Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na

Grupy

Szukaj w grupach

 

proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-03-10 09:16:27

Temat: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na
Od: "RavKal" <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

befsztyk...
Szukałem, niestety nic nie udało mi się znaleźć. Na pewno polędwica, ale
czasem niełatwo ją dostać, a ostatnio miałem przypadek, że sprzedawano tylko
w całości, a to na 2 osoby w mojej rodzinie zdecydowanie za dużo.
Poza tym ta polska jest o niebo gorsza od holenderskiej czy argentyńskiej,
ale na lokalnym rynku bardzo ciężko zdobyć te ostatnie. Może waro spróbować
karkówki, ligoty czy innego rodzaju wołowiny na befsztyk? Nie wiem nie
probowałem - czy ma ktoś podobne doświadczenia?
pozdr
R.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-03-11 07:26:24

Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na
Od: "Kulinarny.Net" <p...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

Witam
W technologii gastronomicznej z mięsa wołowego na befsztyki tylko przeznacza
się polędwicę ale befsztyk możemy też zrobić z udźca baraniego.
Pozdrawiam
Mika
www.kulinarny.net
Użytkownik "RavKal" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:estt0q$25q$1@inews.gazeta.pl...
> befsztyk...
> Szukałem, niestety nic nie udało mi się znaleźć. Na pewno polędwica, ale
> czasem niełatwo ją dostać, a ostatnio miałem przypadek, że sprzedawano
> tylko w całości, a to na 2 osoby w mojej rodzinie zdecydowanie za dużo.
> Poza tym ta polska jest o niebo gorsza od holenderskiej czy argentyńskiej,
> ale na lokalnym rynku bardzo ciężko zdobyć te ostatnie. Może waro
> spróbować karkówki, ligoty czy innego rodzaju wołowiny na befsztyk? Nie
> wiem nie probowałem - czy ma ktoś podobne doświadczenia?
> pozdr
> R.
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-03-11 12:14:04

Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na
Od: "RavKal" <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kulinarny.Net" <p...@k...net> napisał w wiadomości
news:et0auq$ltv$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> W technologii gastronomicznej z mięsa wołowego na befsztyki tylko
> przeznacza się polędwicę ale befsztyk możemy też zrobić z udźca baraniego.
> Pozdrawiam
> Mika


Dzieki, generalnie chodziło mi o mięso wołowe...
ale teraz już wiem że raczej wyłącznie polędwica.
pozdr
R.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-03-11 17:28:44

Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le samedi 10 mars 2007 ŕ 10:16:27, dans <estt0q$25q$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez
:

> befsztyk...
> Szukałem, niestety nic nie udało mi się znaleźć. Na pewno polędwica, ale
> czasem niełatwo ją dostać, a ostatnio miałem przypadek, że sprzedawano tylko
> w całości, a to na 2 osoby w mojej rodzinie zdecydowanie za dużo.
> Poza tym ta polska jest o niebo gorsza od holenderskiej czy argentyńskiej,
> ale na lokalnym rynku bardzo ciężko zdobyć te ostatnie. Może waro spróbować
> karkówki, ligoty czy innego rodzaju wołowiny na befsztyk? Nie wiem nie
> probowałem - czy ma ktoś podobne doświadczenia?


Zazwyczaj robi się dobre befsztyki rowniez z antrykotu, literatura
wspomina rownież o krzyżowej, ale ja akurat tego nie próbowalam. Co do ligawy
("cygańska pieczen") to zdecydowanie odradzam : co prawda przypomina
wyglądem wolowinę ale po usmażeniu jest podeszwą.


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-03-11 17:31:15

Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le dimanche 11 mars 2007 ŕ 18:28:44, dans <8268349564$20070311182844@ewcia.kloups>
vous écriviez :


> Zazwyczaj robi się dobre befsztyki rowniez z antrykotu, literatura
> wspomina rownież o krzyżowej, ale ja akurat tego nie próbowalam.


Aha, jeszcze z rostbefu wychodza przyzwoite befsztyki.


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-03-12 07:13:36

Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na
Od: "RavKal" <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
>
>> Zazwyczaj robi się dobre befsztyki rowniez z antrykotu, literatura
>> wspomina rownież o krzyżowej, ale ja akurat tego nie próbowalam.
>
>
> Aha, jeszcze z rostbefu wychodza przyzwoite befsztyki.
>
>
> Ewcia
>
> --
> Niesz

O takie informacje mi chodziło dzięki..
pozdr
R.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-03-12 17:17:45

Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na
Od: "Juf" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):

> Co do ligawy ("cygańska pieczen") to zdecydowanie odradzam : co prawda
> przypomina wyglądem wolowinę ale po usmażeniu jest podeszwą.

A możesz podpowiedzieć, do czego ligawa się _szczególnie_ nadaje?Jakiś czas
mnie
kusi, ale pomysłów i czasu brakowało :-).

Dziękuję z góry

Juf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-03-12 17:20:33

Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na
Od: "j_dzdzownica" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:et41vp$t00
>
> A możesz podpowiedzieć, do czego ligawa się _szczególnie_ nadaje?Jakiś
> czas
> mnie
> kusi, ale pomysłów i czasu brakowało :-).
>

do niczego
to nagłaśniane ostatnio mięso
trochę tańsze od polędwicy i jescze trusniej okreslić, co się na tym zarobi
"cygańska pieczeń" - ta nazwa jest jak najbardziej adekwatna

j_d

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-03-12 17:33:44

Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le lundi 12 mars 2007 ŕ 18:20:33, dans <et42c0$lj9$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :

> Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:et41vp$t00
>>
>> A możesz podpowiedzieć, do czego ligawa się _szczególnie_ nadaje?Jakiś
>> czas
>> mnie
>> kusi, ale pomysłów i czasu brakowało :-).
>>

> do niczego
> to nagłaśniane ostatnio mięso
> trochę tańsze od polędwicy i jescze trusniej okreslić, co się na tym zarobi
> "cygańska pieczeń" - ta nazwa jest jak najbardziej adekwatna


Moim zdaniem nadaje sie na mielone :)

ps. co nie znaczy ze nie moze z tego wyjsc carppacio albo nawet tatar.


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-03-12 19:19:10

Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na
Od: "Juf" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):

[...]
>> Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał
[...]
> Moim zdaniem nadaje sie na mielone :)
>
> ps. co nie znaczy ze nie moze z tego wyjsc carppacio albo nawet tatar.

A ja ostatnio widziałem taką jedną ładną w sklepie i miałem wizję _duszenia_
jej na kruchutko. A jako że nigdy nie robiłem, to stąd taka wizja.

[Że jest ostat rzekomo "modna", nic mi nie wiadomo. Sugerowałem wyłacznie
oględzinami w sklepie mięsnym.]

J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

nowy poziom grupy
refleksje
Curry leaves
Makaronowe propozycje
Moje wiśniowe boje z procentami - ciąg dalszy :P

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »