« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-28 09:29:48
Temat: czy znacie przepis na krupnik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-28 18:57:20
Temat: Odp: czy znacie przepis na krupnik
Użytkownik Anna k <k...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:an3ssu$599$...@n...tpi.pl...
>
Tak.
cher.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-28 22:32:51
Temat: Re: czy znacie przepis na krupnik"Anna k" <k...@i...pl> napisał(a):
>
----
Tak bym sama zrobiła, jak bym nie miała książki
kucharskiej, żeby sobie sprawdzić:
wywar z wloszczyzny i dowolnego mięsa (albo z kostki
rosołowej ... jeśli trzeba szybko);
kasza jęczmienna perłowa lub łamana,
ugotowaną kaszę do wywaru,
do tego ziemniaczek lub dwa ugotowane i w kosteczkę,
inne ugotowane jarzynki (niekoniecznie),
pietruszka zielona na talerze ..
czasami można dodac smietanę i kawałeczki mięsa
z gotowania, jest pożywniejszy,
:))
zowisia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-29 10:17:03
Temat: Re: czy znacie przepis na krupnikZnam i pozdrawiam miłośników krupniczku :-)
Anka
--
"- A możliwe, że pani wiadomość posiada. O ta osoba, morderca. Pani musi
umysłowa robota wykonać, mnogo, wielkie mrowie. Zaprawdę na pamięć waszą
zaległo, a musicie rozjasnić mroki.
- Zaprawdę pamięć nasza nie powiada nam nic...
- O Jezu...! - jęknąl Paweł z nabożnym zachwytem, bo zabrzmiało to zgoła
jak biblijne proroctwa."
wszystko czerwone
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-29 20:53:24
Temat: Re: czy znacie przepis na krupnik
Użytkownik "Anna k" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
news:an3ssu$599$1@news.tpi.pl...
>
>
>
Alez prosze bardzo!
Krupnik polski.
1/2 kg wołowiny i 1/2 kg porąbanych na małe kawałki kości wołowych
zalewamy 2 l wody i gotujemy na małym ogniu. Po godzinie gotowania dodajemy
włoszczyznę bez kapusty (marchew, pietruszka, por, seler oraz 1 cebula) i 4
małe suszone grzyby. Gdy mięso miękkie, rosół przelewamy przez sitko. Mięso
kroimy w kostkę, jarzyny i grzyby w cieniutkie paseczki.
Odlewamy 1/2 l ugotowanego i posolonego do smaku rosołu i gotujemy w nim
12-15 dag kaszy jęczmiennej "perłowej". Gdy kasza się rozgotuje, dodajemy
łyżkę świeżego masła i ucieramy ją przez chwilę drewnianą łyżką, by
zbielała. Ugotowaną kaszę łączymy z pozostałym rosołem i po dodaniu 3
pokrojonych w kostkę ziemniaków znowu stawiamy na ogniu. Po 15-20 minutach
ziemniaki są ugotowane. Wówczas dodajemy do krupniku pokrojone mięso, grzyby
i jarzyny, doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną nacią pietruszki.
Krupnik można też ugotować na żeberkach wieprzowych lub na sporym kawałku
wędzonego boczku, który po ugotowaniu kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Artur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-30 16:01:33
Temat: Re: czy znacie przepis na krupnik
Użytkownik Anna k <k...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:an3ssu$599$...@n...tpi.pl...
>
>
> 1/2 L spirytusu, 15-20 goździków ,5cm cynamonu, 1ł imbiru, 1/2ł gałki
muszkat, 6-7 ziel ang. 2 liście laur, 3/4 szkl miodu.
W 3 szklankach wody zagotować korzenie. Odparować do objętości 1,5 szkla
nki dodać miód, pogotować 10-15minut odszumowując, wystudzić tak coby ci
epłe a nie gorące było wlać do butelki litrowej lub większej, zalać spir
ytusem, potrząsnąć i odstawić na 2-3tygodnie.
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-30 17:16:48
Temat: Re: czy znacie przepis na krupnik
Użytkownik "Anna k" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
news:an3ssu$599$1@news.tpi.pl...
>
>
A czy tobie przypadkiem nie chodzi o ten alkohol?
Pozdrawiam
marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |