| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-11-07 09:22:35
Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodątypowa kobieca logika i nie wciągaj mnie w te swoje złośliwości masz
problemy emocjonalne ?? rozwiązuj je poza grupą , prezentowanie ich na
forum publicznym jest nie tylko śmieszne w większości wypadków żałosne.
pozdro piotr
Użytkownik czeremcha napisał:
> clafoutis <c...@i...pl> napisał(a):
>
>
>
>>gdybyś uważnie przeczytał to zauwazyłbyś że napisałem w "w większości
>>wypadków " a to znaczy nie zawsze nieprawdaż???
>
>
> PrzeczytałAm, a jakże. PrzeczytAłam też pytanie autorki tematu - nie pytała,
> czy można proszek zastąpić czymkolwiek innym, ale - czy sodą.
>
> SpodziewałAm się nerwowej odpowiedzi... :-) Trochę spokoju :-)
>
> Ania - kobieta
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-11-07 23:39:08
Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodąclafoutis <c...@i...pl> napisał(a):
> typowa kobieca logika i nie wciągaj mnie w te swoje złośliwości masz
> problemy emocjonalne ?? rozwiązuj je poza grupą , prezentowanie ich na
> forum publicznym jest nie tylko śmieszne w większości wypadków żałosne.
Umarłam prawie... Ze śmiechu...
Czy uważasz, że obrona przed nagłą i niechcianą wirtualną operacją zmiany
płci to problemy emocjonalne? Jeśli męska logika polega na braku szacunku
dla rozmówcy - choćby przez nie zwracanie uwagi, czy to kobieta, czy
mężczyzna - to chwała Bogu /jeśli jest/ i Matce Naturze, że stworzyli mnie
kobietą!
Gdybym miała być takim claptunisem, to dzięki...
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-11-08 08:37:36
Temat: Re: czy mozna zastąpić proszek do pieczenia sodąDariusz K. Ladziak napisał(a):
> On Sun, 5 Nov 2006 14:53:02 +0100, "rympal" <r...@w...pl§> wrote:
>> Użytkownik "Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl>
>>> Jeśli sie zdarzy że w domu zabraknie proszku do pieczenia, czy można do
>>> pieczenia ciasta użyć sody?
>>> Jeśli tak to w jakiej ilości (w przepisie na ciasto są dwie łyżeczki
>>> proszku do pieczenia)?
>> teoretycznie mozna ale do ciasta nalezy dodac cos kwasnego by zaszla reakcja
>> tworzenia babelkow CO2
Proszki mają zastepowac drozdze a działanie spulchniające polega na
wydzielaniu dwutlenku wegla, tlenu lub amoniaku na skutek rozkładu
proszku pod działaniem wody, podwyższonej temperatury i inych czynników.
Amoniak jako gaz szkodliwy dla zdrowia, powinien sie podczas wypieku
całkowicie ulotnić z ciasta. Do ciast wilgotnych i do smażenia nie
nadaje się, dlatego nie należy spożywać takiego ciasta z zakalcem jeśli
użyto amoniaku do pieczenia.
> Teoretycznie trzeba - w praktyce nie, soda sama sie rozlozy pod
> wplywem temperatury.
Teoretycznie masz rację, w praktyce aby zaszła reakcja dodaje się do
kwaśnego węglanu sodowego: kwaśny winian potasowy, kwas winowy, kwas
cytrynowy bezwodny (lub uwodniony) i fosforan wapniowy.
> Proczek do pieczenia to w praktyce soda
> oczyszczana zmieszana z maka dla zabezpieczenia przed zbrylaniem,
Proszki stosowane do pieczenia są mieszaniną soli kwaśnych i zasadowych.
Czynnikiem wypełniającym bywa krochmal ryżowy, ziemniaczany lub pszenny
a jego zadaniem jest rozdzielenie czynnika kwasnego od zasadowego i
uniemożliwienie neutralizacji (zobojetnienia) w czasie przechowywania.
> czasem z dodatkiem weglanu amonu ("amoniak do ciast").
Tego - kwaśny węglan amonowy - używa się samego -- 3-5 dag na 1 kg ciasta.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |