Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia galareta Re: galareta

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: galareta

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: galareta
Date: Thu, 13 Apr 2006 05:49:19 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <e1khoj$dp0$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e1ji0q$9n0$1@nemesis.news.tpi.pl> <e1ji74$h46$1@atlantis.news.tpi.pl>
<o...@p...wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: abce111.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1144900180 14112 83.6.220.111 (13 Apr 2006 03:49:40
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 13 Apr 2006 03:49:40 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 0615-2, 2006-04-12), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:265745
Ukryj nagłówki


"Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> wrote in message
news:op.s7xdn1ly5prtiq@pg15.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
...
> Witam!
>
> Dnia 12-04-2006 o 20:50:55 Panslavista <p...@w...pl> napisał:
>
> (...)
>> Wieprzowa jest mniej smaczna i mniej sztywna, wtedy trzeba używać
>> żelatyny.
>
> Nie _trzeba_ używać żelatyny, najwyżej _można_ z bólem i w tajemnicy przed
> biesiadnikami.
> Jak Ty uwielbiasz takie "fabryczne" dodatki...
>
> A co do smaku - każdy ma swoje preferencje więc bez takich
> nie cierpiących sprzeciwu stwierdzeń.
>
> Mam prośbę - podawaj źródło Twojej wiedzy teoretycznej, wtedy
> nie będziesz się narażał na polemiki.
> Co najwyżej pokrytykujemy Twoje źródła :-)
>
> --
> Zdrówka - Wojtek H.

Praktyka to podstawowe źródło. A co dodatków przemysłowej proweniencji
większość powstała w domach, później firmy zaczęły się specjalizować w tym,
co im dobrze wychodziło, tak że nie wszystko jest do "luftu"...
Wracając do galarety, bardzo dużo tego robiłem, nie tylko z nóżek, ale i
z głowizny...
Galarety, studzieniny, studzieliny, zimne nóżki, głowizna - różne lokalne
nazwy na zżelowany rosół...
Po tylu latach praktyki i konsumpcji twierdzę, że najlepsza galareta
jest z nóżek cielęcych - smaczna, sztywna (niestety - bardziej pracochłonna
niż z wieprzowych, wołowe też pracochłonne) wystarczy później trochę soku z
cytryny lub octu i niebo w gębie...
Mam sporo książek kulinarnych, ale przepisy mam w głowie, wypracowane
przez siebie, nie robię notatek, na "swoje" żona ma super zeszyt... Też robi
fantastyczne rzeczy, ale te przekaże córce, a nie mi... :-P))))))

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
13.04 Panslavista
13.04 dżdżownica
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6