« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-12 18:46:03
Temat: galaretaWitam przedświątecznie
Mam pytanie do bywających tutaj osób-w jaki sposób przyrządzić galaretę np.
do szynki aby była taka pieknie klarowna i przejrzysta
pozdrawima świątecznie i dziękuję za odpwoiedzi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-12 18:50:55
Temat: Re: galareta
"Sabina" <s...@w...pl> wrote in message
news:e1ji0q$9n0$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam przedświątecznie
>
> Mam pytanie do bywających tutaj osób-w jaki sposób przyrządzić galaretę
> np. do szynki aby była taka pieknie klarowna i przejrzysta
> pozdrawima świątecznie i dziękuję za odpwoiedzi
Najlepsze nóżki cielęce, trzeba długo gotować, szumować - każdą piankę i
tłuszcz zebrać. Ostudzoną wymieszać z białkiem jajka - zwiąże wszystkie
drobiny opadając na dno. Czystą zlać bardzo powoli do naczynek z szynką już
przybraną warzywami i zieleniną i czekać aż zastygnie.
Wieprzowa jest mniej smaczna i mniej sztywna, wtedy trzeba używać żelatyny.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-13 02:39:27
Temat: Re: galaretaWitam!
Dnia 12-04-2006 o 20:50:55 Panslavista <p...@w...pl> napisał:
(...)
> Wieprzowa jest mniej smaczna i mniej sztywna, wtedy trzeba używać
> żelatyny.
Nie _trzeba_ używać żelatyny, najwyżej _można_ z bólem i w tajemnicy przed
biesiadnikami.
Jak Ty uwielbiasz takie "fabryczne" dodatki...
A co do smaku - każdy ma swoje preferencje więc bez takich
nie cierpiących sprzeciwu stwierdzeń.
Mam prośbę - podawaj źródło Twojej wiedzy teoretycznej, wtedy
nie będziesz się narażał na polemiki.
Co najwyżej pokrytykujemy Twoje źródła :-)
--
Zdrówka - Wojtek H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-13 03:30:05
Temat: Re: galareta> w tajemnicy przed biesiadnikami.
W tajemnicy przed biesiadnikami to robie galaretę z kurzych stópek, jest
bardzo silna. Również nie potwierdzam, by z nóżek wieprzowych była słaba
i mało smaczna.
Jedną z tajemnic klarownej galarety jest to, by sie nie zagotowała. Musi
sie gotować długo i na b. małym ogniu. Tak by tylko pyrkała.Zagotowanie
galarety może spowodować nieodwracalne zmętnienie.
--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-13 03:49:19
Temat: Re: galareta
"Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> wrote in message
news:op.s7xdn1ly5prtiq@pg15.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
...
> Witam!
>
> Dnia 12-04-2006 o 20:50:55 Panslavista <p...@w...pl> napisał:
>
> (...)
>> Wieprzowa jest mniej smaczna i mniej sztywna, wtedy trzeba używać
>> żelatyny.
>
> Nie _trzeba_ używać żelatyny, najwyżej _można_ z bólem i w tajemnicy przed
> biesiadnikami.
> Jak Ty uwielbiasz takie "fabryczne" dodatki...
>
> A co do smaku - każdy ma swoje preferencje więc bez takich
> nie cierpiących sprzeciwu stwierdzeń.
>
> Mam prośbę - podawaj źródło Twojej wiedzy teoretycznej, wtedy
> nie będziesz się narażał na polemiki.
> Co najwyżej pokrytykujemy Twoje źródła :-)
>
> --
> Zdrówka - Wojtek H.
Praktyka to podstawowe źródło. A co dodatków przemysłowej proweniencji
większość powstała w domach, później firmy zaczęły się specjalizować w tym,
co im dobrze wychodziło, tak że nie wszystko jest do "luftu"...
Wracając do galarety, bardzo dużo tego robiłem, nie tylko z nóżek, ale i
z głowizny...
Galarety, studzieniny, studzieliny, zimne nóżki, głowizna - różne lokalne
nazwy na zżelowany rosół...
Po tylu latach praktyki i konsumpcji twierdzę, że najlepsza galareta
jest z nóżek cielęcych - smaczna, sztywna (niestety - bardziej pracochłonna
niż z wieprzowych, wołowe też pracochłonne) wystarczy później trochę soku z
cytryny lub octu i niebo w gębie...
Mam sporo książek kulinarnych, ale przepisy mam w głowie, wypracowane
przez siebie, nie robię notatek, na "swoje" żona ma super zeszyt... Też robi
fantastyczne rzeczy, ale te przekaże córce, a nie mi... :-P))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-13 03:50:00
Temat: Re: galareta
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:e1khoj$dp0$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> wrote in message
> news:op.s7xdn1ly5prtiq@pg15.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
...
Czy to znak nadawczy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-13 08:25:23
Temat: Re: galareta
Użytkownik "Sabina" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e1ji0q$9n0$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam przedświątecznie
>
> Mam pytanie do bywających tutaj osób-w jaki sposób przyrządzić galaretę
> np. do szynki aby była taka pieknie klarowna i przejrzysta
> pozdrawima świątecznie i dziękuję za odpwoiedzi
imho najbardziej przejrzysta galareta wychodzi z karpia
d.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |