« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-03-13 09:45:39
Temat: Re: do ŚlązakówJędrek w wiadomości <dv3erf$gim$1@news.onet.pl>
z Mon, 13 Mar 2006 10:43:09 +0100 napisał(a):
> > Kapustę czerwoną szatkuję. Zalewam w garnku wodą, dodaję liści
> > laurowych, ziarenek pieprzu, odrobiny soli. Całość gotuję do
> > miękkości, odcedzam. W tak zwanym między czasie smażę drobno
> > pokrojony boczek z cebulą (niekoniecznie). Do odcedzonej kapusty
> > dodaję ów boczek i cebulę (która niekoniecznie tam jest). Całość
> > mieszam i zaprawiam odrobiną octu.
> Bardzo Ci dziękuję za poważne potraktowanie sprawy, już myślałem że tu na
> grupie są tylko sami rozwinięci umysłowo inaczej.
Nie ma za co :-) Ale zastrzegam, że nie jest to przepis autorstwa osoby
świetnie gotującej. Ja po prostu kapustę tę tak przygotowuję, jak mama
mnie nauczyła. Więc może to być tylko wariacja na temat prawdziwie
śląskiej modrej kapusty :-)
--
pq
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-03-13 09:48:04
Temat: Re: do ŚlązakówJędrek w wiadomości <dv3f5t$hp6$1@news.onet.pl>
z Mon, 13 Mar 2006 10:48:44 +0100 napisał(a):
> > Podawać w niedzielę zaraz po mszy i rosole z nudlami; z
> > sosem spod mięsa, kluskami śląskimi i roladami :-)
> tak zupełnie z ciekawości, co to "nudle"
Makaron.
> i co zrobić jak ktoś chodzi na msze wieczorem lub nie chodzi do kościoła :)
No to ma problem ;-)
--
pq
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-03-13 09:48:44
Temat: Re: do Ślązaków> Kapustę czerwoną szatkuję. Zalewam w garnku wodą, dodaję liści
> laurowych, ziarenek pieprzu, odrobiny soli. Całość gotuję do
> miękkości, odcedzam. W tak zwanym między czasie smażę drobno
> pokrojony boczek z cebulą (niekoniecznie). Do odcedzonej kapusty
> dodaję ów boczek i cebulę (która niekoniecznie tam jest). Całość
> mieszam i zaprawiam odrobiną octu. Znowu mieszam. Potrawa jest już
> praktycznie gotowa. Można ją odgrzewać, chyba nawet wtedy lepiej
> smakuje. Podawać w niedzielę zaraz po mszy i rosole z nudlami; z
> sosem spod mięsa, kluskami śląskimi
> i roladami :-)
tak zupełnie z ciekawości, co to "nudle" i co zrobić jak ktoś chodzi na msze
wieczorem lub nie chodzi do kościoła :)
--
Pozdrawiam
Jędrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-03-13 09:51:41
Temat: Re: do ŚlązakówJędrek w wiadomości <dv3fde$imd$1@news.onet.pl>
z Mon, 13 Mar 2006 10:52:45 +0100 napisał(a):
> Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)
Nie ma za co. Mam nadzieję, że się kapusta uda i będzie smakować.
--
Pozdrawiam
Piotrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-03-13 09:52:45
Temat: Re: do ŚlązakówW artykule news:dv3fab$i8m$1@news.onet.pl,
niejaki(a): Piotr Gasiorek z adresu <p...@o...pl> napisał(a):
> Jędrek w wiadomości <dv3f5t$hp6$1@news.onet.pl>
> z Mon, 13 Mar 2006 10:48:44 +0100 napisał(a):
>
>>> Podawać w niedzielę zaraz po mszy i rosole z nudlami; z
>>> sosem spod mięsa, kluskami śląskimi i roladami :-)
>
>> tak zupełnie z ciekawości, co to "nudle"
>
> Makaron.
>
>> i co zrobić jak ktoś chodzi na msze wieczorem lub nie chodzi do
>> kościoła :)
>
> No to ma problem ;-)
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)
Jędrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-03-14 12:19:11
Temat: Re: do ŚlązakówJędrek napisał(a):
> Proszę podać śląski przepis na "modrą kapustę" , wiem że na Śląsku jest
> bardzo popularna :)
Widzę, że nikt cię nadal nie wyprowadza z błędu:
cyt.
"Modra kapusta - określenie czerwonej kapusty głowiastej oraz bazującego
na niej dania wielkopolskiego. Jest to gotowana kapusta czerwona z
dodatkiem jabłek (najlepiej winnych), cebuli oraz rodzynek, goździków i
niewielkiej ilości masła lub smalcu. Kapusta przyprawiona jest cukrem i
solą a po ugotowaniu, dodatkowo octem. Wraz z pyzami drożdżowymi i
kaczką pieczoną z jabłkami stanowi element jednego z najbardziej
wielkopolskich zestawów uroczystego obiadu.
Modra kapusta (wł. modro kapusta) jest również znana na Śląsku. W
przeciwieństwie do znaczenia wielkopolskiego jest ona gwarowym zwrotem
określającym jedynie czerwoną kapustę, a nie danie. Tradycyjnie jest ona
spożywana z roladą oraz kluskami śląskimi."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Modra_kapusta
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-03-14 13:19:44
Temat: Re: do ŚlązakówDnia Tue, 14 Mar 2006 13:19:11 +0100, Jerzy Nowak napisał(a):
> Widzę, że nikt cię nadal nie wyprowadza z błędu:
Widze, ze przesadnie wierzysz Wikipedii. Tam naprawde czesto pisza straszne
brednie.
> Modra kapusta (wł. modro kapusta) jest również znana na Śląsku. W
> przeciwieństwie do znaczenia wielkopolskiego jest ona gwarowym zwrotem
> określającym jedynie czerwoną kapustę, a nie danie.
Znam kilka osob ze Slaska, dla ktorych jest to przede wszystkim danie
przygotowywane w okreslony sposob, a nie nazwa odmiany kapusty.
--
pozdrawiam
Maciek
"Invent something idiot-proof,
and they will invent a better idiot"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2006-03-14 13:38:31
Temat: Re: do Ślązakówin article cn5kc6lh7v2q.1t6diklhuwxff$....@4...net, Maciek at
d...@p...onet.pl wrote on 14/03/2006 14:19:
> Dnia Tue, 14 Mar 2006 13:19:11 +0100, Jerzy Nowak napisał(a):
>
>> Widzę, że nikt cię nadal nie wyprowadza z błędu:
>
> Widze, ze przesadnie wierzysz Wikipedii. Tam naprawde czesto pisza straszne
> brednie.
Nie znam się super na kuchni regionalnej, ale w kilku miejscach znalazłam
informację, że to potrawa wielkopolska - np. tu:
http://www.city.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/wstep
.html
[tak tylko bronię honoru wikipedii :-) ]
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2006-03-14 13:49:46
Temat: Re: do ŚlązakówDnia Tue, 14 Mar 2006 14:38:31 +0100, notujaca napisał(a):
> Nie znam się super na kuchni regionalnej, ale w kilku miejscach znalazłam
> informację, że to potrawa wielkopolska - np. tu:
Ja nie twierdze, ze nie wielkopolska, tylko ze nieprawda jest, jakoby na
Slasku "modra kapusta" nie byla nazwa dania.
A Wikipedia jest OK, ale nie mozna jej traktowac bezkrytycznie.
--
pozdrawiam
Maciek
"Invent something idiot-proof, and they will invent a better idiot"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2006-03-14 13:58:34
Temat: Re: do Ślązakówin article 13zyr8u26tvun$....@4...net, Maciek at
d...@p...onet.pl wrote on 14/03/2006 14:49:
> Dnia Tue, 14 Mar 2006 14:38:31 +0100, notujaca napisał(a):
>
>> Nie znam się super na kuchni regionalnej, ale w kilku miejscach znalazłam
>> informację, że to potrawa wielkopolska - np. tu:
>
> Ja nie twierdze, ze nie wielkopolska, tylko ze nieprawda jest, jakoby na
> Slasku "modra kapusta" nie byla nazwa dania.
>
> A Wikipedia jest OK, ale nie mozna jej traktowac bezkrytycznie.
Co do Śląska to nie wiem, więc się nie wypowiadam, a co do Wikipedii - fakt,
trochę krytycyzmu nigdy nie zaszkodzi.
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |