| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-11-23 10:44:43
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:fi6ag9$tto$1@news.albasani.net...
> Użytkownik MONI|<A <moni| napisał:
> >>>> No właśnie; zastanawiałem się nad tym nawet dzisiaj.
> >>>> Byłem po prostu w sklepie i widziałem mąkę żytnią razową (cholera
> >> droga -
> >>>> 3,69) i gotowe mieszanki do pieczenia chleba.
> >>> zobacz na ceny mąki orkiszowej to jest dopiero cena:-(
> >> Nie wiem dlaczego - parę dni wcześniej płaciłem po 1,60 zł za kilogram
> >> razowej żytniej 2000.
> >>
> >>
> > a gdzie kupowałeś w tej cenie?
> >
>
> W dupie !
UWAGA - PODSZYWANIEC !!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-11-23 10:45:43
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy
"MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> wrote in message
news:4746a06f@news.home.net.pl...
>
> > > > No właśnie; zastanawiałem się nad tym nawet dzisiaj.
> > > > Byłem po prostu w sklepie i widziałem mąkę żytnią razową (cholera
> > droga -
> > > > 3,69) i gotowe mieszanki do pieczenia chleba.
> > >
> > > zobacz na ceny mąki orkiszowej to jest dopiero cena:-(
> >
> > Nie wiem dlaczego - parę dni wcześniej płaciłem po 1,60 zł za kilogram
> > razowej żytniej 2000.
> >
> >
> a gdzie kupowałeś w tej cenie?
>
> Monika
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-11-23 10:46:26
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy
"MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> wrote in message
news:4746a06f@news.home.net.pl...
>
> > > > No właśnie; zastanawiałem się nad tym nawet dzisiaj.
> > > > Byłem po prostu w sklepie i widziałem mąkę żytnią razową (cholera
> > droga -
> > > > 3,69) i gotowe mieszanki do pieczenia chleba.
> > >
> > > zobacz na ceny mąki orkiszowej to jest dopiero cena:-(
> >
> > Nie wiem dlaczego - parę dni wcześniej płaciłem po 1,60 zł za kilogram
> > razowej żytniej 2000.
> >
> >
> a gdzie kupowałeś w tej cenie?
>
> Monika
Mączna tajemnica... Negocjacje...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-11-23 13:15:26
Temat: Re: garnek rzymski - przepisyUżytkownik Panslavista napisał:
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> news:fi6ag9$tto$1@news.albasani.net...
>> Użytkownik MONI|<A <moni| napisał:
>>>>>> No właśnie; zastanawiałem się nad tym nawet dzisiaj.
>>>>>> Byłem po prostu w sklepie i widziałem mąkę żytnią razową (cholera
>>>> droga -
>>>>>> 3,69) i gotowe mieszanki do pieczenia chleba.
>>>>> zobacz na ceny mąki orkiszowej to jest dopiero cena:-(
>>>> Nie wiem dlaczego - parę dni wcześniej płaciłem po 1,60 zł za kilogram
>>>> razowej żytniej 2000.
>>>>
>>>>
>>> a gdzie kupowałeś w tej cenie?
>>>
>> W dupie !
>
>
>
>
UWAGA - PODSZYWANIEC !!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-11-23 13:15:59
Temat: Re: garnek rzymski - przepisyUżytkownik Panslavista napisał:
> "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> wrote in message
> news:4746a06f@news.home.net.pl...
>>>>> No właśnie; zastanawiałem się nad tym nawet dzisiaj.
>>>>> Byłem po prostu w sklepie i widziałem mąkę żytnią razową (cholera
>>> droga -
>>>>> 3,69) i gotowe mieszanki do pieczenia chleba.
>>>> zobacz na ceny mąki orkiszowej to jest dopiero cena:-(
>>> Nie wiem dlaczego - parę dni wcześniej płaciłem po 1,60 zł za kilogram
>>> razowej żytniej 2000.
>>>
>>>
>> a gdzie kupowałeś w tej cenie?
>>
>> Monika
>
> Mączna tajemnica... Negocjacje...
>
>
czyli że znaczy sie opciągam magazynierowemu w zamian za kilka ły żek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-11-23 19:12:43
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy
"Panslavista" <p...@p...onet.pl> wrote in message
news:fi66fb$c95$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Nie wiem dlaczego - parę dni wcześniej płaciłem po 1,60 zł za kilogram
> razowej żytniej 2000.
Wy Zydzi potraficie zrobic interes i okazyjnie kupic wszystko.
--
Bluzgacz
bluzgacz(at)gmail.com
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
http://www.trolling.pl/trolling.htm
Przylacz sie: http://plsocpolityka.blog.onet.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-11-24 10:04:27
Temat: Re: garnek rzymski - przepisy> Mam całą książkę tych przepisów, ale w języku bardzo mi obcym, czyli
> niemieckim. Koleżanka mi je tłumaczy - w chwilach wolnych, których nie ma
> za wiele ;)
> Postaram się ja przycisnąc i niedługo dodać coś nowego.
> Darek
To ja czekam z niecierpliwością.
Dziś znowu robię kaczkę w kiszonej kapuście - gites!
Kurczaki też robiłem już i jedliśmy, ale gęsi na razie nie.
Wiem, że można sobie samemu wymyślać, ale fajna jest taka inspiracja, bo nie
zawsze na niezłe pomysły się wpadnie.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-11-26 19:26:29
Temat: Re: garnek rzymski - przepisyWitajcie,
poniżej kilka oryginalnych przepisów dla tych co wolą coś bardziej
owocowo/warzywnego. Robiłem każde z nich kilkukrotnie i za każdym razem
wychodzi "palce lizać". Szczerze polecam.
inż. Mamoń
Kukurydza z pieczarkami i boczkiem
1 kolba kukurydzy
2 łyżeczki oliwy
Sól ziołowa
50 g brązowych pieczarek
25 g tłustego boczku
? cebuli
Odrobina świeżego czosnku
Usunąć liście i nitki z kolby, obciąć obydwie końcówki, umyć pod bieżącą
wodą, wysuszyć i polać oliwą a następnie posypać solą ziołową.
Pieczarki wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić i cienkie plasterki.
Boczek, cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
Pieczarki, boczek, cebule i czosnek wymieszać i wyłożyć do namoczonego
uprzednio w wodzie przez 10 minut opiekacza do kukurydzy ROMERTOPF. Na
wierzchu ułożyć kolbę kukurydzy i zamknąć górną pokrywką opiekacza do
kukurydzy ROMERTOPF.
Włożyć opiekacz do kukurydzy ROMERTOPF do zimnego piekarnika. Ustawić
temperaturę 180 oC (dla piekarnika z termoobiegiem) lub temperaturę 220 oC
(dla piekarnika konwencjonalnego) lub 4-5 w przypadku piekarnika gazowego i
opiekać przez około 40 minut.
Potrawa ta może być podawana jako przekąska z bagietką lub jako przystawka
do grillowanego mięsa.
Kolba kukurydzy z masłem koperkowym
20 g miękkiego masła
? łyżki pociętego kopru
1 kolba kukurydzy
świeżo mielony pieprz biały
sól
1 łyżeczka oliwy
? łyżeczki drobno pociętej natki pietruszki
Wymieszać masło z koprem. Usunąć liście i nitki z kolby, obciąć obydwie
końcówki, umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć.
Rozprowadzić miękkie masło koperkowe po całej kolbie a następnie posypać
pieprzem i solą.
Wlać oliwę do opiekacza do kukurydzy ROMERTOPF po uprzednim namoczeniu go w
wodzie przez 10 minut, a następnie ułożyć w dolnej części opiekacza
kukurydzę.
Zamknąć górną pokrywką opiekacz do kukurydzy ROMERTOPF a następnie włożyć go
do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę 180 oC (dla piekarnika z
termoobiegiem) lub temperaturę 220 oC (dla piekarnika konwencjonalnego) lub
4-5 w przypadku piekarnika gazowego i opiekać przez około 30 - 40 minut.
Możliwe modyfikacje to użycie masła ziołowego lub masła czosnkowego zamiast
masła koperkowego.
Zapiekanka kukurydziana w stylu amerykańskim
50 g pieczarek
30 g wędzonego przerośniętego boczku
2 łyżeczki oleju sojowego
? kromki chleba tostowego
1 mała puszka słodkiej kukurydzy (ok. 70 g)
50 g krewetek
odrobina masła
1 łyżka mąki pszennej
60 ml mleka
sól
świeżo mielony pieprz biały
musztarda
trochę startego, średnio dojrzałego sera Gouda
trochę umytej i posiekanej pietruszki
Umyć pieczarki, wysuszyć za pomocą ręcznika kuchennego i pokroić w
plasterki. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na patelni do momentu kiedy
stanie się chrupiący i brązowy. Dodać pieczarki i smażyć dodatkowo przez 5
minut, następnie odstawić na bok.
Podgrzać na patelni olej sojowy. Chleb tostowy pokroić w małe kostki i
smażyć na złoto. Odsączoną słodką kukurydzę wymieszać z wysmażonym bekonem,
pociętymi pieczarkami, kostkami tostu i krewetkami i wyłożyć mieszaninę do
namoczonego uprzednio przez 10 minut opiekacza do kukurydzy ROMERTOPF.
Na patelni rozpuścić masło a następnie rozprowadzić w nim mąkę i smażyć do
momentu otrzymania gęstej żółtej masy. Następnie dodać mleko i ciągle
mieszając za pomocą trzepaczki w celu zapobieżenia powstawaniu grudek
gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i musztardą a
następnie polać mieszaninę otrzymanym sosem.
Zamknąć górną pokrywką opiekacz do kukurydzy ROMERTOPF a następnie włożyć go
do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę 180 oC (dla piekarnika z
termoobiegiem) lub temperaturę 200 oC (dla piekarnika konwencjonalnego) lub
4-5 w przypadku piekarnika gazowego i opiekać przez około 25 - 30 minut. Na
5 minut przed zakończeniem opiekania zdjąć górną okrywkę opiekacza i posypać
tartym serem Gouda a następnie kontynuować opiekanie aż do momentu kiedy
ser stanie się złocisto-brązowy i chrupiący.
Po wyjęciu z piekarnika posypać siekaną natką pietruszki.
Podawać jako przekąskę ze świeżą bagietką.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-11-27 07:12:50
Temat: Re: garnek rzymski - przepisyMONI|<A <moni| pisze:
>> Tak w ogóle to Roemertopf ma specjalne garnki na mniej więcej kilogramowe
>> chlebki. Sprawdzają się świetnie.
>
> Ale po co tak przepłacac taki garnek można już dostać od polskiego
> producenta
>
> Monika
A masz może namiar?
No i moje wątpliwości: czy potrawy w tych garnkach robiona istotnie
różnią się od takich samych robionych w... szkle żaroodpornym czy
brytfannie żeliwnej? Po drugie, skoro ten garnek nasiąka wodą przed
użyciem, to nie nasiąka płynem na mycia naczyć czy proszkiem podczas mycia?
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-11-27 09:23:37
Temat: Re: garnek rzymski - przepisyUżytkownik "Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:figg1f$18p$1@news.dialog.net.pl...
> No i moje wątpliwości: czy potrawy w tych garnkach robiona istotnie różnią
> się od takich samych robionych w... szkle żaroodpornym czy brytfannie
> żeliwnej? Po drugie, skoro ten garnek nasiąka wodą przed użyciem, to nie
> nasiąka płynem na mycia naczyć czy proszkiem podczas mycia?
No może nasiąkać, może....
Dlatego myć w zmywarce powinno się tylko niektóre z nich - wskazane przez
producenta.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |