« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-11-08 07:54:00
Temat: Re: co z miodu?
Użytkownik "Piotr Zawadzki" <p...@f...pl> napisał w wiadomości
news:dkpi8i$d8u$1@inews.gazeta.pl...
> bebekot napisał:
>
> > Cześć.
> > Mam sporo miodu w domu i czas coś z tym zrobić. Nie wiem tylko co. Może
macie
> > jakieś propozycje? Przyszedł mi do głowy jakiś piernik i miodówka. W
ogóle to
> > ideałem by było jakby ktoś znał przepis na coś,w czym jest dużo jaj i
miodu , bo
> > jakoś tez jajek mi się sporo uzbierało.
>
> Porterówkę. Spirytus + porter + miód... Pyyycha (smakuje zwłaszcza
> paniom, bo słodkie) i "dobrze wchodzi"... :-)
>
> --
> Pozdrawiam
> PWZ
0,75 litra wodki czystej (0,5 litra dla Pan)
0,25 litra (sloiczek) miodu spadziowego ze spadzi iglastej
20 gram (do smaku) soku z cytryny
Wszystko razem dobrze wymieszac
Pozostrawic minimum 12 godzin zeby sie przegryzlo
Pic "leczniczo" (uwaga latwo przedawkowac)
Osad na dnie jest naturalnym osadem z miodu- nie odcedzac,
Jak dla mnie najlepsze (metny troche jak sie osad wymiesza ale smakuje
wybornie)
Male ilosci (do 100 gram przed snem) lecza wysmienicie z przeziebien
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-11-08 07:56:55
Temat: Re: co z miodu?
>
> Nugat.
> Dobry domowy nugat jest pyszny, te cukierniane ulepy nie umywają się do
> niego :)
> --
> pa, BasiaBjk
Czy mogłabym prosić przepis na nugad od Ciebie?. Szukałam w google ale tam
przepisów sporo i nie wiem, ktory wybrać.
pozdrawiam i dzięki
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-11-08 08:01:13
Temat: Re: co z miodu?
> 0,75 litra wodki czystej (0,5 litra dla Pan)
> 0,25 litra (sloiczek) miodu spadziowego ze spadzi iglastej
> 20 gram (do smaku) soku z cytryny
>
> Wszystko razem dobrze wymieszac
> Pozostrawic minimum 12 godzin zeby sie przegryzlo
> Pic "leczniczo" (uwaga latwo przedawkowac)
> Osad na dnie jest naturalnym osadem z miodu- nie odcedzac,
> Jak dla mnie najlepsze (metny troche jak sie osad wymiesza ale smakuje
> wybornie)
> Male ilosci (do 100 gram przed snem) lecza wysmienicie z przeziebien
>
Troche to słabe bedzie
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-11-08 08:01:39
Temat: Re: co z miodu?
>
> 0,75 litra wodki czystej (0,5 litra dla Pan)
> 0,25 litra (sloiczek) miodu spadziowego ze spadzi iglastej
> 20 gram (do smaku) soku z cytryny
>
> Wszystko razem dobrze wymieszac
> Pozostrawic minimum 12 godzin zeby sie przegryzlo
> Pic "leczniczo" (uwaga latwo przedawkowac)
> Osad na dnie jest naturalnym osadem z miodu- nie odcedzac,
> Jak dla mnie najlepsze (metny troche jak sie osad wymiesza ale smakuje
> wybornie)
> Male ilosci (do 100 gram przed snem) lecza wysmienicie z przeziebien
>
Troche to słabe bedzie
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-11-08 08:14:50
Temat: Re: co z miodu?On Tue, 08 Nov 2005 08:14:57 +0100, aniared
<a...@n...pl> wrote:
>Krysia Thompson napisa?(a):
>
>>
>> Eeee, takich, zeby smakowalo :P ja niczego nie
>> waze/mierze...zaczynam od takiego duzego imbryka szklanego
>> herbacianego, wlewam wode , poczekam az ostygnie, dodaje chyba ze
>> dwie lyzki wody
>
>Krysiu, ?eby nie by?o potem ?e nie uwa?a?am i ?ebym nie musia?a ZNOWU
>jakich? sreber czy?ci?! :)
>O?mielam si? zauwa?y?, ?e jednak ilo?? wody odmierzasz do?? dok?adnie:
>jeden du?y imbryk wody + jeszcze dwie ?y?ki ;)
Bo to specjalna woda...miodowa, hehehehe...popatrz , nikt nie
zauwazyl! na innej grupie tez podala przepis piszac, ze trzeba
dodac 10 deko i dobrze rozdrobnic :)
Dobrze, ze kolekcjonerka nie spi a czuwa!
Czuj czuj czuwaj!
Pierz, co musi pokarmu dostarczac Ani :P
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-11-08 08:24:01
Temat: Re: co z miodu?Krysia Thompson napisał(a):
>
> Bo to specjalna woda...miodowa, hehehehe...popatrz , nikt nie
> zauwazyl! na innej grupie tez podala przepis piszac, ze trzeba
> dodac 10 deko i dobrze rozdrobnic :)
Wody? No, ewentualnie, gdyby ją dodawać w postaci lodu, to nawet ma sens ;).
>
> Dobrze, ze kolekcjonerka nie spi a czuwa!
A ja wciąż z doskoku... ale czuwam!
>
> Pierz, co musi pokarmu dostarczac Ani :P
Dziękuję, bo już cokolwiek wychudłam ;).
--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-11-08 08:29:34
Temat: Re: co z miodu?
Użytkownik "bebekot" <b...@v...pl> napisał w wiadomości
news:2b58.00000026.43705b62@newsgate.onet.pl...
>
> >
> > 0,75 litra wodki czystej (0,5 litra dla Pan)
> > 0,25 litra (sloiczek) miodu spadziowego ze spadzi iglastej
> > 20 gram (do smaku) soku z cytryny
> >
> > Wszystko razem dobrze wymieszac
> > Pozostrawic minimum 12 godzin zeby sie przegryzlo
> > Pic "leczniczo" (uwaga latwo przedawkowac)
> > Osad na dnie jest naturalnym osadem z miodu- nie odcedzac,
> > Jak dla mnie najlepsze (metny troche jak sie osad wymiesza ale smakuje
> > wybornie)
> > Male ilosci (do 100 gram przed snem) lecza wysmienicie z przeziebien
> >
>
> Troche to słabe bedzie
>
Slabe?
Delikatne raczej
bo to lekarstwo ma byc :)
ale jesli ktos ma ochote mozna zamaist wodki czystej doodac po prostu
spirytusu
z wodki wychodzi tak jakies 30 kilka procent
A chyba chodzi tu o degustacje a nie o nawalenie sie :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-11-08 09:44:34
Temat: Re: co z miodu?Użytkownik bebekot napisał:
> Czy mogłabym prosić przepis na nugad od Ciebie?. Szukałam w google ale tam
> przepisów sporo i nie wiem, ktory wybrać.
Właśnie będę dziś robic :)
Pół kg cukru, 25 dag miodu, 6 białek, 30 dag orzechów włoskich i 30 dag
laskowych, laska wanilii, dwa grube wafle prostokątne (łatwiej kroić),
szklanka wody. Normalne wafle, ale jak masz wybór, to z tych grubszych.
Cukier zalawasz wrzątkiem, dodajesz łyżkę octu, gotujesz syrop piórko,
dodajesz miód, gotujesz, aż zgęstnieje. Z białek ubijasz tzw. tęgą
pianę. Wlewasz do piany wrzący syrop, ubijasz nadal na parze, aż zrobi
się bardzo gęste - wtedy zdejmujesz z gazu i ubijasz dalej do
wsytudzenia. Dodajesz wnętrzności z laski wanilii i posiekane (ja dość
grubo) orzechy.
Smarujesz na wafel, przykrywasz drugim, na to deska lub taca i 2 tomy
encyklopedii i zostawiasz na noc.
Następnego dnia gotowe, kroi się w prostkąty ostrym nożem, mokrym.
Brzmi może groźnie, ale nie ejst to trudne. Trzeba jednak solidnie
ubijać, mi to zajmuje ok. 1 h:)
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2005-11-08 09:46:59
Temat: Re: co z miodu?Użytkownik Piotr Zawadzki napisał:
> Porterówkę. Spirytus + porter + miód... Pyyycha (smakuje zwłaszcza
> paniom, bo słodkie) i "dobrze wchodzi"... :-)
Wchodzi, to tak, ale co do smakowania paniom, "bo słodkie", nie
generalizowałabym.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2005-11-08 09:48:42
Temat: Re: co z miodu?> Mam sporo miodu w domu i czas coś z tym zrobić. Nie wiem tylko co. Może
> macie
> jakieś propozycje? Przyszedł mi do głowy jakiś piernik i miodówka. W ogóle
> to
> ideałem by było jakby ktoś znał przepis na coś,w czym jest dużo jaj i
> miodu , bo
> jakoś tez jajek mi się sporo uzbierało.
Hej!
Jest z tym trochę roboty ale polecam:
CIASTO MIODOWNIK
2 jaja - razem utrzec
1 szkl cukru
pół kostki margaryny - rozpuścić
2 łżki miodu
Po ostudzeniu zmieszać z jajami, dodać:
60 dag mąki
1 łżeczka sody
Wyrobić ciasto, podzielić na 3 części. Do jedej dodać kakao.
Piec w gorącym piekarniku ok 10, każdy placek osobno :)
Placki zawinąć szczelnie na 3 dni.
Krem:
1/2 l mleka - lekko osolić (mini szczypta),
ugotować, ostudzić
3 łyżki kaszy mannej (czubate)
1 kostka masła - utrzeć, dodawać połyżce kaszy, na koniec dodać
zapach migdałowy
1 szkl. cukru pudru
Przekładać placki kremem, ostatnią warstwą ma być krem i można posypać czym
kolwiek według uznania ja ścieram troszkę białej czekolady.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |