« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-25 13:12:00
Temat: dzem z cukinii?Witam!
Slyszalem, ze niektorzy robia dzemy rowniez z cukinii.
Co prawda troche na to za wczesnie jeszcze, ale chetnie
bym sam sprobowal i w zwiazku z tym mam pytanko, czy to
ma byc sama cukinia z cukrem, czy dodaje sie do tego jakies
owoce jeszcze? Sama rozgotowana cukinia z cukrem wydaje
mi sie, ze bedzie mdla. Moze rabarbaru troche - w sokach
jako dodatek swietnie sie sprawdza (np. do sliwek)?
Pozdrawiam:
Andrzej
--
Andrzej GG: 5404692
[*] R.K. [*]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-25 14:28:36
Temat: Re: dzem z cukinii?kag <k...@...pl> napisał(a):
> Slyszalem, ze niektorzy robia dzemy rowniez z cukinii.
> Co prawda troche na to za wczesnie jeszcze, ale chetnie
> bym sam sprobowal i w zwiazku z tym mam pytanko, czy to
> ma byc sama cukinia z cukrem, czy dodaje sie do tego jakies
> owoce jeszcze? Sama rozgotowana cukinia z cukrem wydaje
> mi sie, ze bedzie mdla. Moze rabarbaru troche - w sokach
> jako dodatek swietnie sie sprawdza (np. do sliwek)?
Jak dodasz rababaru to dodaj tez wiecej cukru.
Kiedys robilem cukinie z ananasem i smakiem morelowym jako "chutney" ale
okazala sie tez byc b. dobrym dzemem, tylko niceo nieslodkim (bo mialo byc
przecie "chutney" ale po prostu mozna doslodzic.)
Przepis chyba na 2 (3..?) politrowe sloiki (nie pamietam czy go
modyfikowalem) jest taki:
6 szklanek startej cukinii bez nasiennikow. (mloda cukinie obrac i zetrzec
na grubej tarce)
3 szklanki cukru (wez dwa razy wiecj na dzem - 3 to do "chutney")
4 lyzki soku z cytryny
1 lyzka startej skorki z cytryny (mozna po protsu wlozyc duza skorke z
cytryny na poczatku gotowania i ja wyjac przed wlozeniem do sloikow.)
duza puszka - pol kilo - ananasa w kawalkach ("crushed") dobrze odsaczonego
z soku.
150 g zelatyny do przetworow o smaku morelowym albo tylez samo zelatyny
bezsmakowej plus pare moreli pociapanych w drobne kawalki
Ten przepis ladnie sie podwaja lub dzieli na pol.
Starta cukinie wrzucic do gara, dodac szklanke wody, zagotowac, zmniejszyc
plomien i gotowac na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodca cukier, sok z
cytryny, skorke z cytryny, ananas i morele (jesli uzywasz) , zagotowac,
zmniejszyc plomien i gotowac na wolnym ogniu przez 5 minut (nalezy uwazac na
przypalania...) Dodca zelatyne (mozna rozpuscic w odrobinie wody przed
dodaniem) i pogotwac przez 5 minut albo kiedy zacznie wyraznie gestniec.
Wlac do sloikow i zamknac jak tam chcesz i jak Ci najlepiej "wychodzi" (na
zimno, na goraco, wsio ryba.)
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |