Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Jasia <j...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciekawe dania z papryka?
Date: Sun, 10 Oct 2004 11:10:18 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 48
Message-ID: <ckau9q$9to$1@inews.gazeta.pl>
References: <ck83mt$e8h$1@news2.ipartners.pl>
NNTP-Posting-Host: tatary-gw.powernet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1097399418 10168 62.233.135.218 (10 Oct 2004 09:10:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 10 Oct 2004 09:10:18 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <ck83mt$e8h$1@news2.ipartners.pl>
X-Accept-Language: pl, en-us, en
X-User: jasia_w
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217997
Ukryj nagłówki
Dnia 2004-10-09 09:31, Użytkownik Nell napisał:
Podobnie z papryka faszerowana. Macie jakies
> pomysly na polaczenia inne niz warzywa + sery + kasze itp?
>
Coś takiego, może i faszerowana, ale trochę inaczej niż zazwyczaj.
Kiedyś znalezione w necie:
Peperoni ripien
Składniki:
4 szt papryk
oliwa do smarowania formy
FARSZ 1:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 szt. czerstwa bułka
10 szt. czarne oliwki bez pestek
4 łyżki natki pietruszki
2 łyżki kaparów
5 łyżek tartej bułki
2 łyżki oliwy
sól, biały pieprz
FARSZ 2:
4 szt. pomidorów -- obrane i drobno pokrojone
2 łyżki kaparów
2 łyżki rodzynek -- wymoczone w ciepłej wodzie i odcedzone
2 łyżki orzeszków piniowych
8 szt filety anchois
8 łyżek natki pietruszki
2 łyżki oregano
1 1/2 szklanki tartej bułki
8 łyżek tarty ser owczy
8 łyżek oliwy z oliwek
sól, biały pieprz
Każdą paprykę myję, kroję wzdłuż na dwie równe części i wykrawam
nasiona. Połówki wypełniam farszem, a następnie wkładam do formy
natłuszczonej oliwą. Wstawiam na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego
do temperatury 180 stopni C
farsz1:
Bułkę namaczam 10 minut w wodzie, odciskam, wkładam do glinianej miski,
rozgniatam widelcem i mieszam z rozdrobnionym tuńczykiem (razem z
zalewą). Gdy uzyskam w miarę jednolitą masę, dodaję kapary, oliwki,
oliwę, natkę, tartą bułkę. Doprawiam solą i pieprzem i wszystko jeszcze
raz starannie mieszam.
farsz2:
Wszystkie składniki farszu umieszczam w glinianej misce i ucieram, aż do
uzyskania jednolitej masy.
|