
Temat: Re: babka ziemniaczana- wątpliwościonet oznajmia nam jakoby:
> Mam przepis na babkę ziemniaczaną ale nie wiem jak się ja piecze
>
> - na jakiej brytfance piec, czy z wysokimi bokami czy nie
> - jak temperatura pieczenia
> - ile się piecze, po czym poznać ze można wyciągać
>
> prószę o rady bo jutro zamierzam ja piec
>
> Jędrek
Ja co prawda nie do końca babkę robię, bo sie to u mnie w domu bulbenik
nazywa i ma trochę inną konsystencję bo się żadnej mąki tam nie daje ale:
- Nie piekę w brytfance ale na takiej zwykłej blasze z bokami około 5 cm.
- Piekę w 220 stopniach z termo obiegiem i pod koniec nawet grilla tego
górnego włączam.
- W przypadku bulbenika to piekę około 30 minut. Przy czym ostatnie 5 minut
z grillem. Poznaję głównie po zapachu. W przypadku babki to nie wiem.
Jednak jak masz jeszcze możliwość wyboru to polecam bulbenika zamiast
babki:
przepis bardzo skrócony:
- Ziemniaki i cebulę przetrzeć
- posolić i popieprzyć
- zetrzeć trochę gałki muszkatołowej (im więcej tym bardziej pikantny)
- boczek (może być tłustszy) skroić w drobną kostkę
- wszystko razem wymieszać
- blachę wylać olejem - wlać surowy bulbenik, wyrównać
- na wierzchu delikatnie łyżką rozprowadzić cienką warstwę oleju (ładnie
sie góra spiecze)
- piec
Nie wygląda to jak babka bo jak nakładasz na talerz to wygląda mniej
estetycznie bo się rozłazi ale podawane z kwaśną śmietaną smakuje mi o
wiele bardziej.
Pozdrawiam serdecznie
A w ogóle to witam w ramach pierwszego posta na grupę
rahn niejasny
--
rahn niejasny
rahn[at]stricte.net
http://sensu.stricte.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-07 08:13:54
Temat: Re: babka ziemniaczana- wątpliwości
> przepis bardzo skrócony:
> - Ziemniaki i cebulę przetrzeć
> - posolić i popieprzyć
> - zetrzeć trochę gałki muszkatołowej (im więcej tym bardziej pikantny)
> - boczek (może być tłustszy) skroić w drobną kostkę
> - wszystko razem wymieszać
a nie dodajesz do tej masy jajek??
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-07 14:26:35
Temat: Re: babka ziemniaczana- wątpliwościonet napisał(a):
> Mam przepis na babkę ziemniaczaną ale nie wiem jak się ja piecze
>
> - na jakiej brytfance piec, czy z wysokimi bokami czy nie
> - jak temperatura pieczenia
> - ile się piecze, po czym poznać ze można wyciągać
>
> prószę o rady bo jutro zamierzam ja piec
>
> Jędrek
DZiś złapałem Dykielową na robieniu babki. Utarte ziemniaki suorwe,
2-3 gotowane i utłuczone, łyżka mąki, jajka dwa, cebulka podsmażona,
boczek, podgardle i jakieś tam inne mięsa, co kto ma restziki i ta
dalej. I łyżka oliwy lub smalcu.
Wymieszać, dno wysokiej szklanej formy wyłożyć plastrami boczku lub
obsmarować olejem. Pies w 220 stopniach 90 minut.
Qq
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-07 17:59:00
Temat: Re: babka ziemniaczana- wątpliwościBasia oznajmia nam jakoby:
>> przepis bardzo skrócony:
>> - Ziemniaki i cebulę przetrzeć
>> - posolić i popieprzyć
>> - zetrzeć trochę gałki muszkatołowej (im więcej tym bardziej pikantny)
>> - boczek (może być tłustszy) skroić w drobną kostkę
>> - wszystko razem wymieszać
>
> a nie dodajesz do tej masy jajek??
>
> pozdrawiam
> Basia
Absolutnie nie!!!
To by zabiło mojego bulbenika i zniszczyłoby jego ciapowatość :)
Pozdrawiam
rahn
--
rahn niejasny
rahn[at]stricte.net
http://sensu.stricte.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-10-07 21:49:39
Temat: Re: babka ziemniaczana- wątpliwości> DZiś złapałem Dykielową na robieniu babki. Utarte ziemniaki suorwe,
> 2-3 gotowane i utłuczone, łyżka mąki, jajka dwa, cebulka podsmażona,
> boczek, podgardle i jakieś tam inne mięsa, co kto ma restziki i ta
> dalej. I łyżka oliwy lub smalcu.
> Wymieszać, dno wysokiej szklanej formy wyłożyć plastrami boczku lub
> obsmarować olejem. Pies w 220 stopniach 90 minut.
niektórzy jeszcze dodają troche kaszy mannej, no i posypuja maką wierzch
zeby byla chrupiaca skórka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-10-08 06:27:05
Temat: Re: babka ziemniaczana- wątpliwościblacky napisał(a):
>> DZiś złapałem Dykielową na robieniu babki. Utarte ziemniaki suorwe,
>>2-3 gotowane i utłuczone, łyżka mąki, jajka dwa, cebulka podsmażona,
>>boczek, podgardle i jakieś tam inne mięsa, co kto ma restziki i ta
>>dalej. I łyżka oliwy lub smalcu.
>>Wymieszać, dno wysokiej szklanej formy wyłożyć plastrami boczku lub
>>obsmarować olejem. Pies w 220 stopniach 90 minut.
>
>
> niektórzy jeszcze dodają troche kaszy mannej, no i posypuja maką wierzch
> zeby byla chrupiaca skórka
>
>
Dykiel i jej gość polali wierz małą ilością oleju lub oliwy, tego nie
pamięTam.
Qq
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-10-10 09:31:35
Temat: Re: babka ziemniaczana- wątpliwościUżytkownik "blacky" <toneq@_skasuj_o2.pl> napisał w wiadomości
news:di6qhq$351$1@atlantis.news.tpi.pl...
> niektórzy jeszcze dodają troche kaszy mannej, no i posypuja maką
> wierzch
^^^^^^^^^
> zeby byla chrupiaca skórka
>
Jakiej kaszy???
Odpowiem sama: kaszy manny
M-manna
D-manny
C-mannie
B-mannę
N-manną
M-mannie
W-manno
Depresja mnie ogarnia i chyba zrezygnuję z czytania grup dyskusyjnych,
bo zauważam,że te błędy zaczynają później i na mnie przełazić :(((
Ania
--
~*~*~* Moje dziecki: http://tinyurl.com/bdgxw *~*~*~
*~* Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *~*
"Kobiety umieją udawać orgazmy. Za to mężczyźni potrafią udawać całe
związki." S. Stone
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |