Data: 2002-09-29 20:53:24
Temat: Re: czy znacie przepis na krupnik
Od: "halszczak" <h...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Anna k" <k...@i...pl> napisał w wiadomości
news:an3ssu$599$1@news.tpi.pl...
>
>
>
Alez prosze bardzo!
Krupnik polski.
1/2 kg wołowiny i 1/2 kg porąbanych na małe kawałki kości wołowych
zalewamy 2 l wody i gotujemy na małym ogniu. Po godzinie gotowania dodajemy
włoszczyznę bez kapusty (marchew, pietruszka, por, seler oraz 1 cebula) i 4
małe suszone grzyby. Gdy mięso miękkie, rosół przelewamy przez sitko. Mięso
kroimy w kostkę, jarzyny i grzyby w cieniutkie paseczki.
Odlewamy 1/2 l ugotowanego i posolonego do smaku rosołu i gotujemy w nim
12-15 dag kaszy jęczmiennej "perłowej". Gdy kasza się rozgotuje, dodajemy
łyżkę świeżego masła i ucieramy ją przez chwilę drewnianą łyżką, by
zbielała. Ugotowaną kaszę łączymy z pozostałym rosołem i po dodaniu 3
pokrojonych w kostkę ziemniaków znowu stawiamy na ogniu. Po 15-20 minutach
ziemniaki są ugotowane. Wówczas dodajemy do krupniku pokrojone mięso, grzyby
i jarzyny, doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną nacią pietruszki.
Krupnik można też ugotować na żeberkach wieprzowych lub na sporym kawałku
wędzonego boczku, który po ugotowaniu kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Artur
|