« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-19 14:20:18
Temat: crema catalanaCzy zna ktoś przepis? Podobne do ajerkoniaku, ale z cynamonem i brżowym
cukrem.
Edyta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-19 14:52:15
Temat: Re: crema catalanaOn Wed, 19 Nov 2003 15:20:18 +0100, "Edyta Szajnóg"
<e...@p...onet.pl> wrote:
>Czy zna kto? przepis? Podobne do ajerkoniaku, ale z cynamonem i br?owym
>cukrem.
>
>Edyta
>
alkoholowe? bo ja crema catalana znam tylko jako taki creme
broulee - zlotka + cukier + mleko gorace + skorka
pomaranczowa/cytrynowa + cynamon.
oczywiscie Katalunczycy twierdza, ze to oni wymyslili, a Francuzi
- ze oni.....zupelnie jak z moim bigosem swiatecznym, ktory jedna
Chinka jedzac uznala za cos niezwykle podobnego do tego, co jej
Mama w Chinach robi....
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 10:00:54
Temat: Re: crema catalanaEdyta Szajnóg <e...@p...onet.pl> napisał(a):
> Czy zna ktoś przepis? Podobne do ajerkoniaku, ale z cynamonem i brżowym
> cukrem.
Oj Edytko widzę, ze ci sie tam podobało.
:-)))
Crema catalana
Restaurant: Escola de restauració
Dificultat: baixa
Preu: baix
Temps d'elaboració: 45 minuts
Ingredients per a 4 persones:
- 1 l de llet
- 250 g de sucre
- 8 rovells d'ou
- 90 g de fecula de blat de moro
- 1 canó de canyella
- la pell d'una llimona
- sucre per a cremar
Preparació:
Comenceu posant 3/4 de litre de llet en un cassó al foc, afegiu-hi la meitat
del sucre, la canyella trencada i la pell de la llimona. Mentre espereu que bulli,
barregeu bé la fecula, els rovells d'ou i el sucre restant. Tireu-hi la resta de la
llet
i l'aneu remenant perque no s'hi facin grumolls. Quan la llet ja estigui bullida i
colada, hi poseu la barreja dels rovells, també colada, i ho remeneu energicament
perque no qualli. Aclariu la crema amb llet calenta, la hi tireu a poc a poc i
continueu remenant.
Escampeu una mica de sucre al damunt i cremeu-la amb un cremador.
Ale nie licz, że ci przetłumaczę.
:-(
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 10:08:36
Temat: Re: crema catalanaEdyta Szajnóg <e...@p...onet.pl> napisał(a):
> Czy zna ktoś przepis? Podobne do ajerkoniaku, ale z cynamonem i brżowym
> cukrem.
A tu bardziej po ludzku:
http://www.recipesource.com/desserts/08/rec0859.html
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 10:42:15
Temat: Re: crema catalanaTo przepis na krem w wersji pudingu, i niestety, nie znam katalońskiego.
Drugi przepis jest ok.
Jerzy, jak zrobię, zapraszam na degustację.
Edyta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 11:07:39
Temat: Re: crema catalana
Edyta Szajnóg:
> To przepis na krem w wersji pudingu, i niestety, nie znam katalońskiego.
> Drugi przepis jest ok.
> Jerzy, jak zrobię, zapraszam na degustację.
też nie znam, ale interpolując między słowami w językach włoskim,
hiszpańskim i francuskim, które znam, angielska wersja jest prawie
identyczna z wersją katalońską.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 12:44:54
Temat: Re: crema catalanaMasz rację, też puddingowa wersja.
Edyta
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3FBCA07B.5020906@ukbf.fu-berlin.de...
>
>
> Edyta Szajnóg:
> > To przepis na krem w wersji pudingu, i niestety, nie znam katalońskiego.
> > Drugi przepis jest ok.
> > Jerzy, jak zrobię, zapraszam na degustację.
>
> też nie znam, ale interpolując między słowami w językach włoskim,
> hiszpańskim i francuskim, które znam, angielska wersja jest prawie
> identyczna z wersją katalońską.
>
> Waldek
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 13:23:33
Temat: Re: crema catalanaEdyta Szajnóg <e...@p...onet.pl> napisał(a):
> Masz rację, też puddingowa wersja.
A ty chcesz taka mocniejszą?
;-))
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |