« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-21 08:06:21
Temat: ćwikła z chrzanem. tylko?Hej!
Czy aby poćciwa ćwiakła z chrzaniem nie jest jedyną rzeczą ze stołu
wigilijnego, która nie poddała się modyfikacjom regionalnym i rodzinnym? Ja
widziałem tylko inaczej postruganą, to znaczy wiórkowaną, ale nie słyszałem
o jakiejś z ziołami, czosnkami, przecierem pomidorowym czy kawiorem. Tak po
prostu - burak, chrzan, sól, cukier, ocet?..
Namaste!
EuGeniusz Dębski
--
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-21 08:25:01
Temat: Re: ćwikła z chrzanem. tylko?Użytkownik "EuGeniusz Dębski" <e...@d...art.pl> napisał:
> Czy aby poćciwa ćwiakła z chrzaniem nie jest jedyną rzeczą ze stołu
> wigilijnego, która nie poddała się modyfikacjom regionalnym i rodzinnym?
Czy to aby na pewno sa te swieta, gdy spozywa sie cwikle z chrzanem... ?
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-21 09:21:53
Temat: Re: ćwikła z chrzanem. tylko?
>
> Czy to aby na pewno sa te swieta, gdy spozywa sie cwikle z
chrzanem... ?
>
W Wigilię to nie ma do czego, ale w święta i owszem
A ja zrobiłem, ale trochę za wcześnie i już zjadłem :-))
Małe buraczki pieczone, szatkuje na takiej małej szatkownicy do
kapusty, wychodzą cieniutkie plastry, dodaje chrzan, zmiażdżony
czosnek, ocet jabłkowy własnej produkcji, oliwę, oczywiście sól,
pieprz
--
pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
Gdańsk, ICQ 14539957; GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-21 09:39:18
Temat: Re: ćwikła z chrzanem. tylko?Ja szczeze mowiac z chrzanem nie lubie. U moich rodzicow zawsze byly
buraczki z jablkiem, sokiem cytrynowym i ntka pietruszki. Moja babcia robi
je na cieplo z zasmazka (calkiem nic dla mnie)
Moinka
"EuGeniusz Dębski" <e...@d...art.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:au17b4$t96$1@absinth.dialog.net.pl...
> Hej!
> Czy aby poćciwa ćwiakła z chrzaniem nie jest jedyną rzeczą ze stołu
> wigilijnego, która nie poddała się modyfikacjom regionalnym i rodzinnym?
Ja
> widziałem tylko inaczej postruganą, to znaczy wiórkowaną, ale nie
słyszałem
> o jakiejś z ziołami, czosnkami, przecierem pomidorowym czy kawiorem. Tak
po
> prostu - burak, chrzan, sól, cukier, ocet?..
>
>
> Namaste!
>
> EuGeniusz Dębski
> --
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-21 10:09:47
Temat: Re: ćwikła z chrzanem. tylko?
Użytkownik "EuGeniusz Dębski" <e...@d...art.pl> napisał w
wiadomości news:au17b4$t96$1@absinth.dialog.net.pl...
> Hej!
> Czy aby poćciwa ćwiakła z chrzaniem nie jest jedyną rzeczą ze stołu
> wigilijnego, która nie poddała się modyfikacjom regionalnym i
rodzinnym? Ja
> widziałem tylko inaczej postruganą, to znaczy wiórkowaną, ale nie
słyszałem
> o jakiejś z ziołami, czosnkami, przecierem pomidorowym czy kawiorem.
Tak po
> prostu - burak, chrzan, sól, cukier, ocet?..
Jeśli już to burak, chrzan, sok z cytryny, żadnego octu i soli. IMHO
najlepiej smakuje. Jak już nie mam czasu to kupuję chrzan w słoiczkach,
ale nie na occie. Poza tym, jak już o jajecznych świętach mówimy, tą
ćwikłę wkładam potem na talerz do białego barszczu, tylko wtedy robię
buraki:chrzan = 1:1. Tarta na drobno, nie wiórkuję. Natomiast czasami
jak robię buraki:chrzan = 3:1 to czasami trafia tam cynamon, czasami
gałka muszkatołowa, czasami nieco cukru. Kiedyś zrobiłem z rodzynkami,
ale prócz jednego kolegi,który zażera się tym do dzisiaj, nikomu nie
smakowało z moich znajomych i rodziny :-(
Pzdr
Paweł
PS Czasami jeszcze można wkroić jakieś ostre jabłko.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-21 10:20:30
Temat: Re: ćwikła z chrzanem. tylko?
Użytkownik "Kamas.hw" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:EEB9B3E23EE5BD4A88ADDC32582636E801D2BE6E@jplwan
t003.jasien.net...
> W Wigilię to nie ma do czego, ale w święta i owszem
> A ja zrobiłem, ale trochę za wcześnie i już zjadłem :-))
> Małe buraczki pieczone, szatkuje na takiej małej szatkownicy do
> kapusty, wychodzą cieniutkie plastry, dodaje chrzan, zmiażdżony
> czosnek, ocet jabłkowy własnej produkcji, oliwę, oczywiście sól,
> pieprz
>
> --
>
> pozdrawiam:-)
> Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
> Gdańsk, ICQ 14539957; GG 5420750
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-21 11:56:13
Temat: Re: ćwikła z chrzanem. tylko?EuGeniusz DębskiSat, 21 Dec 2002 09:06:21 +0100 <au17b4$t96$1@absinth.dialog.net.pl>
wrote:
[ćwikła]
> widziałem tylko inaczej postruganą, to znaczy wiórkowaną, ale nie słyszałem
> o jakiejś z ziołami, czosnkami, przecierem pomidorowym czy kawiorem. Tak po
> prostu - burak, chrzan, sól, cukier, ocet?..
Ocet?! :-O No wiesz...
Z poważaniem
PZ
--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-21 12:05:04
Temat: Re: ćwikła z chrzanem. tylko?Witam!
A ocet przegotowany i ostudzony?
alla
Użytkownik "EuGeniusz Dębski" <e...@d...art.pl> napisał w
wiadomości news:au17b4$t96$1@absinth.dialog.net.pl...
> Hej!
> Czy aby poćciwa ćwiakła z chrzaniem nie jest jedyną rzeczą ze stołu
> wigilijnego, która nie poddała się modyfikacjom regionalnym i rodzinnym?
Ja
> widziałem tylko inaczej postruganą, to znaczy wiórkowaną, ale nie
słyszałem
> o jakiejś z ziołami, czosnkami, przecierem pomidorowym czy kawiorem. Tak
po
> prostu - burak, chrzan, sól, cukier, ocet?..
>
>
> Namaste!
>
> EuGeniusz Dębski
> --
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-21 12:05:24
Temat: Re: ćwikła z chrzanem. tylko?Piotr Zawadzki:
> [ćwikła]
>> widziałem tylko inaczej postruganą, to znaczy wiórkowaną, ale nie
>> słyszałem o jakiejś z ziołami, czosnkami, przecierem pomidorowym czy
>> kawiorem. Tak po prostu - burak, chrzan, sól, cukier, ocet?..
>
> Ocet?! :-O No wiesz...
>
ja daję czasem balsamico. Czasem też kminek. A na wigilię mnie osobiście
pasuje, bo tradycyjnie mamy białe kiełbaski w sosie piernikowym.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-21 14:28:36
Temat: Re: ćwikła z chrzanem. tylko?Hej!
PRzegiąłem z wigilią i ćwikłą, przyznaję. Miało być: Swięta, a nie
Wigilia...
Ale pierwszego dnia wszystkie mięsa przebijam tylko ćwikłą. Ew. samym
chrzenikiem.
Octu używam i będę używał. Staram się pobierać te eko, ale i tak już tyle
wypiłem w życiu, że wiadro wte, drugie wewte... Trudno. Ale żadna cytryna
nie zastąpi MI w pewnych sytuacjach octu. Nóżki w galarecie, pielmieni z
masełkiem i octem... i parę jeszcze innych.
Namaste!
EuGeniusz Dębski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |