Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: dzem z cukinii?
Date: Fri, 25 Jun 2004 14:28:36 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 44
Message-ID: <cbhcqk$p92$1@inews.gazeta.pl>
References: <cbh89t$ou6$1@news.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: dialup-4.155.66.58.Dial1.Baltimore1.Level3.net
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1088173716 25890 172.20.26.243 (25 Jun 2004 14:28:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 25 Jun 2004 14:28:36 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.161
X-Remote-IP: dialup-4.155.66.58.Dial1.Baltimore1.Level3.net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:205918
Ukryj nagłówki
kag <k...@...pl> napisał(a):
> Slyszalem, ze niektorzy robia dzemy rowniez z cukinii.
> Co prawda troche na to za wczesnie jeszcze, ale chetnie
> bym sam sprobowal i w zwiazku z tym mam pytanko, czy to
> ma byc sama cukinia z cukrem, czy dodaje sie do tego jakies
> owoce jeszcze? Sama rozgotowana cukinia z cukrem wydaje
> mi sie, ze bedzie mdla. Moze rabarbaru troche - w sokach
> jako dodatek swietnie sie sprawdza (np. do sliwek)?
Jak dodasz rababaru to dodaj tez wiecej cukru.
Kiedys robilem cukinie z ananasem i smakiem morelowym jako "chutney" ale
okazala sie tez byc b. dobrym dzemem, tylko niceo nieslodkim (bo mialo byc
przecie "chutney" ale po prostu mozna doslodzic.)
Przepis chyba na 2 (3..?) politrowe sloiki (nie pamietam czy go
modyfikowalem) jest taki:
6 szklanek startej cukinii bez nasiennikow. (mloda cukinie obrac i zetrzec
na grubej tarce)
3 szklanki cukru (wez dwa razy wiecj na dzem - 3 to do "chutney")
4 lyzki soku z cytryny
1 lyzka startej skorki z cytryny (mozna po protsu wlozyc duza skorke z
cytryny na poczatku gotowania i ja wyjac przed wlozeniem do sloikow.)
duza puszka - pol kilo - ananasa w kawalkach ("crushed") dobrze odsaczonego
z soku.
150 g zelatyny do przetworow o smaku morelowym albo tylez samo zelatyny
bezsmakowej plus pare moreli pociapanych w drobne kawalki
Ten przepis ladnie sie podwaja lub dzieli na pol.
Starta cukinie wrzucic do gara, dodac szklanke wody, zagotowac, zmniejszyc
plomien i gotowac na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodca cukier, sok z
cytryny, skorke z cytryny, ananas i morele (jesli uzywasz) , zagotowac,
zmniejszyc plomien i gotowac na wolnym ogniu przez 5 minut (nalezy uwazac na
przypalania...) Dodca zelatyne (mozna rozpuscic w odrobinie wody przed
dodaniem) i pogotwac przez 5 minut albo kiedy zacznie wyraznie gestniec.
Wlac do sloikow i zamknac jak tam chcesz i jak Ci najlepiej "wychodzi" (na
zimno, na goraco, wsio ryba.)
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|