Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co zrobic z papryki ( na slodko -kwasno) ??

Grupy

Szukaj w grupach

 

co zrobic z papryki ( na slodko -kwasno) ??

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-08-14 12:34:53

Temat: co zrobic z papryki ( na slodko -kwasno) ??
Od: "Feniks1" <f...@2...pl> szukaj wiadomości tego autora

jak w temacie


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-08-14 17:10:36

Temat: Re: co zrobic z papryki ( na slodko -kwasno) ??
Od: "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ma przepis na świetne chińskie słodko-kwaśne.
Papryka niezbędna, ale to jeden z wielu składników ;) Nie wiem, czy o to
chodzi czy o danie, gdzie papryka jest składnikiem podstawowym?

Sasannka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-16 18:16:08

Temat: Re: co zrobic z papryki ( na slodko -kwasno) ??
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Feniks1" <f...@2...pl> napisał w wiadomości
news:bhfvm3$2ia$1@news.onet.pl...
> jak w temacie
>


NALEŚNIKI KUKURYDZIANE
Z FARSZEM PAPRYKOWYM, SŁODKO-KWAŚNYM.
/// Danie z Sowiej kuchni ///

Usmażyć naleśniki z mąki kukurydzianej.
Dałam 2 jaja, 2 szklanki wody, 1/2 łyżeczki soli, mąkę kukurydzianą,
wcisnęłam 2 duże ząbki czosnku.
Smażyć na rumiano - przypieczone są smaczniejsze.

Farsz
Wcześniej namoczyć i ugotować ok 2/3 szklanki czarnej fasoli.
Dużą cebulę posiekać i podsmażyć na patelni z ugotowaną fasolą na oliwie z
oliwek.
wrzucić na to posiekana paprykę (ok 3-4 papryki), poddusić.
obrać ze skóry 4 duże pomidory, pokroić i wrzucić na warzywa, dusić aż
odparuje nadmiar sosu.
Przyprawić czosnkiem, słodką papryką, szczyptą pieprzu kajeńskiego, pieprzem
ziołowym ew sokiem z cytryny jak za słodkie - powinno być kwaskowe i
pikantne.
Dodać ok 6 porządnie odsączonych, posiekanych plastrów z ananasa, wymieszać
z farszem i nadziewać naleśniki.
Nie gotować farszu już z ananasem, chodzi o to, aby smaki nie połączyły się
zbytnio, tylko wtedy będzie fajny efekt słodkich kawałków ananasa w
kwaskowym farszu.
Zrolowane ułożyć ścisło w żaroodpornej formie, posypać żółtym serem,
uprażonym sezamem i zapiec w piekarniku.

Zamiast ananasa można dać średniej wielkości bakłażan, trzeba obrać go ze
skórki, posiekać w kostkę ok 1 centymetrową i wrzucić na patelnię razem z
papryką.
Robię tak jak trafi mi się okaz zbyt dojrzały i nie nadający się do
spożywania "w roli głównej". :-)
Smacznego

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ciasto na pierogi ruskie
endywia
omlet z kurkami zapiekany w parmezanie
parówki- pomysł własny
Szynka po parmensku

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »