Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "bazyli4" <b...@p...USUNTO.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ćwikła z chrzanem. tylko?
Date: Sat, 21 Dec 2002 11:09:47 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <au1ek7$232$1@news.tpi.pl>
References: <au17b4$t96$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: catvp61.ltk.com.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1040465352 2146 213.25.196.61 (21 Dec 2002 10:09:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 21 Dec 2002 10:09:12 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:139425
Ukryj nagłówki
Użytkownik "EuGeniusz Dębski" <e...@d...art.pl> napisał w
wiadomości news:au17b4$t96$1@absinth.dialog.net.pl...
> Hej!
> Czy aby poćciwa ćwiakła z chrzaniem nie jest jedyną rzeczą ze stołu
> wigilijnego, która nie poddała się modyfikacjom regionalnym i
rodzinnym? Ja
> widziałem tylko inaczej postruganą, to znaczy wiórkowaną, ale nie
słyszałem
> o jakiejś z ziołami, czosnkami, przecierem pomidorowym czy kawiorem.
Tak po
> prostu - burak, chrzan, sól, cukier, ocet?..
Jeśli już to burak, chrzan, sok z cytryny, żadnego octu i soli. IMHO
najlepiej smakuje. Jak już nie mam czasu to kupuję chrzan w słoiczkach,
ale nie na occie. Poza tym, jak już o jajecznych świętach mówimy, tą
ćwikłę wkładam potem na talerz do białego barszczu, tylko wtedy robię
buraki:chrzan = 1:1. Tarta na drobno, nie wiórkuję. Natomiast czasami
jak robię buraki:chrzan = 3:1 to czasami trafia tam cynamon, czasami
gałka muszkatołowa, czasami nieco cukru. Kiedyś zrobiłem z rodzynkami,
ale prócz jednego kolegi,który zażera się tym do dzisiaj, nikomu nie
smakowało z moich znajomych i rodziny :-(
Pzdr
Paweł
PS Czasami jeszcze można wkroić jakieś ostre jabłko.
|