Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "halszczak" <h...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czy znacie przepis na krupnik
Date: Sun, 29 Sep 2002 22:53:24 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <an7p0t$js8$1@news.tpi.pl>
References: <an3ssu$599$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: qj12.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1033332574 20360 213.76.21.12 (29 Sep 2002 20:49:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 29 Sep 2002 20:49:34 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:127108
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Anna k" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
news:an3ssu$599$1@news.tpi.pl...
>
>
>
Alez prosze bardzo!
Krupnik polski.
1/2 kg wołowiny i 1/2 kg porąbanych na małe kawałki kości wołowych
zalewamy 2 l wody i gotujemy na małym ogniu. Po godzinie gotowania dodajemy
włoszczyznę bez kapusty (marchew, pietruszka, por, seler oraz 1 cebula) i 4
małe suszone grzyby. Gdy mięso miękkie, rosół przelewamy przez sitko. Mięso
kroimy w kostkę, jarzyny i grzyby w cieniutkie paseczki.
Odlewamy 1/2 l ugotowanego i posolonego do smaku rosołu i gotujemy w nim
12-15 dag kaszy jęczmiennej "perłowej". Gdy kasza się rozgotuje, dodajemy
łyżkę świeżego masła i ucieramy ją przez chwilę drewnianą łyżką, by
zbielała. Ugotowaną kaszę łączymy z pozostałym rosołem i po dodaniu 3
pokrojonych w kostkę ziemniaków znowu stawiamy na ogniu. Po 15-20 minutach
ziemniaki są ugotowane. Wówczas dodajemy do krupniku pokrojone mięso, grzyby
i jarzyny, doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną nacią pietruszki.
Krupnik można też ugotować na żeberkach wieprzowych lub na sporym kawałku
wędzonego boczku, który po ugotowaniu kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Artur
|