| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-03-10 13:58:15
Temat: pomidoryKiedy pojawiły się w kuchni polskiej pomidory. mam podejrzewać królową Bonę?
a kiedy trafiły pod strzechy? bo całorocznie to mozna je kupić od kilku lat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-03-10 15:18:14
Temat: Re: pomidoryIn article <esudpk$aom$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"TMK" <t...@p...onet.pl> wrote:
> Kiedy pojawiły się w kuchni polskiej pomidory. mam podejrzewać królową Bonę?
Pomidory trafiły do Europu przez Hiszpanię w XVI w. Kólowa Bona mogła
ich w ogóle nie znać. Zaczęto je jadać w ogóle dopiero w końcu XVIII
wieku.
> a kiedy trafiły pod strzechy?
To znaczy rozpowszechniły się? Myślę, że w końcu XIX wieku. Na surowo
zaczęto je jadać w okresie międzywojennym.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-03-10 16:28:14
Temat: Re: pomidory
Użytkownik "Wladyslaw Los"
OOOOOOOOOOOOOOOOOO!
A taka jedna to narzekała, żecie nie widać.
t_d
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-03-11 00:53:33
Temat: Re: pomidoryOn 10 Mar, 16:18, Wladyslaw Los <w...@o...pl> wrote:
> Pomidory trafiły do Europu przez Hiszpanię w XVI w.
Dzięki Kolumbowi - także papryka i ziemniaki.
> Kólowa Bona mogła
> ich w ogóle nie znać.
Mogła znać:
powrót Kolumba z ostatniej (!) wyprawy - 1504
Bona Sworza 1494-1557
Dzięki Bonie mamy w naszej kuchni wszelkie zieleniny - sałatę,
kapustne. Podobno też pietruszkę, seler, por, ale przecież u nas rosły
dzikie ich odmiany...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-03-11 01:11:04
Temat: Re: pomidory
Użytkownik <m...@y...com> napisał w wiadomości
Mogła znać:
powrót Kolumba z ostatniej (!) wyprawy - 1504
Bona Sworza 1494-1557
Dzięki Bonie mamy w naszej kuchni wszelkie zieleniny - sałatę,
kapustne. Podobno też pietruszkę, seler, por, ale przecież u nas rosły
dzikie ich odmiany...
nie wiem czy Łoś to potwierdzi??
jaś_dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-03-11 01:13:38
Temat: Re: pomidory
Użytkownik <m...@y...com> napisał w wiadomości
>Dzięki Bonie mamy w naszej kuchni wszelkie zieleniny - sałatę,
>kapustne. Podobno też pietruszkę, seler, por, ale przecież u nas rosły
>dzikie ich odmiany...
aaaaaaaaa jeszcze jedno.
jak sie kupuje w warzywniaku "włoszczyznę", to zawsze jest marchew
jak to tam z tom marchwią było?
jaś_dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-03-11 01:21:19
Temat: Re: pomidoryOn 11 Mar, 03:11, "j_dzdzownica" <t...@o...pl> wrote:
> nie wiem czy Łoś to potwierdzi??
Potwierdzi, potwierdzi :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-03-11 01:25:42
Temat: Re: pomidoryOn 11 Mar, 03:13, "j_dzdzownica" <t...@o...pl> wrote:
> Użytkownik <m...@y...com> napisał w wiadomości
>
> >Dzięki Bonie mamy w naszej kuchni wszelkie zieleniny - sałatę,
> >kapustne. Podobno też pietruszkę, seler, por, ale przecież u nas rosły
> >dzikie ich odmiany...
>
> aaaaaaaaa jeszcze jedno.
> jak sie kupuje w warzywniaku "włoszczyznę", to zawsze jest marchew
>
> jak to tam z tom marchwią było?
>
> jaś_dżdżownica
Podobnie, jak z wymienionymi wyżej, ale i u nas dzika jej
poprzedniczka zawsze była... No, może nie w kuchni, ale jako ziele
lecznicze była znana na pewno, takoż i w.w.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-03-11 01:26:51
Temat: Re: pomidory
Użytkownik <m...@y...com> napisał w wiadomości
news:1173576079.045094.165440@s48g2000cws.googlegrou
ps.com...
On 11 Mar, 03:11, "j_dzdzownica" <t...@o...pl> wrote:
> nie wiem czy Łoś to potwierdzi??
> Potwierdzi, potwierdzi :-)
nie wiem
pewnie ma larusa, z którego płynie inna nałuka
jaś_dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-03-11 01:28:09
Temat: Re: pomidory
Użytkownik <m...@y...com> napisał w wiadomości
Podobnie, jak z wymienionymi wyżej, ale i u nas dzika jej
poprzedniczka zawsze była... No, może nie w kuchni, ale jako ziele
lecznicze była znana na pewno, takoż i w.w.
marchew jako ziele lecznicze...
no chyba tylko po klasztorach
jaś_dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |