« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-06-29 13:48:46
Temat: Re: ciepla potrawa z miesa "swiezonka"
"Margola" <malgos@spamowi_mowimy_won.panda.bg.univ.gda.pl> wrote in message
news:e80ko3$rc1$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w
> wiadomości
> news:4gi13jF1n0kbeU1@uni-berlin.de...
>>
>> Najgroźniejsze zresztą jest spożywanie zwierząt przed ubojem. Mogą mieć
>> to za złe.
>
> Nadal Cię kocham, Waldku. NIc się nie zmieniło :)
>
> Margola Obśmiana Do Łez
To jeszcze nie jest groźne. Groźne to i śmieszne, gdy zwierzęta spożywając
ciebie - ubijają...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-06-29 13:49:40
Temat: Re: ciepla potrawa z miesa "swiezonka"
>> Najgroźniejsze zresztą jest spożywanie zwierząt przed ubojem. Mogą mieć
>> to za złe.
>
> Nadal Cię kocham, Waldku. NIc się nie zmieniło :)
>
> Margola Obśmiana Do Łez
Ale czy on nie ma za złe?
dż.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-06-29 13:51:20
Temat: Re: ciepla potrawa z miesa "swiezonka"
"dżdżownica" <d...@p...eu> wrote in message
news:e80lqe$npk$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>>> Najgroźniejsze zresztą jest spożywanie zwierząt przed ubojem. Mogą mieć
>>> to za złe.
>>
>> Nadal Cię kocham, Waldku. NIc się nie zmieniło :)
>>
>> Margola Obśmiana Do Łez
>
> Ale czy on nie ma za złe?
>
> dż.
Nie ogląda się za siebie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-06-29 14:10:11
Temat: Re: ciepla potrawa z miesa "swiezonka""Panslavista" <p...@w...pl> wrote in
news:e8052r$j5q$1@atlantis.news.tpi.pl:
>
> "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
> news:e804ra$f11$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Panslavista napisał(a):
>>> Mięso po uboju powinno być schładzane przez 48 godzin.
>>
>> Schładzanie półtusz trwa zazwyczaj 12-18 godzin i po tym czasie
>> najłatwiej jest je rozebrać.
>> Mięso po uboju może być przechowywane w temp. 5-7*C maksymalnie do 48
>> godzin.
>>
>>> Wtedy właściwie ustają procesy życiowe w tkankach. Inaczej jest
>>> toksyczne - enzymy i inne składniki atakują przewód pokarnowy
>>> człowieka tak, jak przeszczep...
Pod warunkiem, że te enzymy i inne przetrwają tzw. długotrwałą obróbkę w
wysokiej temperaturze;-)
--
Pozdrawiam
Kosek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-06-29 14:57:07
Temat: Re: ciepla potrawa z miesa "swiezonka"Wracając do pytania: świeżonka to rzeczywiście mięso ze świeżo zabitego
zwierzęcia.Sposób przyrządzenia to sprawa zamiłowań smakowych, inność tej
potrawy polega na tym, że mięso nie zdążyło skruszeć jest nieco łykowate a
tym samym inaczej smakuje. andro.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-06-29 16:08:29
Temat: Re: ciepla potrawa z miesa "swiezonka"
"Kosek" <k...@t...pl> wrote in message
news:Xns97F1A47FA9B50kosekwytnijmalpawytn@80.240.162
.123...
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in
> news:e8052r$j5q$1@atlantis.news.tpi.pl:
>
>>
>> "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
>> news:e804ra$f11$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Panslavista napisał(a):
>>>> Mięso po uboju powinno być schładzane przez 48 godzin.
>>>
>>> Schładzanie półtusz trwa zazwyczaj 12-18 godzin i po tym czasie
>>> najłatwiej jest je rozebrać.
>>> Mięso po uboju może być przechowywane w temp. 5-7*C maksymalnie do 48
>>> godzin.
>>>
>>>> Wtedy właściwie ustają procesy życiowe w tkankach. Inaczej jest
>>>> toksyczne - enzymy i inne składniki atakują przewód pokarnowy
>>>> człowieka tak, jak przeszczep...
>
> Pod warunkiem, że te enzymy i inne przetrwają tzw. długotrwałą obróbkę w
> wysokiej temperaturze;-)
>
>
> --
> Pozdrawiam
> Kosek
Przecież w takiej świeżonce (smażeninie) obróbka w wysokiej temperaturze
przebiega na powierzchni - jak u befsztyku krwistego...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-06-29 18:29:50
Temat: Re: ciepla potrawa z miesa "swiezonka"
Użytkownik "andro" <k...@p...tp.pl> napisał w wiadomości
news:e80psi$aqp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Wracając do pytania: świeżonka to rzeczywiście mięso ze świeżo zabitego
> zwierzęcia.Sposób przyrządzenia to sprawa zamiłowań smakowych, inność tej
> potrawy polega na tym, że mięso nie zdążyło skruszeć jest nieco łykowate a
> tym samym inaczej smakuje. andro.
>
Witam
Jakby co to przepis jest na :
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/przepisy.html
Ale pod nazwa "świeżynka luksusowa"
Dlaczego luksusowa? To z przepisu wyniknie.
Pamietam, jak bylem maly, rzeznik bil swinie. Pol roku glodu i nareszcie
mieso, pierwsze co robil to wlasnie przygotowal to swieze smazone mieso.
Bylo tam mieso i jakies podroby.
Pozdr
MarekF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2006-06-30 06:02:25
Temat: Re: ciepla potrawa z miesa "swiezonka"dżdżownica schrieb:
>
>>> Najgroźniejsze zresztą jest spożywanie zwierząt przed ubojem. Mogą mieć
>>> to za złe.
>>
>> Nadal Cię kocham, Waldku. NIc się nie zmieniło :)
>>
>> Margola Obśmiana Do Łez
>
> Ale czy on nie ma za złe?
nie. Dlaczego miałbym mieć za złe?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2006-06-30 08:44:48
Temat: Re: ciepla potrawa z miesa "swiezonka""Panslavista" <p...@w...pl> wrote in
news:e80tul$n66$1@atlantis.news.tpi.pl:
>
> "Kosek" <k...@t...pl> wrote in message
> news:Xns97F1A47FA9B50kosekwytnijmalpawytn@80.240.162
.123...
>> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in
>> news:e8052r$j5q$1@atlantis.news.tpi.pl:
>
> Przecież w takiej świeżonce (smażeninie) obróbka w wysokiej temperaturze
> przebiega na powierzchni - jak u befsztyku krwistego...
To chyba mówimy, o różnych potrawach.
W moich stronach, świeżonka (świeżyzna) - to kawałki mięsa obsmażone na
patelni, a potem duszone z cebulą do miękkości. Więc nie ma tu mowy, o
jakiejkolwiek krwisości.
BTW. Nie mów francuzom o tych enzymach bo przestaną jeść ostrygi i inne
świeże owoce morza ;-)
--
Pozdrawiam
Kosek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2006-06-30 09:42:14
Temat: Re: ciepla potrawa z miesa "swiezonka"
"Kosek" <k...@t...pl> wrote in message
news:Xns97F26D6191A17kosekwytnijmalpawytn@80.240.162
.123...
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in
> news:e80tul$n66$1@atlantis.news.tpi.pl:
>
>>
>> "Kosek" <k...@t...pl> wrote in message
>> news:Xns97F1A47FA9B50kosekwytnijmalpawytn@80.240.162
.123...
>>> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in
>>> news:e8052r$j5q$1@atlantis.news.tpi.pl:
>
>>
>> Przecież w takiej świeżonce (smażeninie) obróbka w wysokiej temperaturze
>> przebiega na powierzchni - jak u befsztyku krwistego...
>
>
> To chyba mówimy, o różnych potrawach.
> W moich stronach, świeżonka (świeżyzna) - to kawałki mięsa obsmażone na
> patelni, a potem duszone z cebulą do miękkości. Więc nie ma tu mowy, o
> jakiejkolwiek krwisości.
>
> BTW. Nie mów francuzom o tych enzymach bo przestaną jeść ostrygi i inne
> świeże owoce morza ;-)
Akurat to można zbyt duże różnice biologiczne. Człowiekowi najbliżej do
świni, (nie, nie do małp!!!)...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |