| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-03-10 09:16:27
Temat: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się nabefsztyk...
Szukałem, niestety nic nie udało mi się znaleźć. Na pewno polędwica, ale
czasem niełatwo ją dostać, a ostatnio miałem przypadek, że sprzedawano tylko
w całości, a to na 2 osoby w mojej rodzinie zdecydowanie za dużo.
Poza tym ta polska jest o niebo gorsza od holenderskiej czy argentyńskiej,
ale na lokalnym rynku bardzo ciężko zdobyć te ostatnie. Może waro spróbować
karkówki, ligoty czy innego rodzaju wołowiny na befsztyk? Nie wiem nie
probowałem - czy ma ktoś podobne doświadczenia?
pozdr
R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-03-11 07:26:24
Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się naWitam
W technologii gastronomicznej z mięsa wołowego na befsztyki tylko przeznacza
się polędwicę ale befsztyk możemy też zrobić z udźca baraniego.
Pozdrawiam
Mika
www.kulinarny.net
Użytkownik "RavKal" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:estt0q$25q$1@inews.gazeta.pl...
> befsztyk...
> Szukałem, niestety nic nie udało mi się znaleźć. Na pewno polędwica, ale
> czasem niełatwo ją dostać, a ostatnio miałem przypadek, że sprzedawano
> tylko w całości, a to na 2 osoby w mojej rodzinie zdecydowanie za dużo.
> Poza tym ta polska jest o niebo gorsza od holenderskiej czy argentyńskiej,
> ale na lokalnym rynku bardzo ciężko zdobyć te ostatnie. Może waro
> spróbować karkówki, ligoty czy innego rodzaju wołowiny na befsztyk? Nie
> wiem nie probowałem - czy ma ktoś podobne doświadczenia?
> pozdr
> R.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-03-11 12:14:04
Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na
Użytkownik "Kulinarny.Net" <p...@k...net> napisał w wiadomości
news:et0auq$ltv$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> W technologii gastronomicznej z mięsa wołowego na befsztyki tylko
> przeznacza się polędwicę ale befsztyk możemy też zrobić z udźca baraniego.
> Pozdrawiam
> Mika
Dzieki, generalnie chodziło mi o mięso wołowe...
ale teraz już wiem że raczej wyłącznie polędwica.
pozdr
R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-03-11 17:28:44
Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na
Le samedi 10 mars 2007 ŕ 10:16:27, dans <estt0q$25q$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez
:
> befsztyk...
> Szukałem, niestety nic nie udało mi się znaleźć. Na pewno polędwica, ale
> czasem niełatwo ją dostać, a ostatnio miałem przypadek, że sprzedawano tylko
> w całości, a to na 2 osoby w mojej rodzinie zdecydowanie za dużo.
> Poza tym ta polska jest o niebo gorsza od holenderskiej czy argentyńskiej,
> ale na lokalnym rynku bardzo ciężko zdobyć te ostatnie. Może waro spróbować
> karkówki, ligoty czy innego rodzaju wołowiny na befsztyk? Nie wiem nie
> probowałem - czy ma ktoś podobne doświadczenia?
Zazwyczaj robi się dobre befsztyki rowniez z antrykotu, literatura
wspomina rownież o krzyżowej, ale ja akurat tego nie próbowalam. Co do ligawy
("cygańska pieczen") to zdecydowanie odradzam : co prawda przypomina
wyglądem wolowinę ale po usmażeniu jest podeszwą.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-03-11 17:31:15
Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na
Le dimanche 11 mars 2007 ŕ 18:28:44, dans <8268349564$20070311182844@ewcia.kloups>
vous écriviez :
> Zazwyczaj robi się dobre befsztyki rowniez z antrykotu, literatura
> wspomina rownież o krzyżowej, ale ja akurat tego nie próbowalam.
Aha, jeszcze z rostbefu wychodza przyzwoite befsztyki.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-03-12 07:13:36
Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na
>
>
>> Zazwyczaj robi się dobre befsztyki rowniez z antrykotu, literatura
>> wspomina rownież o krzyżowej, ale ja akurat tego nie próbowalam.
>
>
> Aha, jeszcze z rostbefu wychodza przyzwoite befsztyki.
>
>
> Ewcia
>
> --
> Niesz
O takie informacje mi chodziło dzięki..
pozdr
R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-03-12 17:17:45
Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się naEwa (siostra Ani) N. napisał(a):
> Co do ligawy ("cygańska pieczen") to zdecydowanie odradzam : co prawda
> przypomina wyglądem wolowinę ale po usmażeniu jest podeszwą.
A możesz podpowiedzieć, do czego ligawa się _szczególnie_ nadaje?Jakiś czas
mnie
kusi, ale pomysłów i czasu brakowało :-).
Dziękuję z góry
Juf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-03-12 17:20:33
Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na
Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
news:et41vp$t00
>
> A możesz podpowiedzieć, do czego ligawa się _szczególnie_ nadaje?Jakiś
> czas
> mnie
> kusi, ale pomysłów i czasu brakowało :-).
>
do niczego
to nagłaśniane ostatnio mięso
trochę tańsze od polędwicy i jescze trusniej okreslić, co się na tym zarobi
"cygańska pieczeń" - ta nazwa jest jak najbardziej adekwatna
j_d
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-03-12 17:33:44
Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na
Le lundi 12 mars 2007 ŕ 18:20:33, dans <et42c0$lj9$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:et41vp$t00
>>
>> A możesz podpowiedzieć, do czego ligawa się _szczególnie_ nadaje?Jakiś
>> czas
>> mnie
>> kusi, ale pomysłów i czasu brakowało :-).
>>
> do niczego
> to nagłaśniane ostatnio mięso
> trochę tańsze od polędwicy i jescze trusniej okreslić, co się na tym zarobi
> "cygańska pieczeń" - ta nazwa jest jak najbardziej adekwatna
Moim zdaniem nadaje sie na mielone :)
ps. co nie znaczy ze nie moze z tego wyjsc carppacio albo nawet tatar.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-03-12 19:19:10
Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się naEwa (siostra Ani) N. napisał(a):
[...]
>> Użytkownik "Juf" <j...@g...pl> napisał
[...]
> Moim zdaniem nadaje sie na mielone :)
>
> ps. co nie znaczy ze nie moze z tego wyjsc carppacio albo nawet tatar.
A ja ostatnio widziałem taką jedną ładną w sklepie i miałem wizję _duszenia_
jej na kruchutko. A jako że nigdy nie robiłem, to stąd taka wizja.
[Że jest ostat rzekomo "modna", nic mi nie wiadomo. Sugerowałem wyłacznie
oględzinami w sklepie mięsnym.]
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |