| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-09 07:31:23
Temat: ciekawe dania z papryka?Witam wczesnoporannie :)
Jutro urodziny mamy, wiec niebawem rozpoczne konkretne przygotowania :)
To dzien spelniania kulinarnych zachcianek, wiec kontrowersyjnie zamiast
tortu bedzie Tiramisu ;) tylko zastanawiam sie nad jakims ciekawym
pierwszym daniem lub kolacja.
Jest ochota na cos z papryka, ale ostatnio dosc czesto wita na naszym
stole, wiec chcialabym cos mniej "codziennego".
Myslalam o tarcie, ale prosze o rade w sprawie dodatków. Zazwyczaj robie
rózniaste tarty czy zapiekanki typu ratatouille, tym razem chcialabym wiec
cos innego, nietypowego. Podobnie z papryka faszerowana. Macie jakies
pomysly na polaczenia inne niz warzywa + sery + kasze itp? Doszukalam sie
jakiegos przepisu na papryke faszerowana lososiem, ryzem i koperkiem. Moze
wiec jakas potrawa z papryka, ryba/owocami morza? Albo pierozki z papryka
i krewetkami w sosie orzechowym? A moze tarta z papryka, brokulami,
orzechami i bryndza? Co o tym sadzicie? Jakie znacie oryginalne potrawy z
dodatkiem papryki?
Z góry dziekuje z wszelkie sugestie,
Pozdrawiam,
Nell
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-09 18:47:38
Temat: Re: ciekawe dania z papryka?Witam !
jutro sa wyprawiane imieniny mojego ojca, na kolacje serwuje z papryka taka
oto salatke:
piersi kurczaka pokrojone w nibykostke (mozna paski, etc.) spieczonymi
(usmazonymi beztluszczowo?) na patelni (konkret Tefal z teflonem),
do tego anansy pokrojone z puszki,
papryka (zolta i pomaranczowa, mozna z kazdego koloru) pokrojone w
paski/kostki, kukurydza z puszki,
do tego majonez z czosnkiem (srednio),
sol i pieprz, a takze odrobina soku z ananasa. Moim zdaniem to bedzie
rozchwytywane ;-)
Ilosci danych skladnikow nie podaje, bo zalezy od ilosci osob, smaku i gustu
pozdrawiam, zyczac potencjalnie smacznego i wszystkiego najlpeszego dla twej
mamy ;-)
Blazej Szymon Patrzalek, szef kuchnii domowej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-09 22:41:31
Temat: Re: ciekawe dania z papryka?
Le samedi 9 octobre 2004 ? 20:47:38, vous écriviez :
> Witam !
> jutro sa wyprawiane imieniny mojego ojca, na kolacje serwuje z papryka taka
> oto salatke:
> piersi kurczaka pokrojone w nibykostke (mozna paski, etc.) spieczonymi
> (usmazonymi beztluszczowo?) na patelni (konkret Tefal z teflonem),
> do tego anansy pokrojone z puszki,
> papryka (zolta i pomaranczowa, mozna z kazdego koloru) pokrojone w
> paski/kostki, kukurydza z puszki,
> do tego majonez z czosnkiem (srednio),
> sol i pieprz, a takze odrobina soku z ananasa. Moim zdaniem to bedzie
> rozchwytywane ;-)
Na pewno.
Bez obrazy, niczym sie to nie rozni od typowej "pysznej" salatki
podawanej tu co najmniej million razy (kurczak, majonez, ananas, zolty
ser, kukurydza, papryka).
Ewcia, pomidorowo-zielonosalatowa,
(bezmajonozowo-bezananasowa)
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-10 09:10:18
Temat: Re: ciekawe dania z papryka?Dnia 2004-10-09 09:31, Użytkownik Nell napisał:
Podobnie z papryka faszerowana. Macie jakies
> pomysly na polaczenia inne niz warzywa + sery + kasze itp?
>
Coś takiego, może i faszerowana, ale trochę inaczej niż zazwyczaj.
Kiedyś znalezione w necie:
Peperoni ripien
Składniki:
4 szt papryk
oliwa do smarowania formy
FARSZ 1:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 szt. czerstwa bułka
10 szt. czarne oliwki bez pestek
4 łyżki natki pietruszki
2 łyżki kaparów
5 łyżek tartej bułki
2 łyżki oliwy
sól, biały pieprz
FARSZ 2:
4 szt. pomidorów -- obrane i drobno pokrojone
2 łyżki kaparów
2 łyżki rodzynek -- wymoczone w ciepłej wodzie i odcedzone
2 łyżki orzeszków piniowych
8 szt filety anchois
8 łyżek natki pietruszki
2 łyżki oregano
1 1/2 szklanki tartej bułki
8 łyżek tarty ser owczy
8 łyżek oliwy z oliwek
sól, biały pieprz
Każdą paprykę myję, kroję wzdłuż na dwie równe części i wykrawam
nasiona. Połówki wypełniam farszem, a następnie wkładam do formy
natłuszczonej oliwą. Wstawiam na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego
do temperatury 180 stopni C
farsz1:
Bułkę namaczam 10 minut w wodzie, odciskam, wkładam do glinianej miski,
rozgniatam widelcem i mieszam z rozdrobnionym tuńczykiem (razem z
zalewą). Gdy uzyskam w miarę jednolitą masę, dodaję kapary, oliwki,
oliwę, natkę, tartą bułkę. Doprawiam solą i pieprzem i wszystko jeszcze
raz starannie mieszam.
farsz2:
Wszystkie składniki farszu umieszczam w glinianej misce i ucieram, aż do
uzyskania jednolitej masy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |