« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-28 13:17:22
Temat: co jecie 1 listopada?Dzień Zmarłych, Wszystkich Świętych, czy jak tam ten dzień zwać.
Co jecie tego dnia?
Jaksa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-28 13:24:50
Temat: Re: co jecie 1 listopada?Jaksa pisze:
> Dzień Zmarłych, Wszystkich Świętych, czy jak tam ten dzień zwać.
> Co jecie tego dnia?
Hm?
Bywają jakieś potrawy rytualne?
W Krakowie przy wszystkich cmentarzach sprzedają w tym okresie ohydnie
słodki i lepki "miodek turecki", o innych potrawach "funeralnych" nie
wiem. Tego "miodku" tez nie jem.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-28 13:37:45
Temat: Re: co jecie 1 listopada?Użytkownik "Jaksa" <j...@p...pl> napisał w wiadomości
news:fg22f7$cc2$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Dzień Zmarłych, Wszystkich Świętych, czy jak tam ten dzień zwać.
> Co jecie tego dnia?
Jakbym była w Wawie to pańską skórkę bym jadła ... a w Poznaniu to rury i
pierniki pewnie zjemy.
Co do obiadowych dań to nie zetkęnałm się z jakimiś regionalnymi
specjalnościami.
--
Pozdrawiam
Valentine
http://autumn.blog.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-10-28 13:39:08
Temat: Re: co jecie 1 listopada?Użytkownik "BBjk" napisał:
> W Krakowie przy wszystkich cmentarzach sprzedają w tym okresie
> ohydnie słodki i lepki "miodek turecki", o innych potrawach
"funeralnych"
> nie wiem.
To to samo co pańska skórka?
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-10-28 13:47:04
Temat: Re: co jecie 1 listopada?Aicha pisze:
> To to samo co pańska skórka?
A co jest to pańska skórka?
Miodek turecki to takie pozlepiane bryłki, głównym składnikiem jest
chyba skarmelizowany cukier, zcasem z dodatkiem kakao, zawsze
"aromatów", w kolorze od kremowego do brązowego poprzez gamę pomiędzy
nimi, utkane tam są orzechy ziemne, całość potwornie słodka i mocno
trąci chemią, której nie umiem sprecyzować.
Są jeszcze "misie świeże" waflowe, nadziewane czymś (kremem? białkiem
ubitym z cukrem?), kolorowe cukierki odpustowe, ale te można spotkać i w
innym czasie i miejscach. A "miodek turecki" wyłącznie u bram
cmentarnych w początku listopada, sprzedawany w celofanowych "tytkach",
jak mawiają poznaniacy.
--
BBjk
http://bajarka.fotolog.pl/ (Zna pan Caporetto?)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-10-28 13:59:28
Temat: Re: co jecie 1 listopada?Użytkownik "BBjk" napisał:
> > To to samo co pańska skórka?
> A co jest to pańska skórka?
> Miodek turecki to takie pozlepiane bryłki, głównym składnikiem jest
> chyba skarmelizowany cukier, zcasem z dodatkiem kakao, zawsze
> "aromatów", w kolorze od kremowego do brązowego poprzez gamę
> pomiędzy nimi
Pańska skórka jest różowa. Znam ją tylko z "czytania", ale widzę, że
chyba pojawiła się tu jej amatorka.
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-10-28 14:08:26
Temat: Re: co jecie 1 listopada?
"Jaksa" <j...@p...pl> wrote in message
news:fg22f7$cc2$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Dzień Zmarłych, Wszystkich Świętych, czy jak tam ten dzień zwać.
> Co jecie tego dnia?
>
> Jaksa
Zupa grzybowa z uszkami mięsnymi.
Schabowy, surówka z kapusty kiszonej, ziemniaki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-10-28 14:16:04
Temat: Re: co jecie 1 listopada?Jaksa pisze:
> Dzień Zmarłych, Wszystkich Świętych, czy jak tam ten dzień zwać.
> Co jecie tego dnia?
>
> Jaksa
>
>
Przepis na Pańską skórkę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%84ska_sk%C3%B3rka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-10-28 14:22:32
Temat: Re: co jecie 1 listopada?Użytkownik "Aicha" <b...@t...pl> napisał w wiadomości
news:fg24r0$hla$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "BBjk" napisał:
>
>> > To to samo co pańska skórka?
>> A co jest to pańska skórka?
>> Miodek turecki to takie pozlepiane bryłki, głównym składnikiem jest
>> chyba skarmelizowany cukier, zcasem z dodatkiem kakao, zawsze
>> "aromatów", w kolorze od kremowego do brązowego poprzez gamę
>> pomiędzy nimi
>
> Pańska skórka jest różowa. Znam ją tylko z "czytania", ale widzę, że
> chyba pojawiła się tu jej amatorka.
Info o pańskiej skórce -
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34903,1750706.htm
l
uwielbiam pańską skórkę ;-)
--
Pozdrawiam
Valentine
http://autumn.blog.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-10-28 14:44:59
Temat: Re: co jecie 1 listopada?Aicha pisze:
> Użytkownik "BBjk" napisał:
>
>>> To to samo co pańska skórka?
>> A co jest to pańska skórka?
>> Miodek turecki to takie pozlepiane bryłki, głównym składnikiem jest
>> chyba skarmelizowany cukier, zcasem z dodatkiem kakao, zawsze
>> "aromatów", w kolorze od kremowego do brązowego poprzez gamę
>> pomiędzy nimi
>
> Pańska skórka jest różowa. Znam ją tylko z "czytania", ale widzę, że
> chyba pojawiła się tu jej amatorka.
>
W Pruszkowie przy cmentarzu ją sprzedają co roku :-)
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |