Data: 2004-02-21 08:43:16
Temat: Re: dieta :)
Od: "Iwona" <i...@W...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
my friend alf ( t...@w...pl ) wrote :
> w radiu mówili, że nazwa łusty czwartek wzięła się od chlebowych
> bułeczek nadziewanych słoniną
> i tegoż dnia rozpoczynał się tydzień obżerania tłustościami.
> ciekawe kiedy zostało to na słodkości przerobione i przez kogo...
>
> witam wszystkich po dlugiej przerwie
>
> A|F
http://kobieta.interia.pl/news?inf=473227
A pierwowzory pączków wcale nie były takie pyszne. Usmażone z chlebowego
ciasta na smalcu, nadziewane słoniną, były jednym z przysmaków obchodzonego
w wiekach średnich tłustego tygodnia. Pojawiały się na stołach obok słoniny,
boczku i wszelkich tłustych mięs oraz... tradycyjnej wódki.
W XVI wieku tradycja zaczęła przemieniać się w słodką. Z talerzy zniknęły
mięsa, a pojawiły się faworki, racuchy, bliny i ciasta. W każdym razie od
początków tej tradycji tłustoczwartkowe obżarstwo miało wynagrodzić
czekający wszystkich okres 40-dniowego postu...
Poczytaj.
Pozdrawiam
Iwona
|