Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.b
mj.net.pl!not-for-mail
From: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ciasto na pizze raz jeszcze
Date: Sat, 8 Oct 2005 00:17:15 +0200
Organization: BMJ Gliwice
Lines: 142
Message-ID: <di6rrb$r5i$1@bmj-lx1.bmj.net.pl>
NNTP-Posting-Host: pc0-230.zwm.osi.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: bmj-lx1.bmj.net.pl 1128723115 27826 84.205.178.230 (7 Oct 2005 22:11:55 GMT)
X-Complaints-To: news.bmj.net.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Oct 2005 22:11:55 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 0540-7, 2005-10-07), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:249578
Ukryj nagłówki
Obiecane przepisy na ciasto do pizzy
znalazlem 3 rozniace sie przepisy
Podam wszystkie 3 .. do wyprobowania przez szacowne gremium
(kuchnia wloska - najlepsze dania)
1. ciasto na pizze chlopska (pizza rustica)
250 g maki przennej
150 g smalcu
2 lyzeczki cukru
1 bialko
2 zoltka
sol
make zmieszac ze smalcem , cukrem , bialkiem , sola i zoltkami na gladkie
jednolite ciasto
z ciasta uformowac kule
odstawic na pol godziny
ciasto rozwalkowac , podzielic na 2 porcje
jedna wylozyc posmarowana maslem tortownice zawijajac brzegi
ciasto oblozyc dodatkami
(w przepisie 200 g ricotta utartego z 2-3 jajkami , 2 lyzkami siekanej natki
pietruszki , 100 g parmezanu , , pokrojone w kostke 1/3 mozarelli , 80 g
sera provolone , 100 g gotowanej szynki . wszystko razem wymieszane ,
doprawione sola i p[ieprzem do smaku)
"nadzienie" przykryc 2 porcja ciasta , przycisnac do brzegu
wierch posmarowac rozmaconym zoltkiem
piec w 180 stopni
Bardziej mi to przypomina piroga lub callzone ale jest w dziale pizza
2. Pizza neapolitanska
375 g maki przennej
1 op.suszonych drozdzy 4 lyzki oliwy
1 plaska lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru
175 g (1/8 litra) cieplej wody
make przesiac do miski wymieszac z drozdzami , oliwa , sola , cukrem i woda
ucierac mikserem
pozostawic do wyrosniecia
utrzec znowu mikserem
reszta iak w tradycyjnej pizzie
Inne przepisy mowia o innych proporcjach
np.
50 dkg maki , 3 dkg drozdzy , szklanka wody
40 dkg maki , 3 lyzeczki oleju , 2 dkg drozdzy , 3/4 szklanki wody
30 dkg maki , 2 lyzki oleju , 2 dkg drozdzy , 1/3 szklanki MLEKA , szklanka
wody (pizza florencka)
3. Pizza na kruchym spodzie
20 dkg maki krupczatki
10 dkg margaryny
ugotowane zoltko
tluszcz do formy
margaryne posiekac z przesiana maka , dodac sol i przetarte przez sitko
zoltko
zagniesc ciasto i wsadzic do lodowki na 15 min
ciastem wylepic wysmarowana tluszczem tortownice formujac dookola brzegi
ciasto podpiekac 15 minut w goracym piekarniku
Potem .. nadzienie (oryginalnie ser tarty .. na to polac jajkami
wymieszanymi ze smietana i starta galka muszkatalowa) .. piec 15 minut
4. pizza na polkruchym spodzie
25 dak maki ,
lyzeczka proszku do pieczenia ,
1/3 kostki margaryny
jajko
3 lyzki smietany
sol
tluszcz do wysmarowania formy
make przesiac wymiesac z proszkiem do pieczenia , sola , i niezbyt twarda
margaruna
Posiekac nozem , dodac smietane i jajko , zagniesc ciasto
wstawic na 30 min do lodowki
forme posmarowac tluszczem , wylozyc ciastem na ok. 1 cm tworzac dookola
niezbyt wysoki brzeg . ponakluwac widelcem
na wierch ("oblozenie)
w oryginale - 25 dkg parowek , 25 dkg pomidorow , 15 dkg cebuli , 15 dkg
papryki konserwowej ,
ciekawe ze bez sera hehehe
5. pizza studencka
30 dkg maki
2 dkg drozdzy
3/4 szklanki wody
zoltko
ciasto drozdzowe (bez zoltka) pozostawic do wyrosniecia
dodac zoltko i sol . zagniesc .. pozostawic znowu na ok. 30 minut
dalej jak w tradycyjnej
6. pizza z grzybami
30 dkg maki
2 dkg drozdzy
2 lyzki oleju
szklanka wody
lyzka cukru
4 dkg suszonych grzybow
suszone grzyby umyc , zalac wrzaca woda , ugotowac
osaczyc i zemlec
dodac do przygotowanego ciasta drozdzowego
zostawic do wyrosniecia
dalej jak w tradycyjnej
7. pizza z jajkami
40 dkg maki
2 dkg drozdzy
szklanka mleka
2 lyzki oliwy
10 dkg masla
lyzeczka soli , lyzeczka cukru
tluszcz do formy
przygotowanie ciasta jak tradycyjnego drozdzowego (tyle ze z mlekiem i
dodatkiem masla)
Pozostale jak w tradycyjnej
8. Pizza z ziemniakami
30 dkg maki
406 lyzek oleju
2 dkg drozdzy
lyzeczka proszku do pieczenia
jako "oblozenie" 1,5 kg ziemniakow ugotowanych na polmiekko
5 pomidorow
(tez bez sera heh)
Mam nadzieje ze zaciekawia Was te przepisy
Pozdrawiam i zycze smacznego
Kondziorek
|