Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia do FACHOWCÓW: dość staranna galareta

Grupy

Szukaj w grupach

 

do FACHOWCÓW: dość staranna galareta

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-03-13 20:51:03

Temat: Re: do FACHOWCÓW: dość staranna galareta
Od: m...@y...com szukaj wiadomości tego autora

On Mar 13, 7:30 pm, "R@blinka" <r...@o...eu> wrote:
> m...@y...com napisał(a):
>
>
>
>
>
> > On Mar 11, 3:15 pm, "R@blinka" <r...@o...eu> wrote:
> >> m...@y...pl napisał(a):
>
> >>> Czy wiesz, że wspaniałe ciasto pierogowe robi się z mąki krupczatki?
> >> Taaaaak? To może jakieś proporcje
>
> > To łatwe: np. 1/2 kg mąki krupczatki, 1 małe jajo lub pół większego
> > (część białka odlać osobno na spodeczek), mocno ciepła woda z kranu -
> > ilość zależna od chłonności mąki. Jajo mieszamy w kubeczku z ciepłą
> > wodą - ok. 1/2 szklanki na początek. Wlewamy do mąki, zarabiamy
> > wstępnie, dodajemy znów ciepłą wodę (ilość zależy od mąki....) i
> > zagniatamy dość luźne ciasto, łatwe do wałkowania, ale nie klejące.
> > Zostawiamy na pół godziny pod miską, aby mąka się lepiej rozkleiła.
> > Wałkujemy porcjami, wycinamy krążki, napełniamy farszem i - patent na
> > nierozklejanie sie pierogów - smarujemy lekko białkiem pół obwodu
> > krążka, po czym zlepiamy pierożek jak zwykle. Sto procent sukcesu ;-)
> > Ciasto z krupczatki ma świetną, aksamitną konsystencję, jest
> > mięciutkie. Ciasta nie solimy, gotujemy w osolonej wodzie :-)
>
> Dzięki za instukcję krok po kroku, przyda się na pewno.
> Nigdy nie wyszło mi dobre ciasto na pierogi, albo było za
> twarde albo się rozklejało, albo wałkować się zbytnio nie
> dało...
> A w Ciebie tj. Twoje przepisy wierzę. Wątróbkę teraz robie
> tylko Twoim sposobem...- Hide quoted text -

Jesteś miłą, ciepłą kobietą - jak ja :-)
I czuje się, że Twoja kuchnia - to nie tylko gaz czy prąd, lecz przede
wszystkim Twoje ciepło, a także ludzie, dla których gotujesz.
Dobrze jest wiedzieć, że jest gdzieś ktoś podobny do mnie ... :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-03-14 16:54:01

Temat: Re: do FACHOWCÓW: dość staranna galareta
Od: "R@blinka" <r...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

> Jesteś miłą, ciepłą kobietą - jak ja :-)
> I czuje się, że Twoja kuchnia - to nie tylko gaz czy prąd, lecz przede
> wszystkim Twoje ciepło, a także ludzie, dla których gotujesz.
> Dobrze jest wiedzieć, że jest gdzieś ktoś podobny do mnie ... :-)

A dziękuję :o) Staram się.
Może będzie nam dane spotkać się w Nieporęcie :o)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-03-14 20:05:06

Temat: Re: do FACHOWCÓW: dość staranna galareta
Od: m...@y...com szukaj wiadomości tego autora

On Mar 14, 5:54 pm, "R@blinka" <r...@o...eu> wrote:
> > Jesteś miłą, ciepłą kobietą - jak ja :-)
> > I czuje się, że Twoja kuchnia - to nie tylko gaz czy prąd, lecz przede
> > wszystkim Twoje ciepło, a także ludzie, dla których gotujesz.
> > Dobrze jest wiedzieć, że jest gdzieś ktoś podobny do mnie ... :-)
>
> A dziękuję :o) Staram się.
> Może będzie nam dane spotkać się w Nieporęcie :o)

:-)
Bym się BARDZO cieszyła!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jeszcze o chili - to chyba ze mną jest coś nie tak
pierogi ze szpinakiem
pomidory
Ostatni post
proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »